Kendi Kendinizi Sabote Etmek: Jonah Kompleksi Nedir, Nasıl Aşılır?

Dicle Temiz

Dicle Temiz

Editör - Bilgi Unv.

Bir işi yapmak istiyor ama oyalanıyorsanız, güzel giden ilişkinizi bir şekilde bozuyorsanız, kendinizi ‘bir şekilde’ bazı sorumluluklardan kaçarken buluyorsanız kendiniz tarafından sabote ediliyor olabilirsiniz. Başarma ve büyümeyle beraber gelen sorumluluk duygusundan kaçış olarak adlandırılabilecek bu teori, Maslow tarafından ortaya atılarak kendi kapasitemize ve yeteneklerimize karşı direnme biçimi olarak açıklanmıştır.

Nasıl Ortaya Çıkar?

Hepimizin içinde var olan başarma hissi, potansiyelimizi gerçekleştirdiğimiz takdirde diğerlerinden daha farklı olmamıza ve bizi yalnız bırakacağına ilişkin düşünmemize neden olabilir. Böylece dışarıdan egoist, dominant görünmekten çekinerek sorumluluklarımızdan kaçarız ve ‘Ya yapamazsam?’ düşüncesinden gelen başarısız olma korkusunun bizi ele geçirmesine izin veririz.
Aslında korktuğumuz şey başarının kendisidir ve bu nedenle kendi kendimizi sabote ederek farkında olmadan daha düşük bir performans sergiler, olmadığımız birisine dönüşebiliriz.
Temel olarak küçüklükten gelen bu kendini sabote etme durumunda; başkaları gibi kalabalıkta fark edilmeden, sıradan bir hayat sürme duygusu etkilidir ve böylece kişi kendi gelişimini sekteye uğratır.

Nasıl Kurtuluruz?

Hayallerimiz ileride kendimizi nerede görmek istediğimize dair fikir verir ve yol gösterir. İsteklerinizin büyüklüğüne bakarak kendinizi sabote edip etmediğinizin farkına varabilir ve buna dair motivasyon toplayarak işe başlayabilirsiniz.
Büyük bir hayal kurun ve yanınızda kimlerin olduğunu, nasıl hissettiğinizi fark etmeye çalışın. Jonah Kompleksi’ne sahip insanlar hayal kurarken kendilerini utangaç ve mağrur hissederler. Bu da, insanın kendini gerçekleştirmesinin önünde en büyük etmenlerden biri olarak ortaya çıkar.
Öncelikle alçak gönüllülük ve gurur arasında kurulan dengeyle bu sürecin atlatılması sağlanabilir. Gözlerinizi kapatarak bir önceki hayalinizi tekrar kurmaya çalışın, bu hayale giden yolda yanınızda kimlerin olduğunu, nasıl ve ne kadar çalışmanız gerektiğini ve güçlü taraflarınızı düşünerek her anı adım adım düşünün.
Böylece egoist olarak algılanmaktan duyulan korkunun sizi sabote etmesinin önüne geçerek bu anı normalleştirme yolunda önemli bir adım atmış olursunuz.
Unutmayın; başarıya giden yolda en büyük destekçi de en büyük engelleyici de yine kişinin kendisidir. Hayatınızı sabote etmek yerine potansiyelinizi sonuna kadar kullanmak daha iyi bir gelecek için atılacak ilk adım olabilir.
Kategoriler: Psikoloji, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/