Fiziksel engellerine rağmen zihinsel dehasıyla büyük bir ilham kaynağı olan İngiliz bilim insanı Stephen Hawking 76 yaşında hayatını kaybetti. Geride ilham saçan bir hikaye, insanlığa ışık yakan çalışmalar bıraktı.
…
Albert Einstein’dan bu yana gelmiş geçmiş en büyük fizik profesörü olarak anılan Nobel ödüllü Hawking, kuantum fiziği ve uzay bilimi hakkında çığır açan bir çok çalışmaya imza attı.
…
Ölümü, Hawking’in çocukları Lucy, Robert ve Tim tarafından şu sözlerle açıklandı:
“Sevgili babamızı bugün kaybetmiş olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Çok büyük bir bilim insanı, çalışmaları ve mirası yıllarca yaşayacak olağanüstü bir kişiydi.”
…
9 Ocak 1942 doğumlu Hawking, akademik hayatının başlarında sınıfın parlayan yıldızı olarak kabul edilen bir öğrenci değildi. İlk yıl St. Albans Okulu’nda, sınıfının sondan üçüncüsüydü. Okul dışındaki etkinliklere daha odaklıydı.
…
Hawking ilk önce Oxford’da iken fiziksel sağlığıyla ilgili sorunları fark etmeye başladı fakat bu belirtileri saklamayı tercih etti.
…
Cambridge Üniversitesi’nde öğrenci olduğu senelerde Hawking’e ALS hastalığı teşhisi kondu. Henüz 21 yaşındaydı ve doktorlar 2,5 sene ömrün kaldı şeklinde tahminlerde bulundu.
ALS hastalığı en basit tabirle kaslarını kontrol eden sinirlerin işlevini yerine getirememesi durumu.
…
Kendisine sık sık yöneltilen “ALS hakkında nasıl hissediyorsunuz?” sorusunu “Olabildiğince normal bir hayat sürmeye çalışıyorum ve durumumu düşünmüyorum, ya da yapamayacağım şeyler için pişmanlık hissetmemeye çalışıyorum.” şeklinde cevaplardı.
…
Bedeni giderek gücünü kaybederek Hawking’in keskin zekası; evrenin doğası, nasıl oluştuğu ve nasıl son bulacağıyla ilgili teoriler üretmeye devam ederdi.
…
1974’te, Hawking’in kara delikler üzerindeki araştırması, onu bilimsel dünyada bir üne kavuşturdu.
Basitçe, Hawking, maddenin radyasyon şeklinde, çökmüş bir yıldızın çekim kuvvetinden kaçabileceğini gösterdi. Hawking, dünyanın kara delikler ve evren hakkında nasıl düşündüğünü yeniden şekillendirerek çalışmalarını geliştirmeye devam etti.
…
Hawking kendi Radyasyon Teorisi’ni 32 yaşındayken ortaya attı ve prestijli Albert Einstein Ödülü’nü kazandı.
…
Büyük Patlamadan önce olanlar hep ilgisini çekti. O, hayali zamanla gerçek zamanın yerini alan kuantum yerçekimine Öklid yaklaşımını uyguladı. Evrenin tarihinin sınırsız, dört boyutlu kavisli bir yüzey gibi oluştuğunu söyledi.
…
65 yaşında, Hawking uzay yolculuğuna doğru da önemli bir adım attı.
…
2012 yılında 70. doğum gününü kutlarken yaptığı açıklaması çok konuşuldu: “Uzaya açılmadan, insanoğlu 1000 yıl daha yaşayamaz.”
…
Stephen Hawking, 76 yıllık ömrüne sığdırdığı sayısız eserlerle ve çığır açan araştırmalarıyla asla unutulmayacak bir bilim insanıydı ve sonsuza kadar unutulmayacak.
This post is also available in: English Français Español Deutsch
Yorumlar (0) Yorum Yap