Erasmus+ Staj Hareketliliği Rehberi

Muhammed Yavuz

Muhammed Yavuz

visita interiora terra rectificando invenies occultum lapidem. Porto, Portugal.

 
Eğitim-öğretim yılında yeni bir dönem daha başladi. Bu sene de birçok öğrenci tecrübe kazanmak için çalışmalarına tüm gücüyle devam edecektir. Eğitim-Öğretim hayatında tecrübe kazanmak için en çok başvurulan yollardan birisi de staj yapmaktır fakat yurt dışında staj yapmanın artısı her zaman daha fazla olarak göze çarpmaktadır. Kendinizi geliştirmek için Türkiye’de neredeyse bütün üniversiteler tarafından büyük bir bütçe ayrılan Erasmus+ Staj Hareketliliği ile staj yapmanızı tavsiye ederim. Bu bütçe bazı nedenlerden dolayı tam olarak kullanılamıyor. İki defa Erasmus programı ile Staj Hareketliliğinden faydalanmış birisi olarak bu programın bazı ufak problemleri ve zorlukları var fakat çözülemeyecek problemler değil. Konu hakkında öğrencilerin bilgi alması için bu rehber niteliğindeki makaleyi oluşturma gereği hissettim. Bu makale ile birlikte; Erasmus+ Staj Hareketliliği hakkında kapsamlı bir bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca bu hareketliliğe başvuracak arkadaşların detaylı olarak okumasını ve not almasını da tavsiye ederim.
 
Nedir bu Erasmus Staj Hareketliliği?
Erasmus Staj Hareketliliği herhangi bir yüksek öğretim kurumunda kayıtlı olan öğrencinin, Avrupa Birliği Üyesi veya aday ülkelerde bulunan şirketlerde staj faaliyetinde bulunması olarak açıklanabilir.

Öğrencinin üniversite bünyesindeki örgün eğitimlerin herhangi birine kayıtlı tam zamanlı öğrenci olması gerekmekte ve Erasmus+ Hareketliliği için Erasmus+ veya Dış İlişkiler ofisine başvuruda bulunması gerekmektedir.
Bu hareketliliğin amaçlarını sıralayacak olursam;
– İş ve yurt dışı deneyimi
– Mezuniyet sonrası yaşama hazırlık
– Özgüven ve kurumsallaşma
– Öğrencinin kendisini, yeteneklerini ve sınırlarını tanıması
– Mesleki bilgi ve beceri seviyesini geliştirme
– Kültürler arası diyaloğu güçlendirme
– Yabancı dil öğrenme gibi bir çok amacı mevcuttur. Liste gerçektende uzatılabilir.
 
Burada birinci adım süreci belirleme olacaktır. Aşağıdaki 6 başlık ana hatları ile kendi üniversitem dâhil birçok üniversitede öğrenci tarafından işleyen süreçtir.

Peki, nasıl olacak bu süreç; 

1. Okulunuzun Dış İlişkiler veya Erasmus+ Ofisini takip edin, Staj hareketliliği hakkında bilgi alın ve belirtilen tarihler arasında Erasmus+ Staj Hareketliliğine başvurun. Erasmus hareketliliğinde ister Staj ister Eğitim olsun tarihler çok önemli. Ajandanıza not almanızı tavsiye ederim. 

2. Eğer; Staj Hareketliliği için İngilizce yazılı sınavı ve sözlü mülakatı varsa hazırlanın ve bu sınavlara girin.

3. Sınavları başarı ile tamamlayıp, asil olarak Erasmus+ Staj Hareketliliği için hak kazandıysanız, önce Öz geçmiş ve Motivasyon Mektubunuzu güncelleyin.
4. Sonrasında Staj yapacağınız yeri arayın ve bulun.
5. Gerekli belgeleri hazırlayıp, Vize başvurunuzu vs. yaptıktan sonra tüm yapılacaklar listenizi tamamlayın. Biletinizi alın ve yolculuğa başlayın.

6. Artık Staj döneminize başlayabilir ve kendinizi geliştirmek için deneyimler kazanabilirsiniz. 
 

Genel olarak süreci açıkladıktan sonra zor kısımlar ve püf noktaları üzerinde duracağım. Erasmus+ Staj Hareketliliğinde hibe hakkını Türkiye’de kazanmak aslında pekte zor değil aslında. Asıl zor olan kısım “staj yeri bulmak” olarak göze çarpıyor. Öğrenciler hibeyi alıyor fakat birçok öğrenci staj yeri bulamadığı için bu hakkından vazgeçiyor. Benimde en çok soru aldığım konulardan birisi; “Staj yeri bulmak”. Şunu söyleyebilirim ki elinizden gelenin en iyisini deneyip, pes etmezseniz staj yeri bulabilirsiniz. Bu süreç çok hızlı da gerçekleşebilir, zaman da alabilir. Lisans eğitimimde Erasmus için epey uğraştım ve zorluklar çektim, fakat bu zorluklar ve uğraşılar birçok kazanımı da beraberinde getirdi. Size de katkı sağlayacağına eminim.

Staj yeri bulma konusunda; Üniversiteler pek fazla yardımcı olmuyor. Diğer yandan ise aracı firmalar bu işi yaparken büyük miktarda ücretler talep ediyorlar.Bu konu gerçekten derin araştırma istiyor. Aşağıda izleyeceğiniz adımları ve püf noktalarını teker teker bulabilirsiniz.  Bu aşamaları kendinize göre kişiselleştirebilirsiniz de, bu benim izlediğim yollardan bir tanesiydi. Bu aşamaların hepsi tarafınızdan İngilizce olarak gerçekleştirilecektir. Çok iyi İngilizceniz olmayabilir ama siz araştırmalarınızı sürdürün, çevrenizden yardım alın. Bu aşamada bile kendinizi geliştirip, yeni şeyler öğreneceksiniz.

1-Özgeçmişinizi güncelleyin.

Özgeçmiş gerçekten en önemli noktalardan, Eğitim hareketliliği için pek gerekli olmasa da Staj hareketliliğinde durum çok daha farklı olmaktadır. Daha önce Özgeçmiş hakkında dünyalar kadar yazı yazılmıştır. Kendinize sade ve görsel tasarımı güzel olan bir Özgeçmişin yanı sıra Avrupa’da etkili bir biçimde kullanılan ve birçok kurum, organizasyon, kuruluş tarafından tanınan Europass üzerinden akademik olarak çalışmalarınızı içeren bir Özgeçmiş hazırlamanızı da şiddetle tavsiye ederim. Güncel ve iyi hazırlanmış bir Özgeçmiş seçilmeniz için çok önemli bir etken olacaktır.

2-Bölümünüze göre bir motivasyon mektubu hazırlayın.

Neden o şirketi istediğiniz, gelecek planlarınız, istediğiniz şirketin avantajları neler bu gibi konuları detaylı bir şekilde belirtmelisiniz. Ama çalışacağınız alana, bölümünüzle alakasız bir motivasyon mektubu hazırlarsanız seçilme ihtimaliniz çok düşük olacaktır. Bu motivasyon mektubunun düzenlenebilir olması sizin için olumlu olabilir. Çünkü başvuracağınız pozisyona göre daha rahat üzerinde oynayabilirsiniz. Bu konu da güzel bir İngilizceniz olmalı fakat her zaman bir yerlerden yardım alma imkanınız olacaktır. 

İpucu olarak, bu yazacağınız motivasyon mektubu göndereceğiniz e-postadan farklı olsun.

3-Ön yargılarınızı yıkın. Tembel ve olumsuz olmayın.

Ben seçilemem, boşuna uğraşıyorum, Gidersem ne öğreneceğim, İngilizce konuşmaktan çekiniyorum, korkuyorum vs. gibi ön yargılarınızı yıkın. Çevremde dâhil birçok insanın bu gibi korkuları olduğunu çok yakından gördüm. Korkularınız varsa korku ve endişeleriniz ile yüzleşin. Evet, zor olabilir yurt dışında çalışma tecrübesi ama bu tecrübe hayatınızda çok iyi bir yer edinecektir ve asla unutamayacaksınız. Çok şey öğreneceksiniz. Tembellik yapmanıza gerek yok, seçilemezseniz bile gelecek için güzel bir tecrübe ve motivasyon olacaktır.

4-Hedef ülkenizi belirleyip çalışacağınız pozisyon ve şirketlerin iletişim bilgilerini
toplayın.

Google arama motoru olarak bu konu için çok faydalı olacaktır. İlgilendiğiniz şirketlerin mailini alın, şirketlerde sizin yoğunlaştığınız konular üzerine çalışan insanların iletişim bilgilerini alın, Sadece bununla kalmasın Üniversitelerde akademik olarak bildiğim kadar staj yapılmıyor fakat size yardımcı olmaları için akademisyenlerin iletişim adreslerini alın. Çünkü bazı hocaların kendi şirketleri olabiliyor ve size bu konuda yardımcı olabilirler. Bunun yanı sıra Start-up şirketlerde Staj yapmak için güzel bir fırsat olabilir. Bu konuda detaylı araştırma yaparsanız birçok bilgi elde edebilirsiniz. Ayrıca bu konuda sizinle birkaç yardımcı olacak internet sayfası
da aşağıda bulabilirsiniz.

www.erasmusintern.org
www.globalplacement.com
www.praxisnetwork.eu
www.gooverseas.com
www.eurasmus.com/en/europe-internships
www.goabroad.com
www.summerschoolsineurope.eu
www.ab-ilan.com

Bu sayfaları kendi kullandığım sayfalardan derledim ve bunların
yanı sıra birçok sayfa daha bulunabilir. Örneğin
Facebook, LinkedIn ve Twitter üzerinden de bazı gruplar ve sayfalara ulaşabilirsiniz. Sosyal Medya da bu konu için güçlü bir araç, günümüzde LinkedIn iş dünyasında aktif bir şekilde
kullanılmakta ve bu konu için çok önemli bir veri tabanı olarak kullanılabilir.

Önemli bir püf noktası ve not: Kendi alanınız üzerine araştırma yapın, sevdiğiniz konu üzerine pozisyon bulmaya çalışmanız yararınıza olacaktır. Mühendislik öğrencisi olarak gidip turizm ile ilgili bir şirkete E-posta yazmak mantıklı olmayacaktır. Lokantalar, Marketler bu tarz iş yerleri vesaire hedefiniz olmasın. Gerçekten birçok şirket var. Absürt seçimler yapmaktan kaçının. Mesela ben Elektrik-Elektronik Mühendisliği okuyorum, Robotik seviyorum o zaman Robotik üzerine yönelmem bu tarz şirketleri aramam daha mantıklı olacaktır.

5- Oluşturduğunuz iletişim kanalları listesine teker teker e-postalarınızı gönderin.

Evet, elinizde yukarı da iletişim adresleri ile oluşturduğunuz veri tabanı mevcut. Şimdi sıra şansınızı deneme sırası. Güzel bir elektronik posta hazırlayın, motivasyon mektubunuzu ve öz geçmişinizi bu e-postaya ekleyin. Elektronik postanızı yazarken; konuşma dilinde yazmayın. İlk olarak güzel bir başlık seçmelisiniz. Güzel bir hitabet ve yazma tarzınız olsun, daha sonrasında kendinizi tanıtın, amacınızı ve motivasyonunuzu kısaca yazın, ulaşmak istediklerinde gerekli bilgilerinizi verin, teşekkür edin ve saygılarınızı sunun. E-postanızın altında da güzel bir imzanız olsun.  E-posta içeriğinizi oluştururken dil kurallarınıza de dikkat edin. Bütün şirketlere de aynı e-postayı atmayın, e-postanızı
şirketler için özelleştirin.

İngilizce dil kuralları için Google Chrome eklentisi olan Grammarly yazılımını kullanabilirsiniz.

Ayrıca About.me ile birlikte e-postalarınızın altına güzel bir imza oluşturabilirsiniz. Olumlu bir sonuç alana kadar pes etmeyin, yaptığınız araştırmaları genişletebilirsiniz. Sınırları zorlayın 200-300-1000 ne kadar e-posta gönderebilirseniz gönderin.

Yukarıda dediğim gibi teker teker göndermeniz daha güzel olur. Toplu olarak gönderince biraz itici olabiliyor ve gerçekten öğrencilerin büyük bir e-posta yazma konusunda sorunu var. Bazen bende böyle e-postalar alıyorum. Bu konuda eleştiri yapılması gereken yer burası değil fakat üzerine ufak bir değindirme yapmak istedim.

6-İletişim kurmaktan çekinmeyin.

Evet, iletişim kurun. Karşı tarafın e-postalarına güzel bir şekilde cevap verin. Size hangi belgelerin gerekli olduğunu anlatın, kafanızdaki soruları sorun. Eğer imkânlarınız varsa bu imkânlar hakkında bilgi alın. Ve sonunda kabul Mektubu aldınız veya alamadınız. Alamadınızsa üzülmenize gerek yok. Dünyanın sonu değil ve daha çok çalışır ve motivasyonunuzu devam ettirebilirseniz birçok fırsat yeniden karşınıza çıkacaktır. Kabul mektubu
ileriye adım atabilirsiniz.

Ayrıca Mailtrack ile birlikte Gmail üzerinde gönderdiğiniz e-postaları takip edebilirsiniz.

7-  Belgeler, Vize, Hazırlık, Yolculuk ve Staj Başlasın.

Kabul mektubunu aldıktan sonra Erasmus+ veya Dış İlişkiler ofisiniz ve gideceğiniz şirket ile iyi bir şekilde iletişimde olmanız gereklidir. Burada tüm belgeleri hazırladığınızdan emin olun. Belgelerinizi kontrol etmenizde fayda olacaktır. Daha sonra vize işlemleri ve diğer işlemleri tamamladıktan sonra yolculuk vakti gelmiştir. Umarım başarılı bir staj dönemi geçirirsiniz. 

 
Gerçekten sizin için çok faydalı bir hareketlilik olacaktır. Soru sorun, öğrenmeye çalışın, istekli olun. Kültürünüzü tanıtın ve karşı tarafın kültürünü öğrenin. Sosyal olarak ta iletişim kurun. Bu şekilde şirket çalışanları üzerinde olumlu bir izlenim bırakabilirsiniz. Bunun yanı sıra eğer iyi bağlantılar elde ederseniz sizin için gelecek açısından çok iyi olabilir.

Bu arada Erasmus+ hibenizi verimli kullanmaya ve bireysel finans yönetiminizi iyi yapmaya dikkat edin. Ülkeden ülkeye bu hibeler değişiklik göstermekte. Ona göre gitmeden önce gideceğiniz yeri, fiyatları ve diğer içerikleri iyice araştırmanız mantıklı olacaktır.

Staj yapmaya gidiyorum deyip, hiç bir şey öğrenmeden gelirseniz, sürekli gezerseniz veya internette bir şeyler izlerseniz bu hareketliliğin size kültürel olarak faydaları dışında hiçbir faydası olmayacaktır.

Erasmus Staj Hareketliliği yolculuğunuzda bol şanslar. Eğer bazı konularda yardım almak isterseniz bana her zaman iletişim kısmından ulaşabilirsiniz. Umarım bu yazımın sizlere bir faydası olur. Konuyla ilgili birçok soru alıyorum. Eğer paylaşırsanız, birçok öğrenci arkadaşa ulaşabilir. Teşekkürler.

Bu yazıyı kendi LinkedIn makalemden derleyerek bu platforma aktardım. CEOtudent platformundaki ilk yazım, Olumlu ve olumsuz eleştirilerinizi, yorumlarınızı esirgemeyin lütfen. Daha sonraki yazılarımda bunları dikkate alarak kendimi geliştirebilirim. İlginiz için teşekkür ederim.
 
Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/