Başarısız Olmanın O Kadar Kötü Olmadığını Gösteren 6 Neden

Hepimiz hayal kurmayı, hedef belirlemeyi ve iyi bir geleceği düşünmeyi severiz. Önümüze çıkan engelleri bazen bunun sağladığı disiplin ile geçeriz. Her ne kadar geleceği iyi düşünmeye meyilli olsak da, çoğu zaman madalyonun öbür yüzündeki işlerin ters gitme ihtimali bizi sınırlandırabilir. Başarısızlık ve başarısız olma korkusu birçok insanın adım atmasını engelleyen en kritik noktalardan biridir. Bazen korkmak yerine kabullenmek ise yolumuza devam etmemize yardımcı olabilir. Belki de korktuğumuz şeylerin başımıza gelmesi bizi daha ileriye taşır.

1) Herkes Hayatında Başarısız Oldu

Herkes hayatında en az bir kere başarısız olmuştur. Hayatımız boyunca binlerce karar alırız, bunlar kimi zaman doğru, kimi zaman yanlıştır. Başarısız olmaktan kaçmak sadece yerinizde saydığınızı gösterir. Kimin biyografisini okursanız okuyun, hayatında başarısız olduğu bir anı bulursunuz. Hayatın içinde başarısızlık, kaçınılmazdır.




2) Başarısızlık En İyi Öğretmendir

Bir konuda ne kadar iyi olursak olalım, geliştirmemiz gereken özelliklerimiz her zaman olacak. Bazen başarısız olmadan hangi alanda kendimizi nasıl geliştirmemiz gerektiğini bilemeyiz. Bu durum yeni bir işe başladığımızda, bizden sorumlu kişinin hatalarımızı söylemesi gibidir. Hevesimizi kırmaz ama gelişmemize yardımcı olur. Zaman geçtiğinde ise benzeri bir problem anında ne yapacağımızı bilir hale geliriz. Bu soru bazen hayat kurtarıcı olabilir: “Neyi yanlış yaptım?”




3) Başarısızlık Güç Verir

Başarısızlık güçlü ve güçsüzü ayırt edebilir. Bazı insanlar başarısız olur ve sonrasında devam etmezler. Bazı insanlar ise başarısız olur, ardından yaptıkları şeye daha güçlü sarılmaya başlar. Yere düşerler, sonrasında ise hacıyatmaz gibi oldukları yere geri dönerler. Başarısızlığın yapması gereken budur: Hedeflenilen yere giderken daha güçlü olmaya itmek.


4) Başarısızlığı Kabullenirseniz Fırsatlar Artar

Başarısızlıktan korkan insanlara bakacak olursanız epey sıkıcı olduklarını görürsünüz. Kendi güvenli alanlarından pek çıkmazlar. Başarısızlıktan korkmayan insanlara bakıldığında ise risk aldıklarını görürsünüz. İstenilen her şeyi karşılayamadıklarını bildiklerine rağmen büyük çaplı bir işe girebilmişlerdir çünkü; korkmuyorlardı. Başarısızlık korkusuna yenik düşen insanlar çoğu zaman hayatlarında fırsatı değerlendirip değerlendiremeyeceğini düşünürken o fırsatı kaçırırlar.




5) Başarısızlık Keşfetmenize Yardımcı Olabilir

Başarısızlığın ardından çoğu zaman sorgulama gelir. Doğru yerde miyim? Doğru yere mi gidiyorum? Bu sorgulama, başka konulara sıçramanıza sebep olabilir. Belki doğru yolda olmayacağınızı erkenden anlayacaksınız.

“Nereye gideceğini bilmiyorsan, hangi yoldan gittiğinin hiçbir önemi yok.”  — Alice’s Adventures in Wonderland


6) Başarısızlıktan Sonra Gelen Başarı En Güzelidir

Başarının değerini başarısız olmadan nasıl anlayabiliriz? Varılmak istenen noktaya gidene kadar aşılan zorlukların hepsi sonuçta buna değdi diyebilmek içindir.

“Hep denedin, hep yenildin. Olsun. Gene dene, gene yenil. Daha iyi yenil.” — Samuel Beckett

This post is also available in: English

Kategoriler: Başarı, Motivasyon

Yorumlar (0) Yorum Yap

/