Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, birbiriyle iç içe geçmiş iki kavramdır. Devlet yönetimi kısmı siyaset ile ilgiliyken yönetilen alt kısım kamu ile ilgilidir. Birbirini besleyen bu iki kavram üzerine inşa edilmiş olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü 4 senelik bir lisans programıdır. Pek çok devlet ve vakıf üniversitesinde yer alan bir bölümdür. Öğrencilerin herhangi bir kurumda çalışırken profesyonel olması için gereken bilgi ve becerileri kazanmasını sağlar. Yerel ve uluslararası düzeyde gerçekleşen siyasal, sosyal ve ekonomik değişimlerin içi yüzünün görülmesi üzerine eğitim verir.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Nedir?
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü iktisadi ve idari bilimler fakültesine bağlı bir bölümdür. Siyasal ve yönetimsel teoriler bilimsel alt yapı ile çalışılır. Göç, otorite, sosyal sınıf, etnik yapı, toplumsal cinsiyet rolleri ve devlet teorileri bölümün incelediği ana konulardandır. Birinci ve ikinci sınıfta hem siyaset bilimi ile ilgili hem de kamu yönetimi ile ilgili derslerin alınması zorunludur. Ancak üçüncü sınıftan itibaren iki alandan birisini seçerek o alanla ilişkili dersler alarak uzmanlaşabilirsiniz.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?
▪ Politikaya Giriş
▪ Toplum ve Kültür
▪ Siyasi Düşünceler Tarihi
▪ Organizasyon Teorileri
▪ Türk İdari Sistemi
▪ Ekonomiye Giriş
▪ Türk Siyaseti ve Siyasi Yapısı
Bunlar alınması gereken zorunlu derslerdir. Bunların yanında kendi alanınıza göre seçmeli dersler alabilirsiniz.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun olan bireyler birçok alanda iş sahibi olabilirler. Akademide, finans sektöründe, medya kuruluşlarında, yayınevlerinde, bakanlıklarda, mecliste, özel sektörde, uluslararası firmalarda, sivil toplum kuruluşlarında, devlet dairelerinde ve siyasi partilerde çalışabilirler. Kaymakam, idari hakim, konsolosluk çalışanı, müfettiş ve benzeri mesleklerde de çalışabilirler. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü mezunları genellikle siyasi partiler, bankalar ve devlet kurumlarında çalışmayı tercih ediyor.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunlarının aldıkları maaş çalışmak istedikleri sektöre göre değişiklik gösterir. Kamuda çalışan mezunların maaşı asgari ücretin iki buçuk katı yani 7.000 TL’dir. Süreç içinde alacakları yükselmelerle maaşları artar. Bankalarda işe giren mezunların maaşları ise başladıkları konuma göre değişiklik gösterir. Gişe görevlisi olan bir mezun asgari ücret civarında bir maaşla işe başlar. Müfettişlik sınavlarıyla bankada işe giren bir mezun ise takribi 9.000 TL maaş alır.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünün Zorlukları Nelerdir?
Lisans döneminde bu bölüm ile ilgili çok fazla araştırma ve okuma yapılması gerekir. Bazen bir makale yazabilmek için onlarca kitap taranması gerekir. Ülke gündemi, dünyada meydana gelen olaylar, ekonomideki değişimler anbean takip etmek gerekir. A ya da B ülkesinde meydana gelen olayları takip edebilmek ve bu olayların diğer ülkelere nasıl etki edebileceğini yorumlayabilmek için mutlaka yabancı haber siteleri ve kaynaklar takip edilmelidir.
Her ne kadar çok geniş iş olanaklarına sahip olan bir bölüm de olsa mezun olduktan sonra işe girme süreci zorludur. Kamuda ve bankalarda çalışmak isteyen mezunların çok fazla sınava girmesi gerekir. Adaylar, bu sınavlar için yoğun tempoyla çalışmaya hazır olmalıdır.
Kimler Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünde Başarılı Olabilir?
Aşağıdaki özelliklere sahip olan kişiler Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde başarılı olabilirler.
▪ Okumayı seven,
▪ Ülke ve dünya gündemini anbean takip eden,
▪ Yazı yazmaktan keyif alan,
▪ Araştırmayı seven,
▪ Farklı disiplinlere dair okumalar yapmaktan hoşlanan,
▪ Farklı disiplinleri karşılaştırabilen
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi İş Olanakları Nelerdir?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünün iş olanakları çok geniştir. Editörlük,
bankacılık, siyasi partilerde ve bakanlıklarda danışmanlık, devlet dairelerinde müfettişlik bölümün iş olanakları arasındadır. Sivil toplum kuruluşlarında çeşitli pozisyonlarda ve devlet kurumlarında uzman ve uzman yardımcısı konumunda memur statüsünde çalışabilirler.
Her ne kadar iş olanakları geniş olsa da adaylar mezun olmadan önce çalışmak istedikleri alana karar vererek ona göre alan sınavlarına hazırlanmalıdır. Her alan kendine yönelik çalışma yapılmasını ister. Artan üniversite ve bölüm sayılarından dolayı her sene biraz daha fazla mezun öğrenci iş aramaya başlıyor. Bu artış ne yazık ki Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunlarınının iş bulması üzerinde olumsuz bir etkiye sahip. Farklı alanlarda iş imkanlarının sayısı aynı kalırken iş arayan mezun sayısı arttığı için rekabet artıyor. Alanlar daralmıyor ancak talep arttığı için iş bulmak zorlaşıyor. Bölümden mezun olanların ne yazık ki pek çoğu artan talep sebebiyle kendi alanlarında iş bulamıyor.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünün Yurt dışı İmkanları Nasıldır?
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü mezunları, yabancı dillerini geliştirdikleri takdirde yurt dışında pek çok imkana sahip olabilirler. Dilerlerse alanlarında kendilerini geliştirip yüksek lisans veya doktora programlarına başvurarak yurt dışında eğitimlerine devam edebilirler. Eğer yabancı dilleri çok iyi düzeyde ise uluslararası firmalarında, sivil toplum kuruluşlarında, Dışişleri Bakanlığı’nda ve büyükelçiliklerde çalışarak yurt dışı imkanlarından yararlanabilirler.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Mezunları Hangi Alanlarda Uzmanlaşabilirler?
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü mezunları, finans, borsa, yönetim, akademi alanlarında uzmanlaşabilir. Bu alanlar için yapılan sınavlara girerek uzmanlık kazanabilirler. Uzmanlaştıkları alana göre çeşitli iş imkanlarında daha üst kademelerde göreve başlayabilirler.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünün Geleceği Nedir?
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünün geniş iş olanakları vardır. Ancak son dönemde artan üniversite sayıları ile aynı oranda mezun olan öğrenci sayısı da arttı. Bu yüzden işe girebilmek için mezunların kendilerini kanıtlamaları gerekiyor. Eğitim hayatlarını stajlarla dolduran, çalışmak istediği alana yönelik çalışmalar yaparak kendini geliştiren ve ileri düzeyde yabancı dile sahip kişiler için Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü gelecek günlerde de güzel kapılar açmaya devam edecektir.
Diğer tüm üniversite bölümlerine
buradan ulaşabilirsiniz.
This post is also available in:
English
Yorumlar (0) Yorum Yap