Yapay Zeka İşinizi Elinizden Almadan Önce Vazgeçilmez Olmak İçin 4 Strateji

Elif Özçakmak

Elif Özçakmak

İTÜ - İşletme Mühendisliği | Editör @ceotudent

İşinizi bir robota kaptırmamak için en iyi yol, bir robotla nasıl çalışacağınızı öğrenmektir.

Robotlar geliyor! Bizi yok etmeye gelmiyorlar, bazı işleri onlar yapacak ve bunlardan biri sizin işinizse, durum biraz korkutucu.

İşlerin otomasyonla yer değiştirmesine yabancı değiliz. Çin ve Meksika’yla ticaret işlerini kaybettiği yönündeki iddialara rağmen Amerika’da, üretimle ilgili kaybolan işlerin çoğu (Ball State araştırmasına göre %87’si) artan üretkenlik ve verimlilikten (diğer bir deyişle daha iyi makineler ve otomasyon olmasından) kaynaklanmaktadır.
Ancak, iş alanlarının kaybı durmayacak. Bir PwC araştırması, 2030’lu yılların başlarında Amerika’daki işlerin yaklaşık %38’inin yerini yapay zeka(AI) ve otomasyonun alacağını söylüyor. İngiltere için bu oran %30, Almanya için %35, Japonya içinse %21. Diğer fütüristler bu konuda daha iyimser (ya da kötümser, bu durumu nasıl değerlendiriyorsanız); risk sermayedarı Kai-Fu-Lee işlerin %50’sinin önümüzdeki 10 yılda yerinin alınacağını düşünüyor.
Kendinizi, bu tahmin skalasının neresinde bulursanız bulun, yapay zeka ve robotların, önümüzdeki birkaç on yıl içinde, otomatikleştirmenin imkansız olduğu düşünülen beyaz-yakalı işler dahil pek çok işin yerini alacağı kesin. Peki, ileri yapay zekanın dünyasında, kendinizi vazgeçilmez, yeri doldurulamaz hale getirmek için ne yapabilirsiniz?

1. İçinde bulunduğunuz sektörü tanıyın.

Öncelikle, içinde bulunduğunuz sektörü ve yapay zekanın onu nasıl etkileyeceğini anlamanız gerekir. Bazıları, diğerlerinden daha fazla etkilenir ancak hepsi bir şekilde etkilenecektir. İşin Geleceği topluluğu, otomasyonun en çok etkileyeceği beş sektörü şöyle özetliyor:
1. Tıp/Sağlık. Yapay zeka, büyük veriden yararlanmak, hastalar için daha iyi teşhis sağlamak, aynı zamanda bazı hassas ameliyatlar için de (örneğin Akıllı Doku Otomatik Robotu-STAR) kullanılmaktadır.
2. Üretim. Üretim için kullandığımız teknoloji geliştikçe, son birkaç on yıldır, üretimle ilgili işlerde istikrarlı bir düşüş yaşıyoruz. Yapay zeka da bu düşüşü hızlandıracaktır. o
3. Ulaşım. Otomatik sürülen araçlar bu konuda büyük bir gelişme. Tesla ve Waymo gibi bu konuda önden giden şirketler çoktan erken sürücü programlarını test ediyorlar, hatta Waymo arabaları kendi kendine yaklaşık 5 milyon kilometre sürüş yaptı.
4. Müşteri hizmetleri. Müşteri hizmetleri teknolojisi, doğal dil tanıma ve iletişim kapasitesini geliştirdiği için, müşteri hizmetleri rollerini insanların elinden alıyor.
5. Finans. Wealthfront, Betterment gibi robot danışmanların devreye girmesiyle, robot danışmanlar da insanların yerini almaya başladı. İnsanların finans sektörüne karşı güven eksikliği göz önünde bulundurulduğunda, bu eğilime karşı biraz direniş gösterilebilir.

Bu sektörlerden birinde çalışıyorsanız ve işinizin elinizden gideceğini düşünüyorsanız, proaktif olabilir ve farklı, bu değişimden daha az etkilenecek bir sektör için hazırlanabilirsiniz. Şimdilik, yaratıcı roller ve tasarım, yazı, etkinlik planlama, PR yöneticileri gibi kişisel etkileşim gerektiren işler yapay zekanın gelişimi skalasında sonlarda ve daha güvenli bir yerdeler.

2. Fikirlere ve yönetime odaklanın.

Bir süreç, belgelenebilir ve modellenebilirse; otomatikleştirilebilir. Önceden sadece sürekli tekrarlayan görevlere uygulanırdı, ancak günümüzün ileri yapay zekası, birtakım kurallara bağlı oldukları sürece inanılmaz derecede komplike görevlerle başa çıkabilir.
Örneğin, Google’ın DeepMind’ı en iyi insan Go oyuncularını yenebilir çünkü oyun astronomik derecede karmaşık olsa da, açık bir zafer durumu ve oyunu dikte eden açık kurallar var. Aslında, yeni versiyonu AlphaGo Zero, yalnızca oyunu kendi kendine öğretmekle kalmadı, aynı zamanda eski AlphaGo’yu da 100:0 yendi.
Yapay zekanın başarısız olduğu yer ise, yeni fikirler üretmek, soyut kavramları düşünmek ve işlere genel bir yön vermek. Kariyerinizi kuralları takip ederek ve tekrar eden görevleri yerine getirerek harcarsanız, yeriniz doldurulacaktır. Bunun yerine, yeni fikirler ortaya çıkarmak, yön belirlemek ve başkalarıyla büyük resim çalışmaları konusunda iş birliği yapmaya odaklanın; makineler size uzun yıllar dokunamayacaktır.

3. İlişkiler kurun.

Taklit edebilseler bile, makineler empati kuramazlar. Kişilikleri yoktur ve ilişkiler kuramazlar. Patronunuz sizi bir makineyle değiştirebilse de, sizi, o pozisyondaki kişiyi feda etmek istemeyebilir. Pozisyonunuz satış, İK gibi, diğer insanlarla iletişim kurma yeteneğinize bağlıysa, bir makineyle değiştirilmeyebilirsiniz. Dolayısıyla, makinelerin şu an bu konuda uzman olma kapasitesi yokken, ilişki kurma ve ilişki yönetimi becerilerinizi geliştirmek için önemli ölçüde zaman harcamanız gerekir.

4. Uyum sağlamayı öğrenin.

Son ve en önemlisi olarak, uyum sağlamaya hazır olun. Üst düzey projeksiyonlar, yapay zekanın işlerin yerini almasını beklese de, yerinin değiştirilmesi veya genişletilmesi olasılığı daha yüksektir. Patronlarınızın sizi kovması ve yerinize bir makine alması yerine, sizi teşvik ederek, yaptığınız işi yapan makinenin işletilmesi görevini size verebilir.
Elbette, bu dönüşüm için herkes işten çıkarılmayacaktır. Bazı insanlar değişime gönülsüz olacak, bazıları yeni teknolojiyi öğrenmekte zorluk çekecektir. İş piyasasında hayatta kalmak istiyorsanız, bundan daha iyisini yapmalısınız. Esnek olmalı ve kabullenmelisiniz. Sektörünüzdeki yeni teknoloji hakkında öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenin ve birden fazla kariyer seçeneklerine açık olun.
Makineler sizin işiniz için mi geliyor? Neredeyse kesinlikle, ama korkmak için bir sebep yok. Makineler muhtemelen işinizi alacak ya da en azından almaya çalışacak ancak bu sadece işinizi dönüştürebileceğiniz, makinelerin yanında çalışabileceğiniz ya da tamamen yeni bir rol bulabilirsiniz demektir.
Eskiden dokuma makinelerinin işlerini alacağından korkan İngiliz tekstil işçileri için kullanılan “Luddite (hızla gelişen teknoloji yüzünden işsiz kalacaklarından korkan işçi)” terimi artık yeni teknolojiyi kabul etmek için isteksiz olan kişiyi anlatmak için kullanılıyor. Geriye doğru bakıldığında, şu anki ilkel teknolojiye yönelik korkular gülünç görünüyor. Belki de, birkaç on yıl sonra, yapay zeka devrimi ile ilgili de aynı hissedeceğiz.
Kaynak.
Kategoriler: İş, Kariyer, Teknoloji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/