Ne İstediğimi Bilmiyorum! Ya Sen?

Gizem Şahan

Gizem Şahan

Dreamer | Coaching & Consulting | Innovation & Creativity | Dreamcatcher | Entrepreneur

Evet, doğru duydunuz, ne istediğimi bilmiyorum ben. Ama sizin bilmediğiniz bir şeyi biliyorum! Çoğu insan ne istediğini bilmiyor. 🙂
Bu soru o kadar uzun zamandır insanlığın peşinde ki inanın bana yalnız değilsiniz. İstemediğimiz şeyleri hemen söyleyebiliyoruz da ne istediğimiz muamma. Her günün sonunda ve gün başlarken kafamızda bu soruyla başlıyoruz:

“Ben gerçekten de ne istiyorum yahu?”

Çok iyi bir işimiz, eşimiz, çocuğumuz olabilir ama yine de başka şeyler istiyor olabiliriz, yetmiyordur. Ya da aşık olmak isteyip de olamıyoruzdur, nasıl birini istediğimizi bilmiyoruzdur, dolayısıyla da bulamıyoruzdur.
Ee, kim biliyor o zaman? Ne zaman bileceğiz?
Kurt Cobain diyor ki;

“Başka bir insan olmaya çalışmak, içinizdeki insanı harcamaktır.”

Ailenizle ya da çevrenizle sorunlarınız mı var? Sizi anlamıyorlar mı? Sizi illa ki bir kalıba sokup kurumsal bir iş, emeklilik, evlilik ve toruna doğru giden o garantici hayata mı sürüklüyorlar? Çok mu beklentileri yüksek? Ne yaparsanız yapın bu beklentileri dolduramayacaksınız emin olun. O yüzden biraz da oksijen maskesini kendinize takma vakti geldi de geçiyor.
Şimdi kendinize izin vererek şu soruları sormanızı istiyorum. Benim bu hayattaki amacım nedir? Ben neden buradayım? Ne yapmak istiyorum? Peki neden yapmıyorum? Yapamıyorum? Beni engelleyen en büyük şey nedir? Yaparsam nasıl hissedeceğim?
Bir an kendinizi o herşeyi yaparkenki ruh halinizde hissetmenizi istesem? Çok mu zor? Hadi rahatlayın biraz, kendinizi şarj edin.
İnsanın kafası karışık, kızgın, düşlere dalmışsa ya da kaçış yolları arıyorsa önemli olan şey, gerçek nedeni bulmaktır, bin bir bahaneyle sığınacak akılcı şeyler bulmak değil. İçimizden gelen sese kulak vermemiz gerekir. Bu ses oldukça çabuk bir şekilde neden böyle huzursuz, üzgün ya da kızgın olduğumuzu söyler.
Şimdi ne istediğinizi bulabilmek, bu sorunun cevabına yaklaşabilmek için küçük test yapalım. Kendimizi daha iyi tanımak, daha iyi anlamak adına… Lütfen elinize bir kağıt kalem alın.

1) Çocukken ne olmak istiyordunuz?

Hepimizin çocukluk hayalleri vardı. Ve onlardan bir zaman vazgeçtik. Şimdi sizden bunu hatırlamanızı rica ediyorum. 5 yaşındaki halinize gidin lütfen. Ne yapıyor o çocuk? Ne olmak istiyor?

2) Şu an yaptığınız işi ya da okuduğunuz bölümü seviyor musunuz?

Hayat koşullarından, ekonomik kaygılardan, etrafımızdakiler bizle gurur duysun diye, ya da yapacak başka bir alternatifimiz olmadığından, …..gibi gibi gibi sebeplerle şu an bir işte çalışıyoruz ya da bir bölüm okuyoruz. Peki mutlu musunuz?

3) Yapmaktan keyif aldığınız şeyler neler?

Cuma günü işten ya da okuldan çıktınız, hafta sonunda neler yapıyorsunuz? Tatilde neler yapmaktan keyif alıyorsunuz? Yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamadığınız aktiviteler neler? Hadi bunları hatırlayalım birlikte. Minimum 8 şey yazmanızı rica ediyorum.

4) Yetenekleriniz neler?

İşte en çok takıldığımız soru bu oluyor nedense. Kendi yeteneklerimizin farkında değiliz çoğu zaman. Ve yetenek deyince nedense aklımıza resim ya da müzik geliyor. Farklı bakmaya çalışalım kendimize, ben bu soruyu düşündüğümde yeteneğimin “dinlemek” olduğunu keşfetmiştim. İşte bu kadar yalın yetenekleriniz var sizin içinizde keşfetmenizi bekleyen. Hadi şimdi biraz daha bu konuya kafa yoralım ne dersiniz? Nelere yeteneğiniz var? (Bu sorunun cevabı olarak resim, müzik vs beklemiyorum. Mesela benim yeteneğim “farkındalık ve problem çözme”, siz de saçma da olsa aklınıza gelen her şeyi yazın lütfen)

5) Kısıtsız kaynağınız olsa neler yapmak isterdiniz?

Burada biraz uçmanızı istiyorum, para, zaman, aile, yaş kısıtlarınızı kaldırın. Hayal edin. Yaratın. Sınırsız düşünmeye zorlayın kendinizi.

6) Peki yapmak istediklerinizin önündeki engeller neler?

Ee tabii ki hayat kuşlar çiçekler böcekler değil. Yapmak istediklerimizi yapamamızın da sebepleri var. Ama ne olur “para” yazıp bırakmayın. Daha çok çevre koşullarına odaklanın, tamam ama kendinize de sorun lütfen. Neden yapmıyorum? Yap-a-mıyorum?
Şimdilik sadece bu 6 soruyu cevaplamanızı istiyorum. Ama kağıt kalem kullanarak yazın lütfen, beyin el koordinasyonumuz klavyeyle değil de kağıda yazarken daha bir aktif oluyor, daha çok hislerimizle bağlantıya geçiyoruz.
Şimdi yazdıklarınızı okuyun. Kendi içinizde netleşmeye başlayacaksınız. Bu soruların cevapları aslında istediğiniz hayatın taslağı gibi olacak. Yaşamınızla ilgili karşılaştığınız önemli karar aşamalarında bu yazdıklarınızı hatırlayın.
Ayrıca yazdıklarınızı arkadaşlarınızla, ailenizle paylaşın. Sizi tanıyan insanlar ne derece samimi cevaplar verdiğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır.
Ne istediğinizi anlamanız ve yaşamanız dileğiyle…
Kategoriler: Motivasyon, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/