Önden belirtmekte fayda var. Sunum derken, sunum formatında hazırlanıp paylaşılan raporlardan bahsetmiyorum. Gerçek anlamda hazırlanıp, bir ya da daha fazla kişinin önünde sunulan içerikleri kastediyorum.
Sunumların bu kadar öneme sahip olduğunu belirtmişken de hazırlanış ve sunuş aşamasında işe yaradığına inandığım birkaç taktiği paylaşmak istedim.
Sunumu, önce zihninizde oluşturun.
Sunumunuzu hazırlamadan önce, neyi anlatmak istediğinizi, en çok neyi vurgulamak istediğinizi düşünün. Önerilerinizi hangi sırayla vereceğinizi ve bunları hangi analizlerle destekleyeceğinizi belirleyin.
Unutmayın! İyi bir satışçı ürününü satmaz, müşteriyi o ürüne ihtiyacı olduğuna ikna eder. Sunum içerisinde de bu bakış açısından yola çıkarak, yaptığınız veya yapacağınız çalışmayı anlatmaya başlamadan önce o çalışmayı yapma ihtiyacının neden var olduğunu kanıtlamalısınız. Yani öncelikle sorunun tespitini yapmalısınız. Önerinizin ne olduğunu bildiğiniz için de sorunun içerisinde en çok vurgu yapacağınız nokta sizin çalıştığınız veya çalışmayı düşündüğünüz alan olmalıdır.
Sunum içerisinde, konuları hangi sıra ile anlatacağınızı mümkünse bir not defteri üzerinde yazılı hale getirin. Ve bu konuların bir bütünsellik izlediğinden emin olun. Sunum bir akıştır ve uyum içerisinde başlayıp bitmelidir. Konuları çıkardıktan sonra da içerik anlamında nelere ihtiyacınız olduğunu çıkararak, bunların hangilerine sahip olduğunuzu, hangileri için içerik oluşturmanız gerekeceğini belirleyin. Bütün bunlar hem sunum hazırlama aşamasında işinizi kolaylaştıracak, hem de sunumunuzun mümkün olduğunca az revize görmesini sağlayacaktır. Bu neden önemli? Çünkü revizeler insanı yorar :))
Basit, sade ve anlaşılabilir bir içerik oluşturun.
Çok fazla araştırma, analiz yapmış olabilirsiniz, fakat bu, tüm çalışmaları tüm detayıyla sunuma koyabileceğiniz anlamına gelmez. Yine aklınızdan geçen bir çok düşünce olabilir. Açıklayıcı olması açısından uzun metinler yazmak isteyebilirsiniz konuyla ilgili, ama bu noktada da üzülerek size dur demek zorundayım. Başta belirttiğim rapor formatlı bir sunum dosyası hazırlamıyorsanız, mümkün olduğunca sade olmalıdır hazırlayacağınız içerik.
Sunumun içeriği, sunumu hazırlayan ve sunacak kişi dışında biri tarafından görüldüğünde ana fikri kavranabileceği detayda olmalıdır. Bunun dışında verilecek her türlü bilgiyi sunum esnasında anlatıcı sözel olarak verebilir. Zaten, sunumun her detayı barındırması konukların dikkatini anlatıcıdan çok içeriğe yönlendirebilir. Bu da anlatıcılar için en zor durumlardan biridir. Konunun tek hakimi ve sunumu yöneten anlatıcı olmalıdır. Bu sebeple de ana fikir dışındaki tüm detaylara sadece anlatıcı sahip olmalıdır.
Sunum içerisine yaptığınız çalışmalar ile ilgili sizi destekleyici özet tablolar ve grafikler eklemeniz yararlı olur. Fakat bu tablo ve grafikler de, belirttiğim gibi özet olmalı ve anlatıcının yorumu ile detaylandırılmalıdır. Sunum içerisinde bir süreçten bahsedecekseniz, sunumu dinleyecek kitlenin bunu gözlerinde canlandırmalarını sağlayacak görsel bir akış oluşturabilirsiniz. Örnek olarak, aşağıdaki online alışverişi anlatan basit akışı inceleyebilirsiniz.
Yorumlar (0) Yorum Yap