GÜÇLÜ BİR PORTFOLYO OLUŞTURMANIN 10 SIRRI

Bir balık için deniz, bir kuş için gökyüzü ne ise; animasyon, görsel efektler ve tasarım alanlarında çalışan kişiler için de portfolyo o demek… Yeteneklerin hayata döndüğü yer olan portfolyo çalışmaları, hem becerilerimizin en kanlı canlı göstergeleri olmaları hem de bizi diğerlerinden ayıracak ve farklılaştıracak kozumuz olmaları ile en önemli hazinemiz… 

Peki bu biricik hazineyi daha değerli kılmak mümkün mü? Elbette mümkün! Bazı ipuçları ve püf noktalarını göz önünde bulundurarak çalışmalarınızı çok daha etkili bir şekilde sunabilir, yeteneklerinizi daha sağlıklı bir şekilde aktarıp becerilerinizi çok daha iyi pazarlayabilirsiniz. 

Gelin, güçlü bir portfolyo oluşturmanın sırlarını ve püf noktalarını hep birlikte inceleyelim…

1. Süreye ve Paylaştığınız Çalışmaların Miktarına Önem Verin
İmzanızı taşıyan birçok çalışmayı portfoloyonuza eklemek isteyeceksinizdir ama portfolyonuzu oluştururken bu arzunuza karşı koymanız önemli… Aksi halde gereğinden fazla done sunarak inceleyen kişiyi sıkmanız ve birçok becerinizin curcunada es geçilmesine sebep olmanız bir hayli olası… Özellikle demo reel hazırlarken “kısa ve öz” felsefesine sadık kalmanız önem taşıyor. Portfolyunuzu sunduğunuz videonun uzunluğu için en ideal süre 1-2 dakika, maksimum 3 dakika olacaktır. Unutmayın; bazen daha az, daha çoktur!

2. Tüm İşlerinizi Değil, En iyi Olanları Koyun

Portfolyonuzu hazırlarken muhakkak hatırlamanız gereken bir diğer nokta da nicelikten önce, niteliğe önem vermek… Üniversite, hatta lise dönemlerinizden itibaren hayat verdiğiniz yüzlerce çalışma olabilir ama bu, tüm çalışmalarınızı portfolyonuza eklemeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Demo reel çalışmalarınızda ya da herhangi bir porftolyo çalışmanızda sergilemek isteyeceğiniz ve sergilemeniz gereken işler daima en iyi işleriniz olmalı.
3. İlk Önce En İyiyi Sergileyin
Demo reel gibi işlerinizi toplu halde sunan çalışmalar hazırlarken, her zaman ilk gösterdiğiniz çalışmaların en iyi çalışmalarınız olduğundan emin olun. Nasıl ki bir insanla tanıştığımızda ilk intiba büyük önem taşıyorsa, porftolyonuzda ilk görüntülenen çalışmalar da aynı derecede önem taşımakta. En iyi işten başlayıp daha az iyi olana gitmenin bir diğer avantajı da, inceleyen kişiye kendi “en iyi” tanımınızı ve yargınızı göstermesi ve kendi kendinizi kritik etmedeki becerinizi yansıtması…
4. Hedef Kitlenizi Belirleyin
Portfolyonuzu paylaşırken hedef kitlenizi aklınızda bulundurmanız sizi birkaç adım öne taşıyacaktır. Şayet oyun sektöründe ve oyun animasyonunda bir kariyer yapma arzusundaysanız, çalışmalarınızın oyunlarla ilgili olanlarını portfolyonuzda daha yoğun olarak kullanmanız size yarar sağlayacaktır.
5. Hikaye Anlatıcı Yönünüzü Öne Çıkarın
Portfolyonuzda 2D / 3D animasyon becerilerinizi sergilemek istiyorsanız, animasyon tekniklerinizin yanında, hikaye anlatıcı yönünüze de odaklanmanız tavsiye edilmekte… Pixar’ın yönetmenlerinden Andrew Gordon bu durumu şöyle açıklıyor: 

6. Çeşitliliğe Önem Verin

Portfolyo oluştururken önem vermeniz gereken bir diğer nokta, dahil edeceğiniz çalışmalarınızın çeşitliliği olması… Tek bir animasyon çeşidine odaklanmak ve benzer çekimleri tekrar ve tekrar göstermek yerine; farklı teknikler, stiller ve çekimler sunmak portfolyonuzun çok daha etkili olmasına yardımcı oluyor. Porfolyonuzun içereceği işleri belirlerken elbette çalıştığınız disiplini de göz önüne almanız gerekmekte… Eğer karakter animasyonu konusunda bir portfolyo hazırlamayı düşünüyorsanız, sizden animasyonun 12 disiplinini (squash ve stretch, staging vb.) başarıyla uygulayabildiğinizi göstermeniz; şayet oyun animasyonu konusundaki becerilerini göstermek istiyorsanız, portfolyonuzda hareketleri (zıplama, tırmanma, atlama, yürüme ve koşma devirleri vb.) ve alakalı stilleri içermeniz beklenecektir.
7. Karakterlere Odaklanın
Duayenler porfolyonuzu oluştururken karakterlere odaklanmanızın sizi farklılaştıracağı konusunda hem fikir… Oscar adayı yönetmen Aaron Blaise bu konudaki düşüncesini şu sözlerle açıklıyor: 

“İyi bir karakter animasyonu karakterleri oradan oraya sürüklemek değil, karakterlere tam anlamıyla hayat vermektir. Çoğu zaman bir çekimin karakterdeki duyguyu yansıtması için çok az bir hareket yetmekte, hatta bazen hiç gerekmemekte. Bu yalnızca bir göz hareketi ya da bir göz kırpıştırma dahi olabilir. Benim animatörlere bir diğer tavsiyem duygu ya da düşünce değişiminin yaşandığı performansları (sinirliden mutluya ya da korkaktan cesura) portfolyolarına eklemeleri… Ancak böyle olduğunda karakteriniz gerçek olur ve izleyiciyi kendine çeker.”

8. Portfolyonuza Kişiliğinizi Katın

Uzman sektör profesyonelleri, kendi kişiliğinizi yansıtan işlerinizi özellikle portfolyonuza eklemeniz gerektiğini savunuyor. Blue Sky Studios animatörlerinden Lisa Allen, kişinin bir sanatçı olduğunu unutmamasını ve portfolyo oluştururken kendi kişiliğini yansıtmaktan çekinmemesi gerektiğini vurguluyor. Allen bu düşüncesini şu sözleriyle destekliyor:

“Her şeyi mükemmel, harika animasyon teknikleri içeren bir reel izleyebilirsiniz. Ama benim bu reel’den hatırlayacağım tek şey, çalışmanızda tercih ettiğiniz o tek, farklı seçim olacaktır. Bu belki beklenmedik bir rol tekniği ya da sürpriz ve ilginç bir zamanlama olabilir… İşte bu gibi küçük nüanslar beni, ‘Demek ki bu animatör başkalarının düşünemediği fikirleri düşünebiliyor.’ dedirtecektir.”

9. Gereksiz Geçiş ve Efektlerden Kaçının

Çalışmalarınızı gösterirken abartılı geçişler, başlıklar ve vurgu efektleri yapmaktan kaçınmak da dikkat etmeniz gereken noktalardan… Portfolyonuzu inceleyen kişiyi gereksiz efektlere boğmak, dikkatin sunduğunuz işlerden ve sergilemek istediğiniz becerilerinizden uzaklaşmasına neden olacaktır. Tabii bu hiç geçiş kullanmayacağınız anlamına gelmiyor. Çalışmalarınızı sergilerken (özellikle demo reel ve showreel videolarında) her bir farklı klip ya da ayrı çalışma arasına siyah bir geçiş koymanız, izleyenin izleme deneyimini kolaylaştıracaktır.
10. Yaptıklarınızı Paylaşmaktan Çekinmeyin ve Daima Güncel Kalın
Nasıl ki sevgi paylaşıldıkça çoğalıyor, adınız da portfolyonuzun paylaşılma derecesine bağlı olarak daha çok duyuluyor… Game Anim’in arkasındaki beyinlerden olan Jonathan Cooper bu maddeyi şöyle özetliyor: 

“Kişisel bir site, alım yapan bir stüdyoya başvururken işlerinizi paylaşmanızın elbette en kolay yolu ama özgeçmişinize güncel bir reel’inizin linkini eklemeniz de yeterli. Ben final render kalitesi ve sitenin tertibi açısında Vimeo’yu YouTube’a tercih ediyorum. ArtStation da hazır portfolyolar için ideal bir platform. Ama benim önerim reel’inizi her yere, Linkedin’e dahi eklemeniz olacaktır.” 

Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/