Ben de CEO Olmak İstiyorum

NilayMeltem Yıldırım

NilayMeltem Yıldırım

Editor @ceotudent ||KEL '15 || Boun - ME

Son dönemlerde, başarılı ve hırslı öğrencilerden en çok duyulan cümlelerden biri haline geldi “CEO olmak istiyorum!” cümlesi. Yeni nesil şirketlerin yaptıkları gençleri oldukça heyecanlandırmaya başladı ve ortalığı bir CEO(Chief Executive Officer) olma sevdası sardı. Düzenlenen etkinliklere konuşmacı olarak davet edilen CEO’lar da gençlere bu yönde ilham veren ve onlara “Ben de CEO olacağım!” dedirten en önemli etkenler arasında. Fakat üniversiteyi bitirip diplomasını eline alan gençlerin yüzleşmesi gereken bir gerçek var: aslında CEO olmak diye bir meslek yok!

Adı CEOtudent olan bir platform olarak her şeyden önce şuna bir açıklık getirelim, kimdir bu CEO?

CEO (Chief Executive Officer), yönetim kurulundan aldığı hedefi gerçekleştirmek için strateji oluşturup uygulayan; şirketin bugününü yönetirken yarınını da planlayan ve yönetim kuruluna hesap veren kişidir. CEO, yöneticilerin yöneticisidir. Büyük şirketlerde yönetim kuruluyla icra kurulunun arasında bağlantıyı kuran kişidir. Yani CEO olmak meslek değil, bir pozisyondur.CEO olmak denildiğinde kuşkusuz akla ilk olarak Steve Jobs, Mark Zuckerberg veya Marissa Mayer gibi hem zekalarıyla hem de kazandıkları bolca paralarla gençlerin dikkatini çeken isimler gelmektedir. Onlar kadar başarılı olmak ve bir yandan da onlar kadar çok kazanmayı istemek tabiî ki oldukça doğal. Fakat CEO’luk aslında bir meslek değildir, üniversitenizi bitirdiğinizde bir yere yazılım mühendisi olarak başvurabileceğiniz gibi hemen CEO olmak için başvuramazsınız. Ya da tercih listenizi hazırlarken X Üniversitesi CEO Mühendisliği diye bir bölüm de bulamazsınız. Bu aslında başlı başına bir süreçtir.

Bir diplomanın yanı sıra CEO olmak için bir kişide bulunması gereken belli başlı bazı özellikler vardır, yani üniversitenizden bir mühendis olarak mezun olmuş olmanız size CEO olacağınızın garantisini vermez. Ayrıca her ne kadar istatistiklere bakıldığında mühendislik ve idari-iktisadi bölümlerden mezun öğrencilerin yöneticilik görevine daha çok getirildiği göze çarpsa da CEO olmak için belli bir meslek şartı da yok.

Örneğin 2012 senesinin başına kadar IBM’in CEO’su olan Samuel J. Palmisano, Johns Hopkins Üniversitesi Tarih bölümü mezunu. Yani CEO olmak için okuduğunuz bölümden çok daha fazlasına ihtiyacınız var, iyi bir lider ve yönetici olmak zorundasınız.

Samuel J. Palmisano

İyi yöneticiler sadece iş bitirme ve matematiksel yetenekleriyle değil, durumları ve kişileri analiz edebilme, geleceği öngörebilme ve olaylara farklı açılardan bakabilme yetenekleriyle de tanınırlar. Özellikle son dönemlerde CEO olacak kişilerden insanlara ilham verme, onlara liderlik etme gibi roller üstelenmeleri de istenir oldu. Artık CEO’ların şeffaf, iletişim yeteneği güçlü, empati yeteneği olan insanlar olmaları bekleniyor.Sadece iyi bir bölümden yüksek ortalamayla mezun olmak bu işi yapmak için yeterli değil.

Unutmayın, CEO olmak uzun soluklu ve maceralı bir yolculuktur. Tecrübe, bilgi birikimi ve sabır gerektirir. Okuduğunuz bölüm, her ne kadar sizin kişisel gelişiminize dolayısıyla da bir CEO’da aranan özelliklere etki edecek olsa da bu görevi yerine getirmek için bitirilmesi gereken kesin bir meslek grubu olmadığını da göz ardı etmemelisiniz.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: İş, Kariyer, Motivasyon

Yorumlar (0) Yorum Yap

/