Anahtarlar, birinin adı ya da planlarımız gibi günlük olayları unutma eğilimindeyiz. Bu elbette büyük bir sorun değil çünkü hepimizin biraz unutkan olması normal. Ancak, yaşlandıkça hafızamızın bir kısmını maalesef kaybediyoruz. Bu süreci biraz daha uzatmak isteyenler için hafıza ve zihni daha dinç tutacak 10 kolay egzersizi listeledik.
1) Baskın olmayan elinizi kullanın
Normalde sağ elini kullanan biriyseniz; yemek, yazmak, bir şeyler almak vb. için arada bir sol elinizi kullanmayı deneyin. İlk başta zor gelebilir, ancak pratik yaptıkça alışacaksınız. Bu egzersizi yapmamızın sebebi, beynin aktif olmayan tarafını çalıştırmaktır.
2) Günlük işlerinizin bir kısmını gözleriniz kapalı olarak yapın
Günde kaç adım attığınızı, mutfak dolabınızda kaç tabak olduğunu ya da evdeki meyvelerin sayısını biliyor musunuz? Bilmemeniz oldukça normal çünkü gün içerisinde bu konuları düşünmüyoruz ve dikkat etmiyoruz. Günlük yaptığınız içlerin bazılarını (duş almak, tabakları yerleştirmek, evin içinde yürümek gibi) gözleriniz kapalı şekilde yaparsanız beyninize daha fazla sinyal gidecek ve daha fazla şeyi hatırlayacaksınız.
3) Sabah aktivitelerinizi karıştırın
Hepimizin genellikle uyandığımız andan itibaren belirlenmiş bir programı vardır. Ancak, yenilik daha iyi bir beynin anahtarıdır. Beyninizi aktif ve uyanık tutmak için rutin düzeninizden çıkmanız önerilir. Bunun için programınıza yeni bir aktivite dahil etmenize de gerek yok, sadece yaptığınız işlerin sırasını ya da şeklini değiştirmeniz yeterli olacaktır. Örneğin, işe gidiş yolunuzu değiştirmek, kahvaltıdan önce giyinmek yerine sonrasında giyinmek ya da haberleri izlemek yerine bir çizgifilm izlemek etkili olacaktır.
4) Günlük nesnelere baş aşağı bakın
Doğal olarak her zaman, görülmesi gereken şeylere baktınız ama hiç çocukların neden bir TV’yi baş aşağı seyrettiğini merak ettiniz mi? Çocuklar bunu bilinçsiz yapsa da aslında oldukça faydalı bir eylem. Bu şekilde, ters objelere bakarken, beyniniz onları yorumlamak için odaklanacak ve böylece uyanıklığınız artacaktır.
5) Bozuk paralarla oynayın
Hiç braille alfabesini gördünüz mü? Görme engellilerin okuması için oluşturulan bu alfabe sayesinde harflere dokunup hissetmek mümkün. Böylece görme engelli insanlar, görme duyularını kullanmak yerine bu harfleri beyinlerine giden sinyaller aracılığıyla okuyorlar.
Bozuk paralarla oynama fikri, beyin hücrelerimizi aktive etmek için aynı yöntemi takip etmeyi amaçlıyor. Bir kaba doldurduğunuz bozuk paralara her gün bakmadan dokunarak hangi para olduğunu bulmaya çalışırsanız beyninizi de çalıştırırsınız.
6) Farklı yiyeceklerle denemeler yapın
Her yemeğe çıktığınızda aynı mutfağı veya aynı yemeği sipariş edenler arasındaysanız, değişim zamanı. Yeni bir yemek denemek beyninizden, yeni yiyecekleri koklamasını ve reseptörlerini aktive etmek için burna sinyaller göndermesini isteyecektir. Bu yeni koku beyninize de yeni duyumlar ve hisler verecektir. Ayrıca bazı kokuları belirli şeylerle de ilişkilendirebilirsiniz.
7) Yüksek sesle okuyun
Yüksek sesle okumak her zaman mümkün değildir. Ama zaman buldukça mutlaka denemelisin. Bu şekilde okumayı bitirmek, normalden birkaç dakika daha uzun sürebilir, ancak buna tamamen değecektir. Böylece görme, konuşma ve işitme duyularınızı çalıştırarak beyninizi uyandırabilirsiniz. Bunu yapmak istemezseniz sesli kitapları dinlemek de beyin üzerinde eşdeğer bir etkiye sahiptir.
8) Beyninizi besleyin
Beyninizi besleyin derken, beynin işlevselliğini arttırdığı bilinen yiyecekleri yemeyi kastediyoruz. Beyninizin beslenmesi için yeterli miktarda vitamin ve yağ almak önemlidir. Beyin gücünü arttırdığı bilinen gıdalara örnek olarak; ceviz, hindistan cevizi yağı, zerdeçal, yaban mersini, yumurta, brokoli ve avokado gösterilebilir.
9) Sosyalleşin
Dışarı çıkın, insanlarla konuşun ve beyninizin donmasını önlemeye yardımcı olun. İnsanlarla konuştuğunuzda, beyniniz bilgi göndermek ve almak için pompalanır. Beynin yeni fikirler ve düşünceler almaya hazır hale gelmesinde, sizin gibi olmayan insanlarla etkileşim kurmanın daha büyük bir yararı vardır. Sosyal olarak yoksun kalmanın, genel bilişsel yeteneğinizi etkileme ihtimali vardır.
10) Tüm duyularınızı aynı anda kullanın
Tüm duyularınızın bir anda dahil olmasını gerektiren faaliyetler yapmaya çalışın. Bu egzersizlerden bazıları; seyahat, bahçecilik, toplantıda not almak, yemek yaparken çocukları idare etmek olabilir. Bir başka basit ama harika etkinlik, özellikle meyve ve sebze alırken duyularınızı kullanma eğiliminde olduğunuz için manav alışverişidir. Genellikle sebzelere dokunur, koklarsınız ve zaman zaman sebzeleri tadabilirsiniz. Tüm duyularınızı kullanmak için bir video oyunu oynayabilirsiniz. Böylece, dikkat sürenizi geliştirmekle kalmayacak, aynı zamanda odak ve çoklu görev becerilerinizi de geliştireceksiniz.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap