Çocuk Gelişimi Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

Tercih 2021

Tercih 2021

Tercih Yapacak Adaylar İçin Faydalı, Bilgilendirici ve İlham Dolu İçerikler

Çocuk Gelişimi bölümü ilk kez 1968 senesinde Hacettepe Üniversitesi’nde kurulmuştur. Bölüm, 52 yıllık geçmişi ve yüzbinlerce mezunu ile sayısız çocuğun gelişiminde rol oynamaktadır. Peki bu bölüm tam olarak nedir? Mezunları hangi alanlarda çalışmaktadır? Bölümün geleceği, iş olanakları, yurt dışı imkanları, ne kadar maaş alacağı ve merak edilen diğer tüm başlıkları sizin için derledik.

Çocuk Gelişimi Bölümü Nedir?

çocuk gelişimi bölümü
Çocuk Gelişimi bölümü doğumdan ergenlik çağına kadar olan sürecin içinde bulunan çocukların içinde olduğu psikolojiyi, biyolojik ve duygusal evrimini konu alır. Küçük yaşta alınan eğitim ve deneyimler ilerleyen yaşlarda yaşam temellerimizi oluşturur. Bu yüzden o süreçte alınan eğitim oldukça önemlidir. Bu bölümde okuyan öğrenciler okul öncesi çocuk gelişimi eğitimi alırlar. Aynı zamanda mezunlar pedagojik formasyon alabilme imkanına sahiptirler.

Çocuk Gelişimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bölüm bazı üniversitelerde 2 yıllık ön lisans bazı üniversitelerde ise 4 yıllık lisans eğitimi verilen bir bölümdür.

Çocuk Gelişimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölümde yer alan bazı dersler şu şekildedir:
● Sosyoloji
● Psikoloji
● Okul Öncesi Eğitim ve Bakım
● Anne ve Çocuk Beslenmesi
● Çocuk ve Drama
● Çocuk, Teknoloji ve Medya
● Bebeklik Döneminde Gelişim ve Eğitim
● Erken Çocukluk Dönemi Gelişimi ve Eğitimi

Çocuk Gelişimi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Çocuk Gelişimi bölümü mezunlarının iş skalası çok geniş değildir. Bebeklikten ergenlik çağına kadar geçen sürede –çocukluk dönemi- gelişimi inceleyip, sahip oldukları ya da yatkın oldukları problemleri çözmek için çabalarlar. Bölüm mezunları, formasyon aldıkları takdirde kamu kurumlarında veya özel sektördeki okullarda öğretmenlik yapabilirler. Devlet kurumlarına bağlı yuvalar, bakım evleri, anaokulları, hastane ve gündüz bakımevlerinde çalışabilirler.

Çocuk Gelişimi Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Çocuk Gelişimi bölümü mezunlarının alacakları maaş çalıştıkları sektöre göre değişiklik gösterir. Devlet kurumunda çalışmaya başlayan bölüm mezununun alacağı ortalama maaş 3.500 TL ile 4.000 TL arasındadır. Özel sektörde çalışmaya başlayan bölüm mezunları ise ortalama 2.500 TL ile 3.000 TL arasında maaş alırlar.

Çocuk Gelişimi Bölümünün Zorlukları Nelerdir?

Bölümün en büyük zorluğu çocuklar üzerinde bırakılacak etkidir. Olası bir yanlış söylem veya davranış çocukların yaşamları üzerinde büyük travmalar yaşatabilir. Ayrıca çocukların gereksinimlerinin farkına varılması gerekmektedir. Bölüm mezunlarının gözlem yeteneğinin çok iyi olması gerekir.

Kimler Bu Bölümde Başarılı Olabilir?

Çocuklarla iletişimi iyi olan, sözel iletişimi güçlü olan, gözlem yeteneğine sahip, yeniliklere açık, psikolojiye ilgi duyan kişiler bu bölümde başarılı olabilirler.

Çocuk Gelişimi Bölümünün İş Olanakları Nelerdir?

Bölüm mezunlarının çalışabileceği farklı alanlar vardır. Bu alanlar günden güne artmakta. Örneğin bazı belediyeler kendi çalışanları için kreşler açıyorlar. Belediyelerin yanı sıra pek çok özel şirket de çalışanlarının çocukları için bünyelerinde kreş açıyorlar. Buralarda da bölüm mezunlarına yeni iş imkanları yaratılıyor.

Çocuk Gelişimi Bölümünün Yurt Dışı İmkanları Nasıldır?

Bölümünde okurken Eramus programlarına katılabilirsiniz. Bu sayede gitmek istediğiniz ülkelerde eğitim alabilirsiniz. Erasmus dışında yurt dışında yüksek lisans veya doktora yaparak eğitiminizi yurt dışında tamamlayabilirsiniz. Ancak yurt dışında iş imkanlarından yararlanabilmek için yabancı dilinizin çok iyi olması gerekir.

Çocuk Gelişimi Bölümü Mezunları Hangi Alanlarda Uzmanlaşabilir?

Bölüm mezunları alacakları sertifikalar ve yüksek lisans eğitimine göre istedikleri alanlarda uzmanlaşabilirler. Bölüm mezunlarının uzmanlaşabilecekleri alanlar erken çocuklukta drama, erken çocukluk edebiyatı, felsefe, farkındalık, çocuk yogası gibi alanlardır.

Çocuk Gelişimi Bölümünün Geleceği Nedir?

Bölümün geleceği nispeten parlaktır. Çalışmaya başlayan genç nüfus çocukları için yeni kreşler, okullar aramakta. Bu yüzden de iyi Çocuk Gelişimcilere ihtiyaç vardır. Yurt dışında farklı ekollerden eğitim alıp gelen mezunlar ülkemizde farklı konseptlerde okullar açmaya başladılar. Bu okullarda o ekolleri devam ettirebilmek için yeni bölüm mezunlarına ihtiyaç var.
Diğer tüm üniversite bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz.

This post is also available in: English

Kategoriler: Eğitim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/