Pazarlama Karması Nedir? 4P Nedir? Pazarlama Karması Elemanları

Pazarlama karması, pazarlama departmanlarının kullandığı temel stratejilerden biridir. Dijital dünya ile birlikte son yıllarda daha popülerleşen kavram dijital dokunuşlarla detaylansa da özünü asla kaybetmez.  Orta ve büyük ölçekli firmalar büyümelerini sürdürmek ve kar marjlarını artırmak adına doğru bir pazarlama stratejisi belirlemelidir. Stratejilerin ana omurgasını ise bu karma kavramı oluşturur. Peki Pazarlama Karması ne demek? Ne anlama gelmektedir? Gelin birlikte bakalım.


Pazarlama Karması Nedir?

pazarlama karması nedir

Pazarlama Karması pazarlama departmanlarının kullandığı en kritik ve en temel stratejidir. Dünyada pazarlamanın öncülerinden kabul edilen Philip Kotler tarafından literatüre kazandırılmıştır. Karmadan bahsederken akla ilk gelen 4P’dir. 4p, Pazarlama Karması unsurları olarak bilinir. Günümüz piyasasındaki rekabet gün geçtikçe daha da artmaya başlıyor ve şirketler sadece ulusal pazarda değil uluslararası pazarda da satış yapmak istiyor. Hal böyle olunca işletmenin nasıl bir pazarlama yapacağına, sürekli artış gösteren rekabet ortamında nasıl tutunacağına dair pazarlamanın 4P’si ortaya çıkıyor. Şimdi bu 4P kavramını biraz daha yakından inceleyelim.



Pazarlamada 4P Nedir?

Pazarlama karması 4P denilen kavram ile içe içedir. Adını Product (ürün), Price (fiyat), Place (dağıtım), Promotion (tutundurma) kelimelerinin baş harflerinden almıştır. Peki bu kavramlar ne anlama gelmektedir? Pazarlama karması elemanları nelerdir?

Ürün (Product):

Karmanın temel öğesi olan ürün kavramı; kalite, tasarım ve marka gibi birtakım öğeleri içeren ve firma tarafından pazara sunulan nesnedir. Planlaması yapılarak başlanan süreçte pazara nasıl ulaşılacağı, ürün özelliklerimizin ne olacağına karar vermek 4P içerisindeki ürünün görevidir.



Fiyat (Price):

Bir ürüne sahip olduktan sonra ikinci olarak yapacağımız şey bu ürüne bedel koymamız gerekliliğidir. Ürünün fiyatında birçok etken rol alır. Bunlardan birisi de ürünün maliyetidir. Fiyat belirlenirken tüketicilerin bu ürünü almaya razı oldukları fiyat aralıkları, hedef kitleye göre fiyatlandırma, ürünün piyasasındaki diğer fiyatlar pazarlama içerisinde önemli bir yer kapsar. İşte bu noktada Kotler, dikkat edilmesi en önemli noktanın satıcının satmak isteyeceği fiyat ile alıcının ödeme yapmak için razı olacağı noktanın bulunmasıdır. Pazarlama karması içindeki en önemli unsurlardan biridir.



Dağıtım (Place):

Ürünün satın alındığı noktadır. Dağıtım sayesinde ürünün doğru yerde ve doğru zamanda müşteri ile buluşması hedeflenir. Eğer müşteri ürüne ulaşmakta zorlanırsa o ürüne olan isteği kırılacak ve alternatifine yönelmekte geç kalmayacaktır. Dağıtım da diğer bir önemli olan nokta zamandır. Tüketicinin ihtiyaç anını iyi tespit etmek gerekir.



Tutundurma (Promotion):

Günümüzde artan rekabet koşulunu ve her gün alternatif yeni bir ürünün piyasaya çıktığını göz önüne alırsak ürününüzü uzun süre tüketiciye gösterebilmeniz çok önemli. Ürünümüzü oluşturduk, fiyatlandırdık, raflara yerleştirdik. Peki tüketici bu ürünün farkında mı? Eğer ürününüzü tanıtmamışsanız fark edilmesini beklemek hem çok büyük bir şans hem de çok büyük bir risktir. Tanıtım unsurlarının biri ya da birçoğunu kullanarak ürününüzün uzun süre kalmasını daha sonra yenilik yaparak ürünün pazar içi ömrünün arttırmalısınız.

This post is also available in: English Français Español Deutsch

Yorumlar (0) Yorum Yap

/