Uçak Mühendisliği Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

Tercih 2021

Tercih 2021

Tercih Yapacak Adaylar İçin Faydalı, Bilgilendirici ve İlham Dolu İçerikler

Uçak Mühendisliği; uçakların ARGE, inşa, testlerini gerçekleştiren, bilimsel ve teknolojik altyapılarla desteklenen, birçok mühendislik disiplinin bir araya gelerek okutulduğu akademik bir disiplindir. Bu mühendislik dalı, uçakların yanı sıra uzay araçları, füze ve silah sistemleriyle de ilgilenmektedir. Bu mühendisliğin eğitimin almak isteyen adayların için ülkemizde birçok üniversitede ilgili bölüm yer almaktadır. Merak edenler için tek tek araştırdık. Uçak mühendisliği bölümü ile ilgili merak edilen tüm sorulara bu içerikte yanıt bulabilirsiniz.

Uçak Mühendisliği Bölümü Nedir?

uçak mühendisliği
Uçak Mühendisliği Bölümü, uzay ve havacılık sektörü için mühendis yetiştirir. Bölümde, öğrencilerin aldığı eğitimler sayesinde uçakların geliştirme, tasarım ve bakım süreçlerinde aktif olarak çalışacak mühendisler yetiştirilir. Bölümde aynı zamanda hava folyoları, kaldırma ve sürükleme davranışları ile kontrol yüzeyler gibi farklı faktörlerle birlikte uçağın aerodinamik özellikleri de araştırılır.

Uçak Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bölümün üniversitelerde Uçak ve Uzay Bilimleri, Mimarlık, Mühendislik, Havacılık ve Uzay Fakültelerinde eğitimi verilir. Bu bölüm 4 yıllık bir lisans bölümü olarak okutulur. Bölüme girmek isteyen üniversite adaylarının Sayısal puan türünde yeterli puanları almaları gerekmektedir.

Uçak Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölümde yer alan bazı dersleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
● Dinamik
● Diferansiyel Denklemleri
● Termodinamik
● Hava Uzay Yapıları
● Uçak Materyalleri
● Uçuş Mekanikleri
● Uçak ve Uzay Aracı Tasarım Prensipleri
● Uçuş Standartları ve Kontrol
● Uçuş Mekanikleri
Bölümün bulunduğu üniversiteleri şu şekilde sıralayabiliriz:
● İstanbul Teknik Üniversitesi
● Türk Hava Kurumu Üniversitesi
● Necmettin Erbakan Üniversitesi
● Erciyes Üniversitesi
● İstanbul Gelişim Üniversitesi
● Girne Üniversitesi

Uçak Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Uçak Mühendisliği bölümünden mezun olarak “Uçak Mühendisi” ünvanını alan mezunlar, uçak firmalarında, roket ve uzay sanayinde, yüksek teknoloji üretimi yapan şirketlerde kolaylıkla iş bulabilirler. Türkiye’de az üniversitede bu bölümün bulunması ve dolayısıyla mezunlarının sayısının az olması nedeniyle sektörde Uçak Mühendisleri önemli konumdadır.
Beölüm mezun olan Uçak Mühendislerinin çalışabileceği kurumlar şu şekilde sıralanabilir:
● ROKETSAN
● ASELSAN
● THY
● İnsansız Hava Aracı Üretim Şirketleri
● Uçak Tasarım ve Yapım Şirketleri
● Helikopter Yapım Şirketleri
● Sivil Havacılık Sanayii
● Uzay Sanayii
● Roket Sanayii

Uçak Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Uçak Mühendisliği bölümünden mezun olan Uçak Mühendisleri için sektörde maaş aralığı 5.000 TL ile 11.000 TL arasında değişiyor. Ortalama maaşa baktığımızda ise 7.330 TL olduğunu görüyoruz. Örneğin 5 yıldır kurumsal firmada çalışan bir Uçak Mühendisinin maaşı 7.500 TL bandında olmaktadır.

Uçak Mühendisliği Bölümünün Zorlukları Nelerdir?

Genelde derslerinin zor olduğu, projeler ve ödevlerde gerçekten zorlanıldığı biliniyor. Akademik başarı için mutlaka bölüme dört elle sarılması gerektiğini bilmelisiniz. Bölümün zor olmasının karşılığının mezun olduğunuzda alacağınızı da unutmamalısınız.

Kimler Uçak Mühendisliği Bölümünde Başarılı Olabilir?

Meraklı ve gözlem yapmayı seven, çok okumaktan ve yazmaktan keyif alan, her tarzdan insana veya sosyal gruba tarafsız ve objektif bir şekilde yaklaşabilen, sabırlı, anlayışlı, empati yeteneği kuvvetli kişiler bu bölümde başarılı olabilirler.

Uçak Mühendisliği Bölümünün İş Olanakları Nelerdir?

Bölümden mezun olan başarılı Uçak Mühendislerini aslında geniş yelpazedeki iş olanakları bekliyor diyebiliriz. Özellikle yüksek teknolojili sektörlerde aranan yetkinliklere sahip olmak, az sayıdaki Uçak Mühendisini vazgeçilmez kılabiliyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Uçak Mühendisleri hem kamuda hem de özel sektörde iyi maaşlarla çalışabiliyorlar.

Uçak Mühendisliği Bölümünün Yurt Dışı İmkanları Nasıldır?

Bölümden mezun olduktan sonra iyi bir akademik kayıtla ve yabancı dil yetkinliği ile birlikte yurtdışında yüksek lisans ve doktora yapma imkanı bulunmaktadır. Ayrıca yine dil yetkinliğiniz olduğu sürece istediğiniz şekilde yurtdışındaki şirketlere başvurabilirsiniz. Yine daha önce belirttiğimiz gibi yüksek teknolojiyi içeren bir meslek sahibi olmak size hem yurtiçinde hem de yurtdışında iş bulma konusunda oldukça yardımcı olacaktır.

Uçak Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Alanlarda Uzmanlaşabilir?

Uçak Mühendisleri dilerlerse Makine Mühendisi ya da Endüstri Mühendisi pozisyonlarında ilgili şirketlerde çalışabilirler. Mezunlar uçak, uzay, roket, helikopter gibi spesifik alanlarda uzmanlaşmaya gidebilirler.

Uçak Mühendisliği Bölümünün Geleceği Nedir?

Her gün gitgide gelişen teknolojik adımlar, savunma sanayiinin daha teknolojik hale gelmesi gibi nedenlerden dolayı bu bölüm için Türkiye’de önü açık olan en önemli 3 bölümden biri diyebiliriz. Havacılık, ülkelerin hala hem savunma hem de ulaşım anlamında en çok önem verdiği alanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu bölüm yalnızca Türkiye’de değil, yurtdışında da çok fazla iş imkanı bulunan bir bölümdür.
Diğer tüm üniversite bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz.

This post is also available in: English

Kategoriler: Eğitim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/