İktisat Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

Tercih 2021

Tercih 2021

Tercih Yapacak Adaylar İçin Faydalı, Bilgilendirici ve İlham Dolu İçerikler

İktisat bölümü “iktisat” bilim dalını temel alır. İktisat; kaynakların kullanımı, paylaşımı, üretimi, fiyatların belirlenmesi, tüketim ve paranın sirkülasyonu gibi geniş bir yelpazeye ışık tutan bir bilim dalıdır. İktisat kelimesi Arapçadan dilimize geçmiştir. Kelime anlamı ise Ekonomidir. Ekonomi kelimesi “ev” ve “dağıtım” kelimelerinden gelmektedir. İşte İktisat Bölümü’nün yurt dışı fırsatları, geleceği, iş olanakları, mezunları, uzmanlık alanları, zorlukları gibi iktisat okumak hakkındaki en önemli sorular!

İktisat Bölümü Nedir?

iktisat bölümü
Sınırlı kaynaklarla, sınırsız ihtiyaçlara nasıl çözüm bulunacağı konusu iktisadın temel araştırma konularındandır. İktisat Bölümü, mikro ve makro ölçekte ekonomileri incelemeyi, insanların, şirketlerin, kurumların ve devletlerin ekonomik kararlarını takip etmeyi, bu kararlara öneriler getirmeyi, ekonomi politikalarını belirlemeyi ve bütün bunlarla birlikte anlamlı bir ekonomik anlatım sağlamayı amaçlar.

İktisat Nedir? İktisat Ne Demek?

İktisat aslında ekonomi kelimesinin eş anlamlısıdır. Mal ve hizmetlerin üretilmesinden dağıtımına ve tüketilmesi kadarki süreçleri yakından takip eden sosyal ve teknik bir bilim dalıdır. İktisat ayrıca ekonominin işleyişini, piyasa akışlarını, devletin ülkedeki iktisadi etkilerini ve piyasaya müdahalelerini incelemektedir. Ekonomiye dair tüm bu alanlardaki olan ve bitenleri algılayabilmek için de iktisat bilimine ihtiyaç duyulmaktadır.

İktisat Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

İktisat Bölümü eğitim süresi 4 yıldır. Lisans düzeyinde eğitim yapan İktisat Bölümü, adaylarını üniversite sınavında Eşit Ağırlık puan türüyle seçmektedir. İktisat Bölümünü başarıyla tamamlayanlar mezun olduklarında “Ekonomist” ünvanını alırlar. İktisat Bölümünde, Ekonomist adayları temel iktisadi verileri ve analiz tekniklerini öğrenir, bu verileri öğrenilen tekniklerle işleyerek ekonomiyi anlamlı bir bütün haline getirme, ekonomik kararların etkilerini gözlemleme ve tahmin etme konusunda kendilerini geliştirirler.

İktisat Bölümü Dersleri Nelerdir?

İktisat Bölümünde hem sözel hem de sayısal birçok ders bulunmaktadır. İlk iki yıl bölümün zorunlu derslerini tamamladıktan sonra kalan yıllarda zorunlu dersler dışında kalan seçmeli dersler için uzmanlaşmak istediğiniz konuları içeren dersleri tercih edebilirsiniz.
Bölümünün bazı dersleri şu şekildedir:
● İktisada Giriş
● Mikro Ekonomi
● Makro Ekonomi
● Matematik
● Hukukun Genel Kavramları
● Ticaret Hukuku
● Borçlar Hukuku
● İstatistik
● Ekonometri
● Sosyoloji
● Para Teorisi
● Siyaset Bilimi
● Uluslararası Ekonomi
● Büyüme Teorisi
● Ekonometri
Türkiye’deki en başarılı İktisat Bölümlerinin olduğu üniversiteler şu şekilde sıralanabilir:
● Boğaziçi Üniversitesi
● İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
● Galatasaray Üniversitesi
● TOBB Ekonomi Ve Teknoloji Üniversitesi
● Orta Doğu Teknik Üniversitesi
● Yıldız Teknik Üniversitesi
● İbn Haldun Üniversitesi
● Türk-Alman Üniversitesi
● Marmara Üniversitesi
● Hacettepe Üniversitesi

İktisat Ne İş Yapar? İktisat Mezunu Ne İş Yapar?

İktisat Bölümü ne iş yapar? sorusunu şu şekilde yanıtlayabiliriz: Mezunları hem özel hem de kamuda kendilerine geniş bir yelpazede iş bulabilmektedirler. Ancak mezun sayısının fazla olması, adayların kendilerini farklı yeteneklerle ortaya çıkarmalarını zorunlu kılıyor. İktisat Bölümünden mezun olan Ekonomistler, kamu kurum ve kuruluşlarında denetçi, müfettiş ya da uzman olarak işe başlayabiliyorlar. Elbette kamuya ve özele ait bankalar da iktisat mezunları için iyi birere kariyer alanı.
Özel sektöre atılmak isteyen İktisat Mezunlarını zorlu bir mücadele beklese de kendini geliştiren adaylar başarılı denetim firmalarında, teknoloji firmalarında, aslında herhangi bir sektöre ait firmada ilgili departmanlarda çalışabilir. Bunlar; muhasebe ve finans, insan kaynakları olabilir. İktisat mezunlarının önü kendilerini geliştirdikleri takdirde pazarlama ve reklamcılık sektöründe de oldukça açıktır. Ayrıca adaylar gerekli sınavlara girerek Mali Müşavirlik yapmayı da tercih edebilirler.
İktisat mezunları için açılan bir diğer kariyer imkanı da İdari Hakim olma yoludur. İktisat mezunları İdari Hakimlik sınavından 83 ve üzeri almaları halinde İdari Hakim olabilirler. Son yıllarda yaşanan gelişmelerle birlikte artık İktisat mezunları formasyon alarak öğretmenlik de yapabilmektedirler. “İktisatçı ne iş yapar?” sorusuna bu şekilde cevap verebiliriz.

İktisat Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

İktisat Bölümünden mezun olup KPSS ile atanan Ekonomistler, kamu kurum ve kuruluşlarında 4.000 TL ile 4.500 TL arasında bir memur maaşı ile çalışmaya başlarlar. Özel sektörde muhasebe departmanında işe başlayan bir çalışanın maaşı ise 2.500 TL ile 3.500 TL arasında değişebilir. Mali Müşavirlik maaşı ise başlangıç aşamasında 4.500 TL civarında seyretmektedir. Özel sektörde, farklı alanlarda çalışan iktisat mezunları için maaşlar değişiklik göstermektedir. Terfi aldıkça maaşın yükselme sınırı bulunmuyor. 6 haneli miktarlara ulaşmak bile mümkün. İktisat bölümü konusunda öğrenciliğinizi ne kadar verimli geçirirseniz, alacağınız maaş da o kadar hızlı yükselir.

İktisat Bölümünün Zorlukları Nelerdir?

İktisat Bölümü okurken karşılaşabileceğiniz en önemli zorluk, üniversitede öğrendiğiniz bilgileri gerçek hayatla birleştirmek olabilir. Bu nedenle öğrendiklerinizi sağlam zeminlere oturtmak için küresel analizleri takip etmeli, TÜİK ile sağlıklı bir ilişki kurmalı ve öğretmenlerinizin önerdiği makaleleri ve haberleri mutlaka takip etmelisiniz.
Mezun olduktan sonra Ekonomistlerin karşılaştığı en büyük zorluk, İktisat bölümünden mezun olanların sayısının fazla olması ve bu nedenle iş bulma aşamasında çok fazla rakiple rekabet etmek zorunda kalmaları olmaktadır. Bu nedenle mutlaka uzmanlaşmak istediğiniz konularda kendinizi akademik anlamda geliştirmek, stajlar yapmak ve en az 2 yabancı dile hakim olmanız faydalı olacaktır.

Kimler İktisat Bölümünde Başarılı Olabilir?

İktisat Bölümündeki dersleri yukarıda sıralamıştık. Derslerden de anlaşılacağı üzere, İktisat Bölümünü tercih etmeyi düşünen adayların hem sayısal hem de sözel yönlerinin güçlü olması önem taşımaktadır. Ayrıca, ekonominin önemli bir gündem konusu olması ve farklı politik gündemlerden de etkileniyor olması nedeniyle gündemi takip etmeniz önemlidir. Makale okumaktan, grafik yorumlamaktan keyif alıyorsanız İktisat size göre. Analitik düşünme yapısı, problem çözme becerisi, noktaları birleştirme yetisi de önem taşımaktadır.

İktisat Bölümünün İş Olanakları Nelerdir?

Oldukça geniş bir çalışma alanı sunduğundan iş ve staj bulmak çok zor değildir. Ne var ki çok fazla iktisat öğrencisi de bulunduğu için kolay iş bulmak istiyorsanız kendinizi sürekli geliştirmeniz ve diğerlerinden bir adım öne çıkmaya çalışmanız gerekir. Geniş bir iş yelpazesinde, birçok rakiple rekabet edeceksiniz.

İktisat Bölümünün Yurt Dışı İmkanları Nasıldır?

Dil bildiğiniz takdirde yurtdışına çıkmak oldukça kolay. Zaten Türkiye’de de bulunan birçok uluslararası şirket mevcut. Bu şirketler aracılığıyla ya da yüksek lisans/doktora programları ile yurtdışına çıkılabilir.

İktisat Bölümü Mezunları Hangi Alanlarda Uzmanlaşabilir?

İktisat okuyanlar ne iş yapar? sorusunu cevaplarken aslında uzmanlaşma alanlarını da incelemek gerekir. İktisat Bölümü mezunları finans, danışmanlık, denetim, bankacılık ya da pazarlama alanlarında uzmanlaşabilirler. İktisat Bölümü öğrencilerinin üniversite yıllarında uzmanlaşmak istedikleri alana dair seçmeli dersler almaları, staj yapmaları, mümkünse uluslararası gönüllü programlarda yer almaları adayları farklı kılacaktır.

İktisat Bölümünün Geleceği Nedir?

Teknolojinin iş hayatına her geçen gün adapte olmasıyla birlikte İktisat Bölümünden mezun olan İktisatçıların, Ekonomistlerin iş alanı hem daralacak, hem de genişleyecek gibi görünüyor. İş alanları paranın dijitalleşmesi, dijitalleşen bankalarla birlikte alan bir yandan daralırken, analistlere olan ihtiyacın artması, pazarlama sektörünün büyümesi, danışmanlığın yükselişi ile birlikte bir yandan da genişleyecek gibi görünüyor.
Diğer tüm üniversite bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz.

This post is also available in: English

Kategoriler: Eğitim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/