Otomotiv mühendisliği bölümü, ülkemizde son yıllarda oldukça dikkat çeken ve rağbet gören lisanslardan biri. Öyle ki üniversitelerin mühendislik fakültelerinde daha sık görmeye başladığımız bölüm, geçen yıllarda yaklaşık 15 ila 20 üniversitede yer alıyordu. Makine mühendisleriyle ortak çalışma alanları bulunan ve iş becerileri benzer olan otomotiv mühendisliğinin, Türkiye’deki temelleri ise Gazi Üniversitesi’ne dayanmaktadır. O yıllarda henüz Ankara 1. Erkek Sanat Okulu adı ile bilinen okul, 1945-46 yıllarında motor (otomotiv) bölümünü açmıştır. Gazi Üniversitesi’nin günümüz otomotiv mühendisliği bölümünü kurduğu yıllar ise 2010’a dayanmaktadır. Ancak Hacettepe Üniversitesi’nin de bölümü açtığı ve kuruluş tarihinin 2005 yılı olduğu da bilinmektedir.
Son zamanların ilgi gören alanlarından olan bu bölümü biz de sizin için araştırdık. “Otomotiv mühendisliği bölümü nedir?”, “otomotiv mühendisleri ne kadar maaş alır?” gibi pek çok sorunun yanıtı yazımızda!
Otomotiv Mühendisliği Bölümü Nedir?
Otomotiv mühendisliği bölümü araçların üretim, tasarım, gelişim ve güvenlik testlerini uygulayan ve araçların üretiminde aktif olarak rol oynayan mühendislerin yetiştirildiği bir lisanstır. Aklınıza gelebilecek olan tüm araçların yani binek otomobilleri, kamyon, otobüs, arazi araçları ve motosikletler ve raylı sistemlerin üretim ve tasarımından sorumlu bireyler, bu bölümde yetişir. Üniversitelerin sayısal alandan öğrenci kabul ettiği bir bölümdür.
Otomotiv Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Yalnızca sayısal alandan öğrenci kabul eden otomotiv mühendisliği bölümü, 4 yıllık lisans eğitiminden oluşur. Eğitim dili İngilizce olan üniversitelerde bu süre, 1 yıl zorunlu hazırlık nedeni ile 5 yıla çıkabilmektedir. Öğrenciler bölümde eğitimleri boyunca mesleki eğitimlere tabi tutularak, otomotiv sanayisinde çalışabilecek uzman bireylerin yetiştirilmesi hedeflenir.
Otomotiv Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Bölüm dersleri genel olarak sayısal ağırlıklı ve otomotiv mekaniğinin anlaşılması üzerine kurulu bir eğitime sahiptir. Dersler genel olarak şu şekildedir:
● Otomotiv Mühendisliğine Giriş,
● Temel İmalat İşlemleri,
● Teknik Resim,
● Temel Elektrik ve Elektronik,
● Motor Teknolojisi,
● Statik,
● Malzeme Bilimi,
● Güç Aktarma Organları,
● Bilgisayar Destekli Çizim,
● Otomotiv Elektrik ve Elektronik Sistemleri,
● Makine Elemanları,
● Otomotiv İmalat İşlemleri,
● Buji ve Ateşlemeli Motorlar,
● Motor Dinamiği,
● Isı Transferi,
● Sıkıştırma ile Ateşlemeli Motorlar,
● Otomotiv Tasarımı,
● Taşıt Dinamiği,
● Taşıt Teknolojisi,
● Motor ve Taşıt Performans Testleri,
● Taşıtlarda Mekanik Titreşimler
Bölümde ayrıca öğrencilere matematik, fizik, kimya, Türk dili, İngilizce ve inkılap tarihi gibi dersler de verilmektedir. Diğer taraftan öğrenciler, lisans eğitimleri boyunca bölüm seçmeli derslerden de yararlanabilmekte, firmalarda staj deneyimi elde edebilmektedirler.
Otomotiv Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Bölümün amacı, otomotiv sanayisinde çalışabilecek ve bir otomobilin üretiminde baştan sona tüm süreçlerine hakim olabilen yetkin mühendislerin yetiştirilmesini sağlamaktır. Bu sebeple bölüm mezunlarının, karayolu üzerindeki tüm motorlu taşıtların üretim fabrikalarında çalışabilen mühendisler olduklarını söyleyebiliriz. Bu mühendisler ilgili aracın tasarım, üretim, gelişim ve güvenlik kontrollerini sağlamakla görevli çalışanlardır.
Otomotiv Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?
Otomotiv mühendisliği bölümü mezunları, özel sektörde ya da kamuda istihdam şansı yakalayabilmektedirler. Çalışılan kuruma göre de maaş aralığı değişiklik gösterebilmektedir. Buradan hareketle, kamuda çalışan bir otomotiv mühendisinin ortalama 5.000 TL ila 6.000 TL maaş skalasına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Özel sektörde ise başlangıç maaşı çok daha düşük tutulmaktadır. Buna göre yeni mezun adaylar, özel sektörde asgari ücret ile çalışırken; deneyimli adayların aylık yaklaşık 8.000 TL ve üzeri maaşa çalışabildiği bilinmektedir.
Otomotiv Mühendisliği Bölümünün Zorlukları Nelerdir?
Bu meslek oldukça dikkat gerektiren bir meslektir. Lisans eğitimi de aynı titizlikle verilir ve kimi öğrenciler için ağır matematiksel istatistikleri yoğun ve sıkıcı olabilmektedir. Ancak milim hataların dahi bu sektör için büyük zararlara yol açacağı bilindiğinden, sabırlı olmak en büyük şartlardan birini oluşturur.
Öte yandan otomotiv sektörü dünyada ülkemizden daha fazla gelişmiş durumdadır. Büyük otomobil markalarının, Avrupa ve Japonya’dan çıktığını söyleyebiliriz. Bu nedenle bölümde yabancı dilin olması kişiye büyük fayda sağlayacaktır. Yalnızca İngilizce ile yetinmeyip, Almanca, Fransızca ve Japonca gibi dilleri de öğrenmek, kişilere yurt dışı fırsatlarını kolaylıkla açacaktır.
Kimler Otomotiv Mühendisliği Bölümünde Başarılı Olabilir?
Bu bölüm yukarıda da bahsettiğimiz üzere sayısal zeka gerektiren bir bölümdür. Sayısal dersleri seven, rakamsal istatistiklere ilgi duyan kimseler, bölüm boyunca başarılı olacaklardır. Ayrıca mezuniyet sonrası iş hayatında titiz çalışma prensibini benimseyen, dikkatli, problem çözmekten zevk alan, zorluklarla karşılaştığında pes etmeyen bireyler için sektörde başarı muhakkak kendilerini bulacaktır.
Otomotiv Mühendisliği Bölümünün İş Olanakları Nelerdir?
Bölümden mezun olanlar, özel sektör ve kamuda çalışma istihdamına sahiptirler. Bu noktada özel sektörler arasında otomobil fabrikaları başta olmak üzere lastik firmaları, petrol ve yakıt firmaları, araç tasarım firmaları, araştırma kurumları gibi alanlarda çalışabilirler. Kamuda ise; THY, TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ, DSİ, TCDDD, MKEK kuruluşlarında iş imkanı yakalayabilirler.
Otomotiv Mühendisliği Bölümünün Yurt Dışı İmkanları Nasıldır?
Otomotiv mühendisliği, daha önce de belirttiğimiz üzere yurt dışındaki ülkelerde çok daha gelişmiş durumda. Lisansın, yurt dışı imkanlarının da geniş olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Üstelik YÖK denkliği sağlayan belli üniversiteler de mevcut. Bu sayede yurtdışında çalışma olanakları çok daha kolay hale gelmektedir. Diğer yandan yüksek lisans için de tercihlerde bulunabilir, yabancı diliniz doğrultusunda iş imkanları yakalayabilirsiniz.
Otomotiv Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Alanlarda Uzmanlaşabilir?
Bölümden mezun olan bireyler, öncelikle yüksek lisans eğitimi ile akademisyenlik alanında uzmanlık elde edebilirler. Ayrıca, yabancı dilini geliştiren kişiler için yurt dışındaki otomotiv fabrikalarında çalışmak oldukça kolay olacaktır. Son olarak çizimi iyi olan ve kendini bu alanda geliştiren bireyler, devlet ve özel sektördeki tüm motorlu sanayi işletmelerinde tasarımcı unvanı ile çalışabilirler.
Otomotiv Mühendisliği Bölümünün Geleceği Nedir?
Karayolu taşıtları hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Ulaşımda 1 numaralı yere sahip olan karayolu taşımacılığı tüm dünyada var olmaya devam ettikçe otomotiv mühendislerine de ihtiyaç duyulacağını düşünüyoruz. Üstelik otomobil mühendislerinin, makine mühendisleri kadar bilgi sahibi oldukları da aşikar. Böylelikle, otomotiv mühendislerinin yalnızca otomotiv sanayide değil tüm makine sanayinin işlediği alanlarda istihdam şansı yakalayan çalışanlar olduğu bilinmektedir. Bu da ilgili mesleği, geleceği parlak uğraşlar arasında göstermektedir.
Diğer tüm üniversite bölümlerine
buradan ulaşabilirsiniz.
This post is also available in:
English
Yorumlar (0) Yorum Yap