13 MADDEDE DOĞRU BİR ÜNİVERSİTE TERCİHİ NASIL YAPILIR?

Abdurrahman ÖZTÜRK

Abdurrahman ÖZTÜRK

Psychologist Traveller Entrepreneur

Sonuçların açıklanmasına saatler kaldı. Milyonlarca üniversite adayının heyecanla beklediği sonuçların ardından gözler tercihlere çevrildi. Üniversite sınavı kadar önemli olan tercih zamanı da böylelikle başlamış olacak. Yanlış tercih 1 yıl, yanlış meslek en az 40 yıl demektir. Bunun için ince eleyip sık dokumalıyız. Şimdi de adım adım izlememiz gereken yolları sıralayalım.
‘’Her tercih kişiye özeldir.’’ Tercihleri kendi istek ve arzularınıza göre yapmalısınız. Ben psikolog olmak istiyorum ama ailem doktor olmamı istiyor
ondan dolayı tıp yazacağım gibi.
Öğrencinin ve ailesi  “daha iyi bekliyordum”  “ neden böyle düşük geldi “ gibi yaklaşımlardan artık kaçınmalı. Gerçekçi bir gözlemle tercihlerimizi yapmalıyız.
Tercih taslağı çıkarmalıyız. İstediğimiz bölüm, üniversite ve de sıralamamıza göre liste oluşturmalıyız.
“Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamalıyız.”  Bunun için de doğru ve güncel bilgiyi doğru kaynaklardan almalıyız. Bir tercih listesi yapmalıyız. Üniversite de eğitim gören kişilerle konuşabilir, okulu arayarak bilgi alabilir, okuldan mezun olan kişilerle konuşabiliriz.  İmkân varsa üniversitelere giderek hem okuyacağımız yerleri görüp, doğru bilgiyi doğru kaynaktan alabiliriz.
Ayrıca üniversite seçimi kadar bölüm seçimini de dikkate almalıyız. Bölümün mezun sonrası istihdam şartlarını şuan ki duruma göre değerlendirmemeli, mezun sonrası duruma göre değerlendirmeliyiz.
Bölüm seçerken ilgi ve yeteneklerimize göre bölüm tercihi yapmamız daha sağlıklı olacaktır. Meslek sadece geçinmek değil, toplumda statü kazanma, kendini gerçekleştirme kaynağıdır. Yeteneğimiz olduğumuz bölümü seçmemiz; hevesimiz olan bölüm için de yandal / çift anadal fırsatlarından yararlanabiliriz. Yetenek bizi bir ömür boyu getirirken, heves yarı yolda bırakabilir.
Üniversite seçerken yandal, çift anadal ve erasmus gibi olanaklarını da göz önünde bulundurmalıyız. Bazı üniversiteler bölümünüz için erasmus olanağı var diyor. Kaç ülkeye diye sorduğumuz da 2 ülkeye diyor. Burada farklı ülkelerin olması bize geniş bir yelpaze sunar.
Puandan çok sıralama ve yüzdelik bölüme bakmalıyız. Çünkü puan değişir yüzdelik dilim ve sıralama değişmez.
Tercih yapılırken önce bölüm, sonra üniversite ve şehir dikkate alınmalıdır. Sonuçta üniversiteyi 4/7 yıl okuyacağız. Ama mesleğimizi en az 40 yıl yapacağız.
Özel üniversite mi? Devlet üniversitesi mi?
Genellikle arkadaşlar bu konu da çok çelişkiye düşüyoruz. Ama farklarını sıralamak istiyorum.
Özel üniversitelerin sosyal etkinlikleri devlete göre daha fazla olmaktadır. Öğrenciye sundukları sosyal olanakları fazladır.
Özel üniversite de hocalar ile sosyal ilişki had safhadadır. Hocalar ile ders aralarında, normal zamanlarda her türlü sevincinizi, derdinizi anlatabilir, beraber sosyal faaliyetlerde bulunabilirsiniz. Fakat devlet üniversitelerinde bu durumun tam tersidir. Okuyan tanıdığınız varsa bu durumdan muzdarip olup, ders dışında hocanın yüzünü görememekten şikâyetçidir.
Özel üniversitelerinin burs olanakları daha fazladır. Türkiye’de dereceye giren arkadaşlar için burs olanakları sunmaktadır. İlk 3000’e 1000 tl, 3000-6000 arasına 500 tl burs gibi…
Özel üniversitelerinde projelerinizi daha kolay hayata geçirebilirsiniz.
Özel üniversitelerinde anlaşmalı kurum ve kuruluşlarla staj imkânı daha fazla olup, mezun olduğunuzda işiniz hazır konumundadır. İşinizin hazır olması size de bağlı tabi…
Özel üniversitelere burslu olarak kazanamadıysanız eğer;  genel bir yargı vardır; “oğlum sen gideceksin ama para kazanmak için onlar seni derslerden bırakırlar.” yargısı kesinlikle yanlış bir yargıdır. Bursunuz sadece disiplin suçu işlemekle kesilir.
Özel üniversitelerde okulunuzu herhangi bir alanda temsil ettiğinde size sınırsınız eğitim ve burs olanaklarını sunacaktır.
Ayrıca tercih yapılırken sıralamanızın üstünde tercih yapabilirsiniz. Mesala; sıralamanız ne kadar yüksek ise sıçrama az olur. Mesala sıralamanız 10.000 ise sıçrama payı 500-1000 kişi arasıdır yani 10.000 olan sıralama için; 9.000- 10.000 arası tercihlerinizi de yazabilirsiniz. Sıralamanız 60.000 ise sıçrama payı yüksektir. 5.000-10.000 arası önünüzdeki sıralamaları yazabilirsiniz.
Ayrıca bölümünüzün nerde olduğu da önemli. Şehir merkezinde mi? Yoksa ilçede mi? Mesala  Ondokuz Mayıs Üniversitesinde  hukuk fakültesi  merkez yerleşkede olmayıp; Çarşamba ilçesindedir. Bunu da göz ardı etmemeliyiz.
Ve de son olarak tercih listenizi oluşturduktan sonra danışman hocanıza ve alanında uzman kişiler ile değerlendirip son düzeltmelerinizi yapmalısınız…
Bilgi ve Danışmanlık için: [email protected]
Kategoriler: Kariyer, Uncategorized @tr

Yorumlar (0) Yorum Yap

/