Senin için belki de en önemli seçimlerden birinin eşiğindesin. Hangi bölüm, hangi okul gibi onlarca soruların arasında en önemlisi şu, “Ben ileride ne yapmak istiyorum?”. Buna karar vermek de o kadar kolay değil. Ama tavsiyeler aldıkça, okul ve bölüm hakkında bir şeyler okudukça kararını vermen kolaylaşıyor. Biz de, Halkla İlişkiler hakkında fikirlerimi söyleyelim. Bu bölümü mutlaka çok duyduğunu ama işlerini tam bilmediğini varsayarak yazdık bu yazıyı.
“Bölümden bahsetsene biraz, neden Halkla İlişkiler?” dersen hemen başlayalım. İnsanlarla iletişime geçmeyi, konuşmayı, bir şeyler anlatıp durmayı sevmen lazım bir kere. Başka insanlardan farklı şeyler görebilen, farklı düşünebilen bir yapın olursa da harika olur. Buna “Yaratıcılık” da diyebiliriz.
Önce kısa bir tanımlama ile başlayalım: Halkla İlişkiler, organizasyonlar ve toplumlar arasında karşılıklı anlayış kurma amaçlı stratejik bir iletişim sürecidir. Bu tanımlamayı unutma, ilk dersten son derse bu tanımlamayı kullanacaksın. Halkla İlişkilerin bir yönetim fonksiyonu olduğunu da ekleyelim. “Basın Bülteni” kavramına da şimdiden alışsan iyi olur. Basın Bülteni, bir PR öğrencisinin adı ve soyadından daha iyi yazabildiği bir metindir. Tabii, bir de bazı dönemler olacak ki arkadaşlarınla konuşmaktan çok sunum yapacaksın. Sunum yapmak, senin için gündelik bir iş olacak ve öyle rahat olacaksın ki kendini tanıyamayacaksın bir süre sonra, “Ben ne zamandır bu kadar rahat sunum yapıyorum?” diyeceksin.
Derslerin çoğunu oluşturan sunum yapma, araştırma, okuma ve gündemi takip etme seni senelerce takip edecek. Bir süre sonra, öğrendiğin bilgileri hayatında uygulamaya başlıyorsun ve medyaya, insanlara farklı gözden bakmaya başlıyorsun. Derslerdeki teorilerin gerçekleşen halleriyle karşılaşıyorsun, bu da sana insanları okuma ve yorumlama yeteneği kazandırıyor. Yukarıda saydığım özelliklerin yanında bir de yazmayı seviyorsan az da olsa, Halkla İlişkiler’i düşünmeni tavsiye ederim.
Peki, ne mi yapıyor Halkla İlişkiler mezunu? Özel sektörde, İnsan Kaynakları, Pazarlama, Kurumsal İletişim, Marka Yönetimi gibi departmanlarda çalışabilirler. Halkla İlişkiler, İletişim, Reklam, Dijital, Pazarlama gibi çeşit çeşit ajanslarda çeşit çeşit görevlerde (Danışman, Metin Yazarı, Stratejist, Sosyal Medya Yöneticisi vb.) çalışılabilir.
Maalesef günümüzde Halkla İlişkiler için yalnızca medya ile ilişkiler veya müşteri ilişkileri olduğu düşünülüyor. Ama bir iletişim kampanyası yürütme yetkinliği elde edeceğiniz bu bölümden mezun olunca kriz yönetimi, algı yönetimi, kurum kültürü, itibar yönetimi gibi şirketler için önemli konularda yetkililer Halkla İlişkiler uzmanlarıdır.
Aklında bulunsun; önemli olan, sen odadayken senin hakkında söylenenler değil, sen odadan çıktığında söylenenlerdir.
Halkla İlişkiler alanında söylenen en iyi sözlerden örnek istersen,
Daniel J. Boorstin:
“Bazıları muhteşem doğar, bazıları harika işler başarır, bazıları ise Halkla İlişkiler çalışanı işe alır.”
“ Eğer son birkaç dolarım kalsaydı, bunu Halkla İlişkiler için harcardım.”
Kim ne derse desin, senin fikirlerindir önemli olan. Bizler yalnızca tavsiyede bulunabiliriz. İletişimi, araştırmayı, bir kampanya sürdürmeyi seviyorsan Halkla İlişkiler güzel bölümdürKlasik esnaf mantığıyla da işe yaklaşabiliriz: “Bak aynı bölümü ben de okuyorum, çok memnunum.”
Yorumlar (0) Yorum Yap