İnsan yaşamını doğal ortam dışında çalışma yeri ve okul gibi alanlarda sürdürür. Bedensel ve ruhsal sağlığını etkileyen Kişisel Alan doğal ortam dışında varlığını gösterir.
Tüm canlılar gelen bütün uyarıları, iletileri algılayıp anlamaya ve değerlendirmeye çalışırlar. Bunun sonucunda karşısındakine nasıl davranması gerektiğini çözümleyip ona göre bir davranış sergilerler.
…
Bir kez daha Kişisel Alanın her canlıda olup ve onları çevreleyen bir sınır olduğunu ve her ortamda canlıları koruyan bir kalkan gibi olduğunu söylersek, Kişisel Alanın ihlali gibi durumlarda kendimizi otomatik olarak korur ve bu durumla ilgili fiziksel ya da duygusal tepkiler verebiliriz.
…
Peki yakınlık ve uzaklık mesafeleri neye göre değişiyor?
1-YAŞ: Yaş arttıkça kişisel alan sınırları artar.
2-KİŞİLİK: Dışa dönük bireyler Kişisel Alan mesafesini daha yakın tutarken İçe dönük bireylerde ise bu durum tam tersi olarak görülür.
3-PSİKOLOJİK: Bazı insanlarda Kişisel Alan ihlali sonucunda oluşan korku, tedirginlik ve kendini rahat hissetmeme durumu insanları psikolojik olarak etkiler ve yıpratır.
…
Bahsettiğimiz yakınlık ve uzaklık mesafeleri nelerdir?
Görselden de anlaşılacağı gibi her alanın kendine özgü bir mesafesi vardır. Belli aralıklarla artan bu mesafeler kişinin mahrem ve kendi alanını oluşturmakla beraber sosyal ve genel alanını oluşturmasınıda sağlar. Elbette günlük yaşantımızda bu mesafeleri ölçüp ona göre hareket etmemiz beklenemez ama karşımızdaki bireyin davranışlarını gözlemleyerek ve onu dinleyerek bu mesafeleri ayarlayabilir ve onlarla daha sağlıklı iletişim kurabiliriz. Unutmamalıyız ki, Kişisel Alanımızla karşımızdaki bireylere bir takım mesajlar verebiliriz.
Kaynak:
www.psikolezyum.com
Yorumlar (0) Yorum Yap