Mülakatının iyi geçtiğini düşünüp, ‘evet ben bu işi kaptım’ dediğimiz bir iş görüşmesi tahmin ediyorum ki her insanın hayatında olmuştur. Başvurduğunuz pozisyon için yeterli öz geçmişe sahip olduğunuzu; görüşmenizi yapan kişiyle güzel bir sıcaklık yakaladığınızı düşünürsünüz. Bir sonraki görüşme davetini, yapılacak referans araştırmasını heyecanla düşünüyor hatta belki bir iş teklifi bekliyordunuz. Olumlu sonuçlanacağını düşündüğünüz bir görüşmesinden mutlu bir şekilde çıktıktan sonra size geri dönüş yapılmamasının ya da reddedilmenizin muhtemel sebeplerini sizin için bir araya getirdik.
1) Başka biri önünüze geçti
İşverenler, birçok pozisyonda farklı farklı özgeçmişe sahip birçok adayla karşılaşır. Bu durumda size düşen görev uygun ya da yeterli olmak değil, en iyisi olmaktır. Ne kadar iyi bir aday olduğunuz, bu iş için ne kadar uygun olduğunuz her zaman şirket tarafından bilinebilecek ve başvuran adaylar için cevabı belirsiz bir soru olarak kalacaktır.
2) Şirket kültürüne uygun değildiniz
Somut olarak ölçemesek bile her şirketin kendine özgü bir kültürü vardır. Her marka ayrı bir yönetim şekline sahiptir. İnsanların iletişimleri, eğlence anlayışları, iş yapma biçimleri vb. birçok faktörün birleşmesiyle oluşan bu ortamı öz geçmişiniz yeterli olsa bile şirket sizi bu kültüre uygun görmezse işe almayabilir.
3) Özgeçmişinizi iyi anlatamadınız
Yaptıklarınız kadar bunları nasıl aktardığınız da önemlidir. Muhteşem bir özgeçmişe sahip olsanız bile onu tamamlayacak kişinin siz olduğunu unutmamalısınız. Doğru iletişim kurmak oldukça önemlidir. Yaptığınız şeyleri sadece tekrarlamayın. Özgeçminizde yazan bilgilerin size neler kazandırdığından bahsetmeyi unutmayın. Örneğin katıldığınız üniversite kulüpleri, yaptığınız sporlar, sivil toplum kuruluşları vb. birçok şeye neden dahil olduğunuz ve bundan ne kazandığınız karşı taraf için önemlidir.
4) Karşı taraf için sinir bozucu olabilirsiniz
Telefonunuzu ya da saatinizi kontrol etmek, gözlerinizi kaçırmak, ayrıntı sorular sormak, ilgisiz gibi görünmek bazı işverenler açısından sinir bozucu olabilir. Bu noktada mülakatı yapan kişi sizi rahatsız edici bulduğu için işe almaya bilir.
5) İş için yeterince istekli değilseniz
Mülakatı yapan kişiler aradıkları pozisyonlar için heyecanlı ve istekli adaylar görmek isterler. O yüzden adayların şirketten alabilecekleri fırsatlardan çok, şirket için verebilecekleri emeği duymak isterler. Eğer iş için değil, işin getireceği olanaklarla ilgileniyorsanız söz konusu pozisyon için daha istekli ve kariyer odaklı bir adayla yola devam etmeyi seçebilirler.
Yorumlar (0) Yorum Yap