Değerini Arttırmak İçin Kendini Bir Ürün Olarak Düşün ve Sürekli Geliştir

toptalent.co

toptalent.co

En İyi Yeteneklerin Kariyer Platformu

Dünyaca ünlü bir işe alım uzmanının tavsiyeleri…

Kariyerinde başarılı olmak için yollar arayan yeni bir mezun musun (ya da kariyerinin ortalarında destek arayan biri)? Kendini bir ürün olarak düşünmeyi dene ve kendini her yıl ‘yükseltmek’ için yollar bul. Eğer hala üniversite kredilerini ödüyor olsan bile, sürekli öğrenmek ve gelişmek için yaratıcı ve uygun maliyetli birçok yol var.
Kendini bir ürün olarak düşün. Evet, bu doğru! Kendini özellikleri, yararları, varlıkları ve yükümlülükleri ile birlikte rekabetçi bir ürün olarak gör, yıl boyunca geliştirilmek için bekleyen bir ürün, kişisel markanızı yaratmak için kendinizi dikkatle diğerlerinden farklılaştırın.
Şirketler, her yıl zamanlarını müşterilerinin ihtiyaçlarını dinleyerek geçirir ve daha sonra ürünlerini yükseltmek ve geliştirmek için çalışırlar. Peki neden? Bu sayede ürün ve hizmetlerini pazarda daha fazla satabilirler. Bu sürekli ürün geliştirme iş sürecini kariyerinde ilerleyen bir çalışan olarak kendini daha değerli hale getirmek için kullanabilirsin.
Kendine nasıl ‘yükseltme’ yapacağını belirle. İyileştirme pahalı olmak zorunda değildir. Örneğin, eğer hey yıl kendine bir konu seçseydin ne olurdu? Diyelim ki yeni bir işin var ve yeni, zorlu projeler almak istiyorsun, bu yüzden proje yönetimi konusunu seçiyorsun. Daha sonra, diyelim ki her ay kütüphaneye gittin ve proje yönetimi konusunda farklı bir kitap okudun ya da gözden geçirdin (indirdin) . Bir yılın sonunda, altı veya daha fazla proje yönetimi ile ilgili kitap okuduktan sonra bu konu hakkında ne kadar uzman hale gelebilirsin?
Eğer yılda bir konuyu seçip bu konu hakkında kitap okuma uygulamasına şimdi başladıysanız, sadece önümüzdeki 10-20 yıl içinde kaç adet konu öğrenip bunlar hakkında uzman olacağınızı düşünün. Böyle küçük bir değişikliğin kariyeriniz ve hayatınıza dair nasıl böyle büyük bir etkisi olabileceğini düşünmek gerçekten şaşırtıcı.
20 yaşımın başından beri kendini geliştirme tekniğiyle pratik yapıyorum ve bunu inanılmaz derecede güçlü buluyorum. İşte yıllar boyunca derinlemesine çalışmak için seçtiğim konulardan bazı örnekler şunlar:
Satış
Koçluk ve Mentorluk Teknikleri
Sosyal Stiller
Toplantı Planlaması ve Yönetimi
İletişim Teknikleri
Sunum / Konuşma Becerileri
Örgütsel davranış
Dinleme becerileri
Liderlik
Stratejik Planlama
Birleşme ve Devralmalar
Fiyatlandırma
Değişim Yönetimi
İş kanunu
Finans
Öğrenmekten veya büyümekten asla vazgeçmeyin. Mülakatlarda adaylara her zaman son yıllarda kendilerini ‘yükseltmek’ için ne yaptıklarını sorarım, diğer bir deyişle, son zamanlarda beceri ve yeteneklerini geliştirmek için ne yaptıklarını? Bir iş görüşmesi için gelen bir aday bu sorumun üzerine yüzüme baktı, sonra güldü, bana bakıp “Son zamanlarda hiçbir şey, birkaç yıl önce üniversiteden mezun oldum ve böylece nihayet eğitimim bitti. “dedi. Ah. Bilin bakalım ne oldu? Muhtemelen tahmin edebileceğiniz gibi, bu kişi işi alamadı.
Öğrenme lise veya üniversiteden mezun olduktan sonra durmamalı. Sürekli bilgi arayışının ömür boyu peşinde olmalıyız. Çocuk sahibi olduktan sonra tamamen yeni bir kariyerin peşinde olup üniversiteye geri dönen kadınların ilham verici hikâyelerini düşünün. Yada şirket küçültme sonucu işlerine son verilen kadın ve erkeklerin ek eğitim veya sertifikalar alıp kariyerlerini başarıyla değiştirdikleri gerçek hikâyeleri düşünün. Harika hikâyeler bütün dünyada bulunabilir ve kişinin başarı temeli hemen hemen her zaman istekli ve yeni şeyler öğrenmek için açıklığıyla ilgilidir.
Hayatım boyunca öğrendiğim bir şeyde daha çok öğrendikçe ne kadar çok şey bilmediğimi fark etmemdir. Çalışan olarak kendimi geliştirme ve değerimi arttırmak için bildiğim en iyi yol öğrenmeye ve gelişmeye sürekli devam etmektir. Kariyerime iş olarak bakıyorum ve kendime her geçen yıl sürekli geliştirilmesi gereken rekabetçi bir ürün gibi görüyorum. Bir iş filozofu olan Jim Rohn’un bir zamanlar söylediği gibi, “Bir işin daha kolay olmasını değil, bu işte daha iyi olmayı dile.”
Kategoriler: Gelişim, Kariyer, Strateji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/