Psikoloji Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

Tercih 2021

Tercih 2021

Tercih Yapacak Adaylar İçin Faydalı, Bilgilendirici ve İlham Dolu İçerikler

Psikoloji bölümü ülkemizde en çok tercih edilen bölümlerden birisidir. Psikoloji bölümünün geleceği, dersleri, yurt dışı imkanları, maaş miktarı hakkında merak edilenleri sizin için derledik:

Psikoloji Bölümü Nedir?

psikoloji bölümü
Psikoloji bilimi, insan davranışını ve zihinsel süreçlerini inceler. Psikoloji biliminde, bilinçli veya bilinçsiz yapılan olayların incelenmesinin yanı sıra duygu ve düşünceler de incelenir. Psikoloji biliminin pek çok alt dalı da vardır. Kişisel gelişim, sağlık ve sosyal davranış psikolojinin alt dallarındandır.

Psikoloji Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bir lisans programı olan bu bölümün eğitim süresi 4 yıldır.

Psikoloji Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölümün başlıca dersleri şunlardır:
● Sosyal Psikoloji,
● Bilişsel Psikoloji,
● Psikolojide İstatistik ve Araştırma Yöntemleri,
● Kişiler Arası İletişim,
● Beyin ve Davranış,
● Gelişim Psikolojisi,
● İleri İstatistik,
● Araştırma Yöntemleri,
● Endüstriyel Psikoloji,
● Algı, Dikkat ve Hareket,
● Sosyal Psikolojinin Kuram ve Uygulamaları,
● Öğrenme, Hatırlama ve Düşünme,
● Bilişsel ve Sosyal Gelişim,
● Bireysel Farklılıklar ve Kişilik Analizi,
● Psikolojide Yöntemler,
● Deneysel Yöntemler

Psikoloji Mezunu Ne İş Yapar? Psikoloji Okuyan Ne Olur?

“Psikoloji mezunları ne iş yapar?” sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz: Bölüm mezunları devlet kuruluşlarında veya özel kuruluşlarda psikolog olarak çalışma imkanına Klinik Psikoloji yüksek lisansı yaparak ulaşabilirler. Yüksek Lisansın ardından Doktora ile akademisyen olabilirler. Çeşitli şirketlerin insan kaynaklarında; adliyelerde danışman ve bilirkişi olarak; ceza evleri veya adalet bakanlığı gibi kurumların bünyesinde; kreşlerde ve okullarda danışman psikolog olarak çalışabilirler. Geniş bir yelpaze sunan iş olanakları vardır. Psikoloji okuyunca ne olunur diyenler umarım cevap bulmuştur.

Psikoloji Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Psikoloji bölümü maaş sorusunda ilk söylememiz gereken mezunlarının seçecekleri alana göre maaşlarının değişiklik göstermesidir. Yeni başlayan bir psikolog yaklaşık olarak 4.000 – 5.000 TL arası maaş almaktadır. Çalıştığı kurum, kademe ve derecesi, özelde olması veya kişinin kendi ofisini açmasına göre elde edilen gelir çok daha fazla olabilmektedir.

Psikoloji Bölümünün Zorlukları Nelerdir?

Psikoloji bölümünün zorlukların lisans döneminde başlar. Öğrencilerin bu bölüm ile ilgili çok fazla araştırma ve okuma yapılması gerekir. Bazen bir makale yazabilmek için onlarca kitap taranması gerekir. Çalışma hayatında ise karşılaşacağı hastalardan ve gözlemlerinden etkilenmemesi gerekmektedir.

Psikoloji İş İmkanları Nelerdir?

Psikoloji bölümü iş imkanları nispeten geniştir. Psikoloji mezunlarının birçok alternatifi vardır. Memur olup kamuda çalışabilirler, özel bir psikoloji servisinde çalışabilir, akademide ilerleyebilirler ya da bireysel olarak hem offline hem de online psikoloji hizmeti verebilirler.

Kimler Psikoloji Bölümünde Başarılı Olabilir?

Meraklı ve gözlem yapmayı seven, çok okumaktan ve yazmaktan keyif alan, her tarzdan insana veya sosyal gruba tarafsız ve objektif bir şekilde yaklaşabilen, sabırlı, anlayışlı, empati yeteneği kuvvetli kişiler bu bölümde başarılı olabilirler.

Psikoloji Bölümünün Yurt Dışı İmkanları Nasıldır?

Psikoloji bölümünün yurt dışı olanakları oldukça geniştir. Erasmus gibi değişim programlarıyla yurt dışında eğitim alma imkânı vardır. Yüksek lisans, doktora programlarını yurt dışında tamamlamak ise mesleki donanım ve yeterliliği fazlasıyla artıracak ve kişiye yurt dışında da benzer alanlarda çalışma imkânı verecektir. Psikoloji evrensel bir alan olduğundan tüm dünyada aynı tedaviler uygulanmakta, aynı etik kurallar işlemektedir.

Psikoloji Bölümü Mezunları Hangi Alanlarda Uzmanlaşabilir?

● Klinik Psikoloji: Günümüzün en büyük ve bilinen uzmanlık alanlarından birisidir. Uzmanlaşma alanının amacı zihinsel, duygusal ve davranışsal bozuklukların teşhisi, nedenlerinin araştırılması ve tedavi edilmesidir. Klinik psikolojisi eğitimi alırken özellikle depresyon, anksiyete, şizofreni gibi ciddi ruhsal bozukluklar üzerine çalışmanız beklenir.
● Nöropsikoloji: Beyin fonksiyonlarının yapısının, zihnin işlevi ve davranışlarla olan ilişkisini anlamaya yarayan uzmanlık alanıdır. Çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkan beyin hasarı, felçler, tümörler ve toksinler üreten rahatsızlıklarla ilgili sorunlar üzerine çalışır.
● Adli Psikoloji: Cezai davranışların değerlendirilmesi, suç eğilimlerinin analizi ve zihinsel sağlığın tedavisi ile ilgilenen uzmanlık alanıdır. Adli psikolojide uzmanlaşan kişiler mahkemelerde uzman tanık olarak, çocuk velayet davaları, sigorta tazminat talepleri ve şüpheli çocuk istismarı gibi konularda görev alabilirler.
● Gelişim Psikolojisi: İnsan hayatını, doğumdan yaşlılık yıllarına ve ölümüne kadar inceleyen bilim dalıdır.

Psikoloji Bölümünün Geleceği Nedir?

Psikoloji bölümünün geleceği robotların ve yapay zekanın hüküm sürdüğü bir evrende bile vardır. Psikoloji görece yeni keşfedilen bir bilimdir. Ne olursa olsun insan psikolojisinin önemi yeni yeni keşfediliyor. Önemi de yeni kavranıyor. Psikoloji birey-birey etkileşimini incelediği gibi birey-toplum ilişkisini de yakından inceler. Yani, toplumlar ve bireyler var oldukça psikoloji bilimi de hep var olacaktır söylemi olası bir söylemdir.
Diğer tüm üniversite bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz.

This post is also available in: English

Kategoriler: Eğitim, Psikoloji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/