Dünya; bir kişinin inanıp yola çıktığı, diğerlerinin onu ciddiye almadığı fikirler sayesinde her gün değişiyor ve gelişiyor. Farklı düşünme, kararlılık ve cesaret, geleceği şekillendiren en önemli üç bileşen. Her ne iş yapıyorsanız yapın, harekete geçmek ve dünyayı değiştirmek için ihtiyaç duyulan ateşleyici inovatif bir yaklaşımdır.
Size çok şey katacağını düşündüğümüz ve inovatif yaklaşımınızı güçlendirecek bu 6 öneriye birlikte bakalım.
1) Çevrenizi gözlemleyin ve eleştirin.
İnovatif yaklaşımınızı güçlendirmek ve geliştirmek adına bol bol gözlem yapın. Gözlemleriniz sırasında bazı sorunlar fark edeceksiniz. Bu sorunları kendi içinizde çözümlemeye çalışın. Eleştiri yapın ama bu eleştiriyi yalnızca şikayet için yapmayın. Çözüm odaklı düşünün ve problemleri sona erdirmeye çalışın.
2) İzleyin; okuyun; dinleyin.
Birçok yaratıcı insan, fikirlere bir anda ulaşmıyor. İyi bir gözlem yeteneği; bol bol izleme, okuma ve dinleme ile birleştiği zaman çok etkili sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Kitaplarda, filmlerde, şarkılarda, podcastlerde, dizilerde, dergilerde ve daha nice mecralarda ihtiyaç duyduğunuz o kıvılcımı bulabilirsiniz. Uzun zamandır bir başlangıç noktasına ihtiyaç duyan zihniniz, işaret fişeğini alır almaz çalışmaya başlar.
3) Eleştirileri dinleyin ama süzgeçten geçirerek uygulayın.
Fikirleriniz, anlattığınız anda insanları etkilemeyebilir hatta insanlar sizi anlamayabilirler. Bu durum sizin motivasyonunuzu düşürmemeli. Uğraşlarınızın ve emeklerinizin boşa olduğunu söyleyenler çıkabilir. Eğer inovatif bir fikirle yola çıktıysanız insanların ilk etapta sizi anlamasını beklememelisiniz. Zihninizdekileri uygulamaya döküp gerçekliğe kavuşturduğunuzda somut bir sonuç gördükten sonra bile eleştiriler durmayacaktır. Herkes, kendisine göre bir sorun bulacaktır ve memnuniyetsizliğini dile getirecektir. Bu durum sizi yıldırmamalı, kendinize bir eleştiri filtresi hazırlayıp sizi ve fikrinizi geliştiren eleştirileri dikkate alarak uygulamaya geçin.
4) Oyun oynayın.
Oyun oynamak, farkında olmadan size çok şey katan bir aktivitedir. Bir taraftan zihninizi boşaltırken bir taraftan farklı düşünme teknikleriyle beyin jimnastiği yaparsınız. Oynadığınız oyun ne olursa olsun, bir stratejiyle yola çıktığınızda zihniniz doğrudan o yönde düşünmeye başlar. Ekrandaki fırsatları gözlemler, durumu analiz eder ve en kazançlı şekilde hareket etmeye çalışır. Bu süreçte, daha önce düşünmediğiniz bir yolda ilerlemeye başlayabilirsiniz. İnovatif düşünme yeteneğinizi geliştirmek için oyun oynamak size destek sağlayacaktır.
5) Biraz yalnız kalın.
Zihninizi ve kendinizi biraz yalnız bırakmanız zaman zaman size iyi gelir. Daha rahat, sakin bir düşünce seansı sizi kendinize getirecektir. Bu sayede, yaratıcılığınızı daha özgür bir biçimde konuşturabilirsiniz. İnovatif düşünme sürecinde, yorulduğunuzda ise dinlenmeyi asla es geçmeyin. Beyninizin ve sizin enerjiye ihtiyacınız bu dönemde oldukça artar. Biraz kendinizle vakit geçirerek dinlenmek ve daha hafif bir tempoda çalışmak farklı düşünmenize yardımcı olacaktır.
6) Size yeni ufuklar açacak farklı deneyimlere açık olun.
İnovasyon, sınırları ortadan kaldıran bir kavramdır. Yenilik, bir şeylerin değişmesi demektir ve aynı zamanda eskinin tarihe karıştığını gösterir. Eğer zihninizi ve fikirlerinizi güncellemek ve daha yenilikçi düşünerek farklı sonuçlara ulaşmak istiyorsanız kendi sınırlarınızı kaldırmanız gerekir. Farklı deneyimler, daha önce bakmadığınız bir pencereden bakmanızı sağlayacaktır.
İnovatif yaklaşımını güçlendirmeye devam ederken bu yaklaşımla yakaladığın yeni fikirleri de değerlendirebileceğini harika bir fırsat var: TEB Akıl Fikir Yarışması!
Bu sene İcat Çıkar sloganıyla yola çıkan yarışma, üniversite öğrencilerini, yeni mezunları, TEB müşterilerini ve teknoloji girişimcisi adayların başvurularını bekliyor. Sektöründe önemli isimlerin jüri koltuğunda oturduğu TEB Akıl Fikir Yarışması, maddi ödüllerinin yanı sıra TEB Girişim Evi için de katılım önceliği sunuyor.
Yorumlar (0) Yorum Yap