Bir Stajyerin Dikkat Etmesi Gereken 5 Madde

Yağmur Avvurur

Yağmur Avvurur

Founder @ceotudent

Staj döneminin ilk haftası ya da ilk günleri biraz gergin geçebilir. Uyum sağlama süreci ya da yüksek beklentilerimiz sonucu yaşadığımız hayal kırıklıkları bu gerginliğin başlıca sebepleri arasında gösterilebilir. Ayrıca yaptığımız stajdan maksimum verim alabilmek adına yanlış bildiğimiz doğrular da olabilir. Staj dönemine yönelik yaptığımız genel değerlendirme sonucu bir stajyerin dikkat etmesi gereken bazı maddeleri bir araya getirdik.


1) Basit deyip geçmeyin.

Stajınızı ne kadar global, prestijli ya da kaliteli bir şirkette yapıyor olsanız da, bir stajyer olduğunuzu ve hangi çalışma alanında olursa olsun yapılan tüm işlere fazlasıyla yabancı ve tecrübesiz olduğunuzu unutmayın. Sizden fotokopi çekmeniz bile istense bunu küçümsemeyin. Çünkü tüm süreçleri en temelden öğrenmenizi sağlayacak olan bu basit ve küçümsediğiniz işlerdir. Bu işlere gereken önemi ve hassasiyeti gösterin. Göstereceğiniz bu önem ve hassasiyet aynı zamanda stajınıza nasıl bir ciddiyetle yaklaştığınızın da bir göstergesidir.


2) İsteksiz davranmayın.

Y kuşağı olarak fazlasıyla sabırsız olduğumuz için staj dönemimizde bize verilen görevleri sıkıcı ve bazen de gereksiz bulabiliyoruz. Eğer gelecekte çalışmayı düşündüğünüz şirket staj yaptığınız şirket ise (öyle değilse bile staj yaptığınız şirketten negatif etkilerle ayrılmamak için) bu tür görevler karşısında asla isteksiz davranmayın. Sergileyeceğiniz tavırlar, şirketteki diğer çalışanlar ve özellikle de yöneticileriniz tarafından staj sonrasında gerçekleşmesi beklenen teklif veya referansı büyük ölçüde etkileyecektir.


3) Soru sorun.

Bir stajyer olarak iş yaşamı, iş dünyası, sektör ve yapılan çalışmalar hakkında bilmediğiniz yüzlerce hatta binlerce şey olabilir. İşte bu yüzden bir stajyerin en önemli görevi sormak ve devamında da öğrenmektir. Zaten bir stajyerden de asıl beklenen gösterdiği performans değil staj sürecini olabildiğince verimli geçirip mezuniyetten sonra iş dünyasına hazır olmasıdır.


4) Farklı departmanları da değerlendirin.

Öğrenciler mezun olduktan sonra ne yapacağı ve hangi alanda çalışacağı konusunda genelde kararsız kalırlar. Bu kararsızlığı yaşamamak için öncelikli olarak çalışmak isteyebileceğiniz departmanları belirlemeniz gerekiyor. Bu belirlemeyi yapmak için de stajdan daha iyi bir fırsat yok. En fazla seveceğiniz işi bulmak zaman alabilir. Bu yüzden yalnızca kendi bulunduğunuz departmanda değil, diğer departmanlarda yapılan işler hakkında da bilgi sahibi olmaya çalışın.


 5) Şirketi ve bulunduğunuz sektörü iyi ölçümleyin.

Seveceğiniz işi araştırırken seçimini yapmanız gereken tek alan departman değildir. Bunun yanında hangi şirkette ve hangi sektörde olduğunuz da çok önemlidir. Staj sürecinde bu noktaya da ağırlık vermeye çalışın. Sevebileceğiniz departmanı seçmiş olsanız da aynı departmanın farklı bir sektördeki işleyişi sizin için daha heyecan verici olabilir.
Bu konuyla ilgili detaylı bilgiye “7 adımda kariyer planı yapmak” isimli içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Facebook'ta Paylaşnew-twitter-paylas

 

 

Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/