Dikkat! Kariyer Tercihinizi Yaparken Bu 8 Hataya Düşmeyin

Dilara Avlupınar

Dilara Avlupınar

Boğaziçi Ekonomi

Kariyer tercihi yapmak bir bakıma geleceğimizi belirlemektir. Bu nedenle karar vermeden önce uzun uzun düşünmemiz gerekir. Tabii ki her zaman kariyerinizi değiştirebilme seçeneğiniz bulunuyor. Ancak bu, özellikle, yaşınız ilerledikçe daha zor ve çaba gerektiren bir hal alacaktır. Bu sık karşılaşılan 8 hatanın farkında olursanız doğru bir tercih yapma şansınızı arttırabilirsiniz.

1) Çevrenizde ne yapıp yapmamanız gerektiğini söyleyen insanları dinlemek

Hayatınızdaki birçok kişi sizin kariyeriniz konusunda söz hakkı olduğunu düşünse de aslında öyle bir hakları yoktur. Çoğu durumda sizin verdiğiniz kararlar başkalarının hayatında çok küçük etkilere sahiptir. Kısacası, gelecek yıllarda sizi etkileyecek kararların başkaları tarafından verilmesine izin vermeyin. Kararınızın gününüzü onu yaparak geçirmeyi istediğiniz bir şey olmasına dikkat edin.

2) Yeterince araştırma yapmamak

Kariyerinizi seçmeden önce hakkında detaylı bir araştırma yapmalısınız. İş tanımı, gereklilikleri ve size ortalama ne kadar para kazandıracağının yanında çalışmak istediğiniz şirketlerin çalışan profillerine bakmayı da unutmayın.

3) Başkalarının ayak izlerini takip etmek

Özellikle bizlerde baba mesleğini devam ettirmek diye bir inanış var. Lütfen bu anlayışın bir kurbanı olmayın. Ailenizden gelen baskıları görmezden gelmenin zor olduğunun farkındayım ancak gerekirse onlara “Bu sizin kendi kararınızdı ve şimdi karar verme sırası bende.” demekten çekinmeyin. Çünkü onlar için doğru olan sizler için doğru olmayabilir. Onların işlerini devam ettirerek para kazanabilirsiniz ama bu aynı zamanda mutlu bir hayat sürmenize engel olabilir.

4) Aynı kariyere sahip biriyle konuşmamak

Araştırmanızı yaptınız ancak sizinle aynı şeyi hedeflemiş ve başarmış biri ile konuşmayı atladıysanız ödevinizi tam olarak yapmış sayılmıyorsunuz. İşin iç yüzü düşündüklerinizden ve hatta okuduklarınızdan çok daha farklı olabilir. Sizinle dürüstçe bu konuları tartışacak bir mentör bulun ve mutlaka işin iç yüzü hakkında bilgi edinin.

5) Kim olduğunuzu ve yapabileceklerinizi görmezden gelmek

Başarılı bir çalışma hayatı aslında sizin kişiliğiniz, ilgi alanlarınız, değer verdikleriniz ve yetenekleriniz ile belirlenir. Kariyer tercihlerinizi düşünmeden önce kim olduğunuzu bildiğinizden emin olun. Basit bir örnek vermek gerekirse, muhasebeci olmaya karar verdiğinizde rakamlarla ve bütçe okumakla ne kadar ilgili olduğunuzdan emin olun. Sayılarla aranız iyi değilse o işte ne başarılı ne de mutlu olabilirsiniz.

6) Sadece kazanacağınız paraya odaklanmak

Elbette eve para getirmek önemlidir. Ancak maaşınızın çok ütopik rakamlarda olması ile sizi geçindirebilecek miktarda olması arasında çok büyük bir fark yoktur. Çünkü aldığınız az maaşı her zaman o işte çalışmanın verdiği tatmin duygusu ile telafi edebilirsiniz. Bu yüzden harcadığınız emeğin karşılığını alabileceğiniz, geçinmenizi sağlayan ve sizi hayatta mutlu edecek bir iş bulmaya çalışın.

7) Lokasyonu göz önüne almamak

İyi iş imkanları genellikle belirli şehirlerde yoğunlaşmıştır- İstanbul ve Ankara gibi. Ayrıca aynı şehrin kırsal ve merkezi alanları da iş imkanları bakımından çok farklılık gösterir. Eğer iş imkanlarının yoğun olmadığı bir yerde yaşıyor ve taşınmayı düşünmüyorsanız iş bulmanız çok zor bir hal alabilir.

8) “En İyi Meslekler” gibi listelere göz atmamak

Bu tarz listeler genellikle o yılın en iyi iş imkanlarını, geleceğin mesleğini gösterir ve kariyer seçimi söz konusu olduğunda yardımcı birer rehber olabilirler. Tabii seçimlerinizi yalnızca bu listelere bakarak yapmak da son derece kötü bir fikir. İyi görünen bir meslek size uymayabilir, bu nedenle dikkatli düşünün ve sizinle eşleşmesine önem gösterin.
Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/