İletişim Bilimleri Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

Tercih 2021

Tercih 2021

Tercih Yapacak Adaylar İçin Faydalı, Bilgilendirici ve İlham Dolu İçerikler

İletişim bilimleri bölümü, dijitalleşen dünyanın anlaşılması ve yakın takibinin gerçekleştirilmesi adına son yıllarda önemi artan bir lisans türüdür. Türkiye’de temellerinin İstanbul Üniversitesi ile atıldığı bilinen bölüm, ilk olarak 1950 yılında kurulan “iletişim fakültesi” ile kendini gösterdi. İçerisinde iletişim ile bağlantılı pek çok bölüm barındıran fakültenin, son yıllarda öne çıkan bölümü “iletişim bilimlerini” biz de mercek altına alıyoruz. “İletişim bilimleri bölümü nedir?”, “İletişim bilimleri bölümü ne iş yapar?” gibi soruların yanıtları ve çok daha fazlası yazımızın devamında!

İletişim Bilimleri Bölümü Nedir?

iletişim bilimleri
İletişim bilimleri bölümü, kişilerin gruplar ve toplumsal kurumlar ile kurdukları bağı ve davranış stillerini, kitle iletişim araçları özelinde gözlem ve bilimsel çalışmalar ile inceleyen bir lisans türüdür. Buradan hareketle bölümün kuramsal kavramlarla iç içe geçen bir lisans olduğu anlaşılabilir. Ancak bölümün amacı yalnızca kuramsal bilgi vermek değildir. Eğitimin bir diğer amacı, bireyleri aynı zamanda kitle iletişim araçlarının dijital pazarlamada nasıl ve ne şekillerde kullanılabileceği hususunda eğitmektir. Bu bağlamda bölümün, öğrencilere uygulamalı teknik dersler de sunduğunu söyleyebiliriz.

İletişim Bilimleri Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Üniversitelerin genellikle “iletişim fakültesi” altında yer alan bu bölümü, 4 yıllık lisans eğitimi vermektedir. Kimi üniversitelerde eğitim dilinin İngilizce olması, 1 yıl zorunlu hazırlık sınıfı okunmasını gerekli kıldığından eğitim süresi 5 yıla çıkabilmektedir. Üniversite tercihlerinde ise bölüm, yalnızca sözel alandan öğrenci kabul etmektedir.

İletişim Bilimleri Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölüm, 4 yıllık lisans süresince öğrencilere pek çok farklı iletişim alanında kuramsal ve teorik eğitimler vermektedir. Bunlar şu şekildedir:
● İletişim Çalışmalarına Giriş
● Medya Okuryazarlığı
● Görsel Kültür
● Türkiye Medya Tarihi
● Haber Toplama ve Yazma
● Medya Çalışmalarında Araştırma Yöntemleri
● İletişim Kuramları
● Halkla İlişkiler ve Reklamcılığa Giriş
● Film Çalışmaları
● Radyo-TV Yayıncılığı
● Türkiye’de Toplumsal Yapı ve Siyasi Kültür
● Uluslararası İletişim
● Medya Etiği
● İletişimde Seçme Konular
● Yeni Medya ve Toplum
● Medya Sosyolojisi
● Televizyon İçin Yapım
● Popüler Kültür ve Medya
● Medya Araştırmaları
● Televizyon Çalışmalarında Seçme Konular
● Gazetecilikte Seçme Konular
● İletişim Hukuku
● Film Prodüksiyonu ve Analizi
● Alternatif Medya
● Sinemada Seçme Konular
● Medya, Sanat ve Kültür
Yukarıdaki bu derslerin dışında öğrencilere seçmeli dersler de sunulmaktadır.

İletişim Bilimleri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Bölümün amacı, toplumdaki her türlü iletişim noktalarında genel iletişimi kurabilen, anlayabilen, araştırabilen, sorgulayabilen ve stratejiler geliştirebilen bireylerin yetişmesini sağlamaktır. Bu hususta mezunların, iletişimin yer aldığı pek çok alanda, firmalarda ve medya kuruluşlarında kendilerine iş bulabildiğini söyleyebiliriz.

İletişim Bilimleri Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Bölüm mezunları, kamuda ve özel sektörde kendilerine iş bulabilirler. Bu nedenle net bir maaş aralığından bahsedemeyiz. Ancak ortalamayı düşünürsek
● Yeni mezun, ajans ve medya kuruluşlarında minimum asgari ücret,
● Sr. denilen deneyimli çalışanlar ajans ve medya kuruluşlarında 3 bin ila 6 bin TL arası,
● Yönetici pozisyonunda olanlar ise 8 bin ila 12 bin TL,
arasında maaşa sahip olabilirler. Ayrıca topluma mâl olmuş kişilerin özel kalem müdürleri ve iletişim danışmanlarının çok daha yüksek maaşlara çalışabildiklerini de ekleyelim

İletişim Bilimleri ve Radyo Televizyon Sinema bölümleri arasındaki farklar nelerdir?

Bu bölüm ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de iletişim fakültesi altında yer alan diğer bölümlerden farkıdır. İletişim bilimleri bölümünün genel bir eğitimi kapsadığını söyleyebiliriz. Bölümde eğitim alan öğrenciler, iletişim kuram ve kuramcılarını yakından tanıyıp öğrenirken bir yandan da radyo-tv-sinema-halkla ilişkiler ve reklamcılık alanlarında da detaylı bir eğitime tabi tutulurlar. Buradan hareketle, iletişim bilimleri bölümünün geniş ve kapsamlı bir eğitime sahip olduğunu ve mezunların pek çok alanda yetiştiğini söylemek mümkündür.

İletişim Bilimleri Bölümünün Zorlukları Nelerdir?

Bölümü okuması her ne kadar çok keyifli olsa da mezuniyet sonrası bazı şikayetler dile getirilebiliyor. Bu alanda firmaların yeterli istihdamı sağlamaması, farklı bölümlerden mezunların da geleceği açık olan dijitale yönelmesi ve bu alandaki açığı kapatmaya çalışmaları, firmaların yeni mezunlara istihdam sağlamayı reddetmesi gibi sorunlar, bölümün en büyük zorlukları arasında gösteriliyor. Diğer taraftan dijitalleşme ve sosyal medyanın odağında bir meslek olan iletişim bilimlerinin, muhakkak yabancı dil istemesi de bir diğer nokta. Bu nedenle mesleği seçmek isteyen tüm adayların, muhakkak yabancı dil öğrenmelerini ve kendilerini mezuniyet sonrası çeşitli eğitim ve kurslar ile geliştirmelerini tavsiye ediyoruz.

Kimler İletişim Bilimleri Bölümünde Başarılı Olabilir?

Okumayı, araştırmayı ve yazmayı seven her bireyin bu alanda başarılı olabileceğinden şüphemiz yok. Bunun yanında yabancı dilini geliştirmiş, her daim yaratıcı fikirleri ve bakış açısına sahip olan ve geniş hayal dünyasıyla şaşırtan kişiler bu alanda başarılarını kanıtlayabilir, rakiplerinin çok ötesine geçebilirler.

İletişim Bilimleri Bölümünün İş Olanakları Nelerdir?

Bölüm mezunlarının kamuda ve özel sektörde kendilerine rahatlıkla iş bulabileceklerini daha önce belirtmiştik. Bu alanlarda çalışabilecekleri pozisyonları ise genel olarak aşağıda sıraladık.
Dijital ve reklam ajansları, kurumsal firmalar, dergiler ve Radyo-Tv gibi medya kuruluşlarında;
● Sosyal medya uzmanı
● Metin yazarı
● Reklam yazarı
● Editör
● İçerik editörü
● Haber editörü
● Haber muhabiri
● Dijital pazarlama uzmanı
● Kurumsal iletişim uzmanı
● SEO uzmanı
● Kameraman
● Spiker
● Yönetmen
gibi pozisyonlarda çalışabilirler. Kamu kurumlarında ise halkla ilişkiler uzmanı olarak çalışabilirler. Diğer taraftan dizi/film yapımları ile anlaşıp senarist olarak çalışabilirler. Son olarak tanınmış kişilerin özel kalem müdürü, iletişim danışmanı gibi pozisyonlarda da çalışmaları söz konusudur. Dilerlerse yüksek lisans eğitimi ile akademisyenlik yapmaları da mümkündür.

İletişim Bilimleri Bölümünün Yurt Dışı İmkanları Nasıldır?

Bu bölümden mezun olanlar, Avrupa ve Amerika’daki çeşitli üniversitelerde yüksek lisans yapma şansına sahiptirler. Seçecekleri alanlar doğrultusunda, medya, kitle iletişim, yeni medya gibi bölümlerin yüksek lisanlarına kaydolabilirler. Bu noktada yabancı dilin önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz. Ayrıca dijital medya ile ilgili ilk gelişmelerin Amerika’da yaşanıyor olması da bu bölgedeki okulları daha avantajlı kıldığını söyleyebiliriz. Üstelik, uygulamalı eğitimler ve staj imkanları da Amerika’da çok daha gelişmiş durumda. Özetle, bu konuda seçim sizin.?

İletişim Bilimleri Bölümü Mezunları Hangi Alanlarda Uzmanlaşabilir?

İletişim bilimleri mezunları, yapacakları yüksek lisans ve doktora ile akademisyen kimliklerini geliştirebilirler. Bu sayede köklü üniversitelerde profesör unvanı ile derslere katılım gösterebilirler. Diğer yandan, sektörde kendini geliştirmeye başlayan adaylar Junior pozisyonundan Senior’lüğe ardından da yöneticiliğe varan gelişimler gösterebilirler. Ancak bunlar elbette ki belli birikim ve tecrübelerle yaşanacak olan yükselişlerdir. İlk etapta bu kadar hızlı yükselmeyi beklememelisiniz.

İletişim Bilimleri Bölümünün Geleceği Nedir?

Günümüzde her şey dijitalleşiyor. Elimizin altındaki tüm araçlar, artık birer dijitalin ürünü. Gelecek ise bu değişim ve dönüşümün devam edeceğini söylüyor. Dijitalleşen dünyanın en yakın takipçileri ise şüphesiz ki iletişimciler olacak. Toplumlararası iletişimin anlaşılması, yeniden inşa edilmesi ve stratejilerinin belirlenmesi hususunda iletişimcilere ihtiyacımız var. Ayrıca pazarlama zekası, müşteriler ve toplum ile kurulacak olan iletişimde büyük öneme sahip. O halde şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki iletişim var olduğu ve dijitalleştiği sürece “iletişim mezunlarına” her zaman ihtiyaç olacaktır.
Diğer tüm üniversite bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz.

This post is also available in: English

Kategoriler: Eğitim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/