Sınava Çalışma Yöntemleri: 3 Çalışma Tekniği

Sınava çalışma yöntemleri ile çalışmanızın verimliliğini arttırabileceğinizi biliyor muydunuz? Hazırlandığımız ya da hazırlanmadığımız bir yığın konuyu ve bilgiyi artık sınava kadar gün yüzüne çıkartmalı ve aydınlatmalıyız. Bazen harıl harıl çalışsak dahi AA’nın garanti olmadığını da tecrübe ettik. O zaman çok çalışmak değil, doğru çalışmak olmalı hedefimiz.
Bunun için atacağımız ilk adım; başarıya ulaştıran teknikleri gözden geçirmek olmalı. Başarıya olan katkıları tüm dünyaca kabul edilmiş bu teknikler, doğru odaklanmayı ve verimli çalışmayı şüphesiz ki arttırmakta. Benim sıkça kullandığım tekniklerden 3’ü ise şunlar;


Sınava Çalışma Yöntemleri

1) Çalışma ve Mola Süreniz için Pomodoro Tekniği

Sınava Çalışma Yöntemleri

Sınava çalışma taktikleri arasında en popülerlerinden birisidir. 1980’lerde Francesco Cirillo tarafından geliştirilen teknik, temelinde kısa süreli çalışma seansları ve bu seansları takip eden küçük molaları içeriyor. 25 dakika süren bir seans’ın ardından verilen 5 dakikalık mola ile geçen 30 dakikalık zaman dilimi ‘1 Pomodoro’ ya denk geliyor. Toplam 4 Pomodoro’nun (2 saat) ardından 25-30 dakikalık büyük bir mola veriyorsunuz.
Bu teknikte dikkat edilmesi gereken nokta, seanslar boyunca bütün dikkatinizle çalışmanıza odaklanmanız. Aynı şekilde molalar süresince de olabildiğince çalışmanızdan uzak, ihtiyacınızı karşılamanız.

2) Çalışma kağıdı oluştururken Cornell Metodu

Cornell methodu

Sınava çalışma yöntemleri arasında en etkili olanlarından birisi Cornell methodunu kullanmaktır. 1940’larda Cornell Üniversitesi profesörü Walter Pauk tarafından oluşturulan metot, çalışma kağıdını 3 kısma ayırmayı temel alıyor.
Tekniğe göre not almaya başlamadan önce ilk olarak kağıdın sol tarafından yaklaşık 5 cm uzakta, dikey bir çizgi çekerek 2 kısma ayırmamız gerekiyor. Sol tarafta kalan kısım alacağımız notların konu başlıklarını ve anahtar kelimelerini içerirken, sağ tarafta kalan kısım ise notlarımızı içeriyor olacak. Son olarak her not kağıdının sonuna aldığımız notların özetlerini çıkarabileceğimiz bir kısım ayırıyoruz.
Çalışırken bu tekniği kullanmak notlarınızın ileriye dönük daha hızlı hatırlanabilmesini sağlarken konular üzerine de daha düzenli bir ilerleyiş sağlıyor.


3) Önemli kavramlar için Nimonikler

Sınava Çalışma Yöntemleri

Birçok çeşidi bulunan nimonikler, bilginin daha hızlı hatırlanabilmesini temel alan bir teknik. Kimi zaman biz farkında olmasak dahi görsel, işitsel ya da kinestetik olarak da beynimiz nimonikler oluşturmakta. (Şarkıları düz yazılara göre daha hızlı ezberleyebilmemiz gibi…)
Bu teknikteki amaç, hızlı ulaşmak istediğimiz bilgileri zihnimizin derinlerinde aramaktansa bunları hafızamızın yüzeyinde bulunan bilgilerle bağdaştırmak. Örneğin; “ideal gaz denkleminde” kullanılan p.v = n.r.t denklemi hatırlatıcısı olarak – paran varsa ne rahat – cümlesinin kullanılması gibi.
Ya da ezberlenmesi gereken bir söz dizimini, ritmik bir söylenişle ezberleyerek hatırlanmasını hızlandırabiliriz. (ABC… (Alfabe) şarkısını bilmeyen yoktur herhalde :))
Ders metinlerini ses kaydı olarak kaydedip metroda, otobüste, yürürken Podcast gibi dinlemek de etkili bir yöntem.
 
Bu sınav çalışma teknikleri elbette ki başarıyı hedefler ancak bu teknikleri kullanmak başarıyı garantilemez. Bu yüzden bu gibi teknikleri göz önünde bulundurarak kendi tekniklerinizi oluşturabilir ve akademik başarı merdiveninde adım adım yükselebilirsiniz.
 
Kategoriler: Gelişim, Strateji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/