“Nasıl ders çalışılır?” sorusu hangi yaşta olursanız olun mutlaka kafanızı kurcalayan sorulardan birisidir. Henüz 6 yaşında ilkokula başladığınız gün hayatınıza dahil olan ders çalışma ritüeli yaşınız büyüdükçe hayatınızda tamamen yer eder ve ömrünüzün sonuna kadar hayatınızın bir parçası olur. Peki, nasıl daha verimli ders çalışılır? Ders çalışırken nelere dikkat edilmelidir? Bu ve daha benzeri pek çok sorunun cevabını sizler için derledik. İyi okumalar dileriz.
Ders Çalışma Teknikleri
Her insanın kendine has çalışma yöntemi vardır. Eğer kendinize ait bir çalışma yönteminiz yoksa izleyebileceğiniz yollara gelin birlikte bakalım.
1) Zaman Yönetimini Ayarlamalısınız
“Nasıl ders çalışılır?” sorusunun ilk cevabı şudur: Zamanı düzgün ayarlayarak çalışılır. Sizin için uygun zamanı belirlemelisiniz. Kimileri gece oturup çalışmayı sever kimisi ise sabah erkenden çalışmaya daha uygundur. Siz hangisisiniz? Günün belirli bir vaktini ders çalışmak için belirleyin. Bir zaman aralığı belirlemeniz planlarınızı yapmanızı kolaylaştıracak ve hayatınızı düzene sokacaktır.
Ders çalışırken ne kadar sürede mola vermeniz gerektiğini kendiniz belirlemelisiniz. Konsantrasyonunuzu ne kadar koruyabiliyorsunuz? Bir konuya çalışırken 40 dakika sonra eğer dikkatiniz dağılıyorsa mola vermelisiniz. Ancak molada kafanızı toplayacak aktiviteler yapmaya özen göstermelisiniz.
Molalarınız ders çalışmaktan kaçma arası değil çalışma için dikkatinizi toplayacağınız dinlenme araları olmalı. Eğer sosyal medyada vakit geçirmek ders çalışmaya başlamanızı geciktiriyorsa molalarınızda kesinlikle sosyal medya uygulamalarını kullanmamalısınız.
2) Verimli Olacağınız Çalışma Yönteminizi Seçmelisiniz
Yazarak çalışanlardan mısınız yoksa sadece okumak öğrenmeniz için yeterli mi? Öncelikle kendinize en uygun olan çalışma yöntemini seçmelisiniz. Bazen saatlerinizi çalışmaya ayırsanız da asla verim alamadığınızı fark edersiniz. İşte burada çalışma yönteminizin hatalı olduğunu anlayabilirsiniz.
Bir başka kişi yazarak çalışıp çok başarılı olabilir. Ancak bu sizin yazarak çalışmanız gerektiği anlamına gelmez. Farklı yöntemleri deneyerek size en iyi geleni bulmalı ve çalışmalarınızı ona göre şekillendirmelisiniz. Her insanın anlama kapasitesi birbirinden farklıdır. Kendi anlama kapasitenize en uygun yöntemi seçene kadar yılmadan denemelisiniz.
3) En Uygun Çalışma Ortamınızı Bulmalısınız
Çalışacağınız ortam sizi etkileyecektir. Kimisi kalabalık ortamlarda kimisi ise hiç ses çıkmayacak yerlerde çalışmayı sever. Burada da kendinizin en çok hangisinden verim alacağınızı bulmanız gerekir. Ev ortamınızı çalışma ortamına çevirebilirsiniz. Kafede çalışmayı seviyor ama kafeye gitmeye imkanınız yoksa masanızı bir kafe masası gibi dizayn edebilirsiniz.
Çalıştığınız ortam veriminiz arttıracaktır. Bunu unutmadan çalışma ortamlarınızı belirlemelisiniz.
4) Uykunuzu Almaya Dikkat Etmelisiniz
“Nasıl ders çalışılır?” sorusunun cevapları arasında “uyku” da vardır. Eğer yeterince uyumazsanız çalışmanızın verimi düşecektir. Unutmamakta fayda var: Ne yaparsanız yapın uyku bir bedeni ayakta tutan şeylerin başında gelir. Uykunuzu ne kadar iyi alırsanız o kadar verimli ders çalışırsınız.
Gece uykusunun yanı sıra gün içerisinde kendinizi yorgun hissettiğiniz anlarda 15-20 dakikalık uyku molaları ile dinlenebilirsiniz. Bu küçük uyku molasının ardından çalışmaya başlarken hala yorgun hissederseniz küçük egzersizlerle vücudunuzu uyandırabilirsiniz.
5) Düzenli Beslenmeyi Hayatınızın Merkezine Koymalısınız
Bedeniniz ne kadar sağlıklı olursa çalışmanızdan da o kadar verim alırsınız. Düzenli beslenme sayesinde zihniniz güçlenir ve kendiniz daha enerjik hissedersiniz. Beslenme düzeninizi oturttuğunuz noktada artık verimli çalışma sizin için zor olmayacaktır. Vücudunuza iyi bakmak hayatınızın her alanında olumlu sonuçlar sağlayacaktır.
6) Planlı Çalışmaya Özen Göstermelisiniz
Ders çalışmak için plan yapmanız oldukça önemlidir. Dağınık çalışmak bir düzensizliğe sebep olacak ve veriminizi düşürecektir. Bu yüzden çalışmaya başlamadan önce çalışmanız gereken konuları göz önünde bulundurarak bir plan hazırlamalısınız.
7) Elektronik Cihazları Çalıştığınız Ortamın Dışında Tutmalısınız
Kendinizi tamamen çalışmaya verebilmek için ilginizi dağıtabilecek elektronik cihazları etrafınızda bulundurmamalısınız. Çalışmanızın ortasında gelebilecek bir kısa mesaj anlık dikkatinizi dağıtabilir ve çalışmanızı bölebilir. Çalışma sürenizde telefonunuzu sessize alarak görüş mesafenizden uzaklaştırmalısınız.
8) Çalışma Grubu Oluşturmalısınız
Bazen grup halinde çalışmak öğrenme konusunda çok daha yararlıdır. Sizin çalışırken gözünüzden kaçan bir noktayı çalışma grubunuzdaki arkadaşlarınızdan birisi yakalayabilir. Herkesin farklı bir noktayı fark ettiği bir grupta öğrenme oldukça verimli olacaktır.
Ders Çalışma Yöntemleri
1) Önemli Detayları Görünür Kılmak
Bu yöntem pek çok insanın kullandığı bir yöntemdir. Çalışmanız gereken konuyu bir kaynaktan okurken işinize yarayacak kısımları renkli kalemle işaretleyerek görsel hafızanıza kaydedebilirsiniz. Renkli kalemle çizmenin yanı sıra yazının yanına kendi kelimelerinizle küçük notlar çıkarmanız da çalıştığınız konuyu daha kolay öğrenmenize yardımcı olacaktır.
2) Özet Notlar Hazırlamak
Yazarak çalışmak bir diğer çok tercih edilen çalışma yöntemlerinden birisidir. Okuduğunuz dili kendi anlayacağınız şekilde özetlemek öğrenmenin gerçekleşmesi için oldukça yardımcı olacaktır. Kendinizce akılda kalıcı olacak belli kelimelerle özetleyebilirsiniz. Üstelik farklı renkler kullanarak görsel şekilde konunun aklınızda kalmasını sağlayabilirsiniz.
Kendinize bir özet defteri satın alabilirsiniz. Bu defteri hayal gücünüzün el verdiğince renklendirerek kendi iç dünyanızın renkleri ile öğrenmeniz gereken konuları iç içe geçirebilirsiniz. İnsan beyni farklı renklerle ilişkilendirilmiş bilgileri çok daha rahat hatırlar.
3) THIEVES Yöntemi
THIVES kelimesinin açılımı şu şekildedir: ana başlık (title), başlıklar (header), giriş (indroduction), her paragrafın ilk cümlesi (first sentence of every pragraph), görseller ve kelimeler (visuals, vocabulary), bölüm özeti (chapter summary). Gelin bu kelimelerin nasıl bir çalışma yöntemi olduğuna daha detaylı bakalım.
Bir çalışmaya başlarken yapmanız gereken ilk şey makalenin ana başlığı ne anlatıyor ona bakmaktır. Ana başlık sayesinde okuma yaparken sürekli içinde kalmanız gereken çerçeveyi bileceksiniz. Ardından başlıklar sayesinde makalenin alt başlıklarında neler öğrenebileceğinizi göreceksiniz. Giriş size makale hakkında genel bir bilgi verecektir.
Her paragrafın ilk cümlesini okuyarak makale hakkında genel bilginin yanı sıra detayları da öğrenebilirsiniz. Eğer okuduğunuz makalelerde görsel var ise görseller makalenin içeriği hakkında size bilgi verdiği gibi görsel olarak konunun aklınızda kalmasına da yardımcı olacaktır.
Bölümün özeti kısımları size hap bilgi sağlayacaktır. Her şeyin net özetini o kısımlarda bulabilir ve bilgi edinebilirsiniz.
4) SQ3R Yöntemi
Bu yöntem aktif bir okuma ile konuyu anlama ve öğrenme odaklıdır. SQ3R açılımı şu şekildedir: inceleme (survey), sorgula (question), oku (read), cevapla (recite) ve gözden geçir (review). Çalışmak istediğiniz konuyu ilk önce inceleyerek kısaca gözden geçirmelisiniz. Her başlığı sorgulayarak detaylandırmalısınız. sorguladığınız başlıkları cevaplamak için okumalı ve ardından kendinizce cevaplamalısınız. En sonunda yaptığınız çalışmayı gözden geçirerek çalışmayı tamamlayabilirsiniz.
5) Bilgi Kartları Hazırlama Yöntemi
Küçük kartlar hazırlayarak öğrenmeyi gerçekleştirebilirsiniz. Çalıştığınız konudan çeşitli sorular hazırlayın. Bu soruları küçük kağıtlara yazın. Soruların cevaplarını ise kağıdın diğer tarafına yazın. Önce soruyu sorun ardından içinizden cevaplayın ve cevaba bakın.
6) Parçalara Ayırma Yöntemi
Koca bir bütünü küçük küçük parçalara ayırarak detaylara inebilirsiniz. Koca bilgileri tek seferde anlamak oldukça zorludur. Bunun yerine küçük küçük parçalar halinde öğrenmeye çalışmak çok daha kolay olacaktır. Konuyu tek seferde öğrenebileceğinizi düşündüğünüz kadar küçük detaylara bölmelisiniz.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap