Satış yapmak müşterilerle kurulan ilişkilerin niteliğine göre hem kolaylaşabilir hem de zorlaşabilir. Özellikle
B2B şirketler için müşterileriyle kurdukları ilişkilerin samimiyeti başarıları üzerinde çok etkilidir. Hedef kitlesi diğer firmalar olan bu şirketler genellikle mesafeli ve pragmatik politikalarıyla tanınırlar. Hedef kitleleri son tüketici olmadığı için zaman zaman sosyal medyada var olma gereksinimi dahi duymazlar. “
Zaten müşterileri onları biliyordur ve sektörleri sosyal medya kullanımı için uygun değildir.” diye düşünürler. Her ne kadar gerek hedef kitlelerinin yapısı gerekse şirket kültürleri mesafeli ilişkileri desteklese de; artık iş dünyası değişiyor. Kabuğundan sıyrılmak isteyen
B2B şirketleri için sosyal medya ve içerik pazarlaması birçok fırsat sunuyor.
Sosyal medya ve içerik pazarlaması olanaklarından yararlanabilen B2B firmalar;
* Yeni müşterilerle bağlantıya geçme fırsatı yakalıyor,
* Mevcut müşterilerle etkileşimini arttırabiliyor,
* Geri dönüşleri hızlandırıp müşterileriyle aralarındaki ilişkiyi daha samimi hale getirebiliyor.
Sosyal medya platformlarının ve içerik pazarlamasının avantajlarını yaşamak isteyen B2B şirketlere özel bu yazımızda onların başarılarını arttıracak ipuçları sunacağız.
Sosyal Medya Hesaplarınızı Dikkatle Oluşturun
Mevcut ve potansiyel müşterilerinizle etkileşiminizi arttırmak için şirketinizin profili açacağınızda kullandığınız resimlerden, ürettiğiniz içeriklerin diline dek her bir adımı planlamalısınız. Müşterilerinizin sizi nasıl değerlendirmesini istediğiniz gerçeğinden yola çıkarak işletmenize özel bir dil ve üslup oluşturmalısınız.
Sosyal medyada ya da işletmenize ait bloglarda müşterilerinizle samimi ancak düzeyli ilişkiler kurmak adına; özel içerikler hazırlayarak dikkatleri üzerinize çekebilirsiniz. Doğru sosyal medya platformlarında varlığınızı güçlendirerek hem satışlarınızı arttırabilir hem de müşterilerinizin gözündeki şirket imajını pozitif yönde değiştirebilirsiniz.
İçerik Pazarlamasını Bir Kenara Atmayın
Sosyal medya ve içerik pazarlaması birbirinden net çizgilerle ayrılmamalıdır. Firmanıza ait blog oluşturduğunuzda paylaştığınız içeriklerle ilgili sosyal medyada müşterilerinizin farkındalığını arttırabilirsiniz. Sadece içerik oluşturmak ya da sosyal medyada paylaşım yapabilmek için sıradan içerikleri tercih etmek doğru bir strateji değildir. Sayfanızı ziyaret eden müşterilerinize fayda sağlayacak ve onlara katkıda bulunacak içerikler yayımlamalısınız.
Yazı yazma ve bildiklerinizi arttırma konusunda iyiyseniz tüm içerikleri kendi ağzınızdan yazabilirsiniz. Fakat yazı ile aranız iyi değilse konusunda uzman metin yazarlarından destek alabilir hatta yazıları sizin ağzınızdan yazmalarını talep edebilirsiniz. İçerik pazarlamasının temeli fayda sağlamak ve okunmaya değer içerikler üretmektir; yöntem konusunda ise tamamen serbestsiniz.
Çalışanlarınızın Sosyal Medya Hesaplarınıza Katkı Sağlaması Önemlidir
Firmanızın çalışanlarının sosyal medya hesaplarınızı kullanması, içerik üretmesi, paylaşılacak içerikler ile ilgili plan yapması size büyük bir katkı sağlayacaktır. Hem firmanızın bütünleştirici imajını yansıtmanız hem de çalışanlarınızla başarılarınızı paylaşmanız kolaylaşacaktır. Marka değerlerinizi bilen ve içselleştiren çalışanlarınız işletmenizin diğer firmalardan farklılaşma sürecini şüphesiz hızlandıracaktır.
Marka Bilinirliğinizi Arttırabilirsiniz
Müşterilerinizin son tüketici olması ya da firma olması arasında sosyal medya ve içerik pazarlama kullanımı açısından bir fark yoktur. Elbette paylaşımlardaki diliniz değişebilir ya da verdiğiniz bilgilerin kapsamı farklılaşabilir. Fakat özü aynıdır. Temel amacınız marka bilinirliğini arttırmak ve markanıza karşı olumsuz önyargılar varsa bunları yıkmaktır.
Müşterileriniz firma olsa da sizi tercih eden kişilerin son kullanıcı olduğunu aklınızda bulundurmalısınız. Satın alma işleminden önce firmanızı sosyal medyadan ve internetten araştırdıklarını; üstelik araştırmalarının ilk aşamasının Google aramaları olduğunu unutmamalısınız. Kapsamlı düşünmeli ve gerek SEO stratejileri gerekse kaliteli içerik konularında firmanızı geliştirmelisiniz.
Yorumlar (0) Yorum Yap