Çoğu insan danışmanlığı yanlış anlıyor. Uzun süre, bir danışman olmak istedim ama bunun ne demek olduğunu dahi bilmiyordum. Biri beni kenara çekene kadar, bana yatırım yapana ve bana akıl hocalığının(danışmanlığın) ne olduğunu öğretene kadar.
Yanlış yönlendirmelere maruz kalan bir sürü genç görüyorum.
Onlara akıl hocalığı yapan hayran oldukları birine, “hayır” veya “evet” demek zorunda kaldıkları için kendilerini kötü hissettik garip bir duruma zorladıklarını söylediler. Ancak danışmanlık bu değil
…
Danışmanlıkla ilgili yaygın yanlış görüşler
Bir değişiklik görmeyi çok arzuluyorum. Bir danışman ile ilişkiye başlamak da dahil olmak üzere, danışmanlığın nasıl yürüdüğü konusunda bir çok yanlış düşünce var.
Bunlardan bazıları:
– Danışmanlık benimle ilgilidir.
– Bir danışmanın beni bulmasını beklemeliyim.
– Danışmanlık yapmak pasifliktir.
– Birinden bana öncülük yapmasını bekliyorum
– Bir danışmanın beni bulmasını beklemeliyim.
– Danışmanlık yapmak pasifliktir.
– Birinden bana öncülük yapmasını bekliyorum
…
Bununla yüzleşin: Danışmanlık hakkında bildiğiniz her şey yanlış olabilir. Şimdi danışmanlığı araştırmaya başlama zamanı. Bir danışman bulma konusunda genellikle işe yaradığını düşündüğüm 10 adım var:
1. Onun gibi olmak istediğiniz birini bulun.
2. O kişiyi inceleyin.
3. Soru Sorun.
4. Sonucu değerlendirin
5. Toplantı sonrasında takipçi olun.
6. İlişkiyi yapısal olarak geliştirin
7. Ters düştüğünüzde çıkış yapmayın.
8. Yakınlık kurmaya çalışın.
9. Danışmanınızdan geri bildirim isteyin.
10. Süreci sürdürmeyi taahhüt edin.
…
1) Onun gibi olmak istediğiniz birini bulun.
Sadece imrendiğiniz bir işe yada platforma sahip birini bulmayın.
Size benzeyen birini, sizin sahip olmak istediğiniz güçlü becerilere sahip birisini bulun. Aksi takdirde, sadece hayal kırıklığı yaşarsınız.
Doğru kişiyi bulmak için acele etmeyin biraz zaman harcayın. Aslında, tek bir danışman adayı yerine birkaç adayın olması daha güzel olur.
…
2) O kişiyi inceleyin.
Onun blog sayfasını takip edin, paylaşımlarını inceleyin. Onu tanıyan kişilerle tanışın. Eğer onu iyi tanıyorsanız, gerçek kişisel projeleri olup olmadığını öğrenin. Onun güçlü ve zayıf yanlarını anladığınızdan emin olun. Beklentilerinizi gerçekçi bir şekilde ortaya koyun.
…
3) Soru Sorun.
Kişiden hemen sizin “danışmanınız olmasını” istemeyin. Bu büyük öneme sahip bir soru. Daha ilk karşılaşma için çok büyük. Bunun yerine, bir görüşme talep edin – gayri resmi olarak, belki kahve içebilirsiniz.
Önceden hazırladığınız sorularla gelin, ancak konuşmanın daha doğal olmasını sağlayın, sorularla mesafeli bir görüşme olmasına izin vermeyin. (Not: formalite, gerçekten danışmanın iletişim biçimine bağlıdır – ilk görüşmeden önce bilmeniz gereken bir şey.)
Ne zaman soru sorma ihtiyacı duyarsanız, o zaman soru sorun. (Yaptığım şey buydu ve genellikle işe yarıyor.)
…
4) Sonucu değerlendirin
Görüşmenin ardından, bu kişiyle daha fazla vakit geçirmek ister misiniz?
O, görüşmeye sizi cesaretlendirerek, teşvik ederek ya da ne yapılması gerektiğini söyleyerek başladı mı? Soru sormuş muydu, yoksa cevap vermek için mi bekliyordu?
Görüşmeden kendini daha iyi hissederek mi ayrıldın? Bir bağlantı kurabildin mi? Değilse, bunun yerine görüşmeyi kesmekten çekinmeyin, onun yerine başkasını arayın.
Ben merkezli bir kişiye ayıracak vaktiniz yok.
…
5) Toplantı sonrasında takipçi olun.
Bu bir kız yada erkekle çıkmaya benzemez. Aşırı iddialı görünmek daha iyidir. Bu kişinin, senin ciddiyetini anlamasını sağlar.
Danışmanlık için zaman ayırdığından dolayı teşekkür edip, sonrasında onu takip etmek daha uygundur.
Bunu yapmanın en iyi yolu, e-postayla veya diğer pasif iletişim araçlarıyla olur; böylece baskıcı görünmemiş veya kişinin zamanını boşa harcamasına sebep olmamış olursunuz.
Bu aynı zamanda tekrar görüşmek istediğinizi söylemek için iyi bir zamandır. O buna karşılık verirse, takvimini buna göre ayarlar. (Bir zaman önermeniz gerekebilir.)
Rahat ve yapışkan olmadığından emin olun. Bu noktada birbirinizi hala inceliyorsunuz demektir.
…
6) İlişkiyi yapısal olarak geliştirin.
Bazen danışmanlık konusunda beklentilerimizi çok yüksek tutuyoruz. Ona bir isim vermek istiyoruz, çünkü bize önemlilik duygusu veriyor. Ama gerçekten bu sadece belirli düzeyde bir ilişki.
Danışmanlık organiktir. Zaman içinde karşılıklı saygı ve güven temelinde bir ilişki. Diğer herhangi bir ilişki türünde olduğu gibi büyümesine izin vermek daha sağlıklıdır.
Zorlayıp baskıcı olmayın. Bu, potansiyel bir danışmanlık ilişkisini daha hızlı sonlandıracaktır. Biraz zaman verin, ilişkinin büyümeye ihtiyacı var.
…
7) Ters düştüğünüzde çıkış yapmayın.
Yakın zamanda, yıllarca gençlere danışmanlık yapmış bir arkadaşımla karşılaştım. Yaptığı danışmanlıklarla ilgili olarak en üzüldüğü şeyin, birçok çocuğun onları biraz zorladığında, ters düştüklerinde hemen çıkış yapmak istemeleri olduğunu söyledi.
Danışmanınızın sizi her an arayacak kadar kendini rahat hissedeceği bir noktaya geleceksiniz. Ve sonraki adımlarınız karşılıklı ilişkinizin gelişmesi için çok önemlidir.
Unutmayın: Bu danışmanlık hizmeti, sizin iyiliğiniz için. Sertleştiğinde zayıflık gösterip kaçmayı tercih etmeyin. Bu şekilde gerçekten her şey daha güzel olacak.
…
8) Yakınlık kurmaya çalışın.
Danışmanın başlamasını beklemeyin. Nasıl başa çıkılacağını öğrenin. Azimle danışma-nınızın sizden talep ettiğinden daha fazlasını isteyin.
Bu onu rahatsız etmez (en azından etmemeli). Onu onurlandırır. Bu ondan normal görüşme saatinizin dışında kahve içmek yada öğle yemeği gibi talepler olmamalı.
Eğer bir danışman sizinle arkadaş olamıyorsa, muhtemelen “danışman” değildir. Oluşturduğunuz bağın sağlamlaşması için yöntemler bulmak, yalnızca ilişkiyi güçlendirecektir.
…
9) Danışmanınızdan geri bildirim isteyin.
Geri bildirim yapmak zor olabilir, ancak bu sizin için önemli. Danışmanınızla olan ilişkiniz ilerledikçe, geri bildirimler bu ilişkinin ilerlemesinin birinci yolu olacaktır. Bu her ikiniz içinde gerekli.
Geribildirimler istemek başlangıçta tuhaf gelebilir, ancak sonunda neredeyse ikinci nitelik haline gelecektir. Korktuğunuz kelimeler için kendinizi aşırı susamış hissedeceksiniz.
Benzer şekilde, iyi bir danışman da bu zamanları büyük bir özen ve hassasiyetle değerlendirecektir.
…
10) Süreci sürdürmeyi taahhüt edin.
Yaz aylarında danışmanlık hizmeti alamazsınız. Bu bir staj değil. Danışmanlık gerçek zamanlı ve gerçek bir çalışma gerektirir.
Bunun gerçek bir danışmanlık olabilmesi için, ilişkiye sürdürmeniz, devamlılık gerekir.
Yorumlar (0) Yorum Yap