Havanın ısınması ve yaz aylarının gelmesiyle birlikte çalışırken motivasyonumuz zaman zaman düşebiliyor. Kaliforniya merkezli, Redbooth adlı proje kapsamında elde edilen yüzbinlerce veri toplandı ve en verimli olduğumuz zamanlar gün, ay ve saat olarak ortaya kondu.
Ortaya çıkan sonuçlarda Ekim ayı, Pazartesi günü ve öğlen 11 en verimli olunan zamanlar olarak gözüküyor.
…
Gün İçinde Verim
Sağlık alanından mühendisliğe, pazarlamadan muhasebeye, psikolojiden avukatlığa uzanan birçok alanın incelenmesiyle yapılan bu araştırma, geçmişteki araştırmalarla da benzer sonuçlara ulaştı. Biyolojik saatimize göre de insanların %75’inin mental olarak en aktif olduğu zaman diliminin sabah 9-11 arası olduğu biliniyordu.
Vücudumuz ne zaman yemek yememiz, ne zaman uyumamız gerektiğini bize bildiriyor ve NASA gibi büyük kurumlar bile verim için çalışmalarını bu saatlere göre düzenliyorlar. Sabah işe ilk gidildiğinde mail kontrolü, işe hazırlıkla başlıyor ve çalışmaya odaklanmak öğlen 11 gibi anca gerçekleşiyor.
Öğlen yemeğinden sonra 2-3 gibi ise enerji düşüyor ve böylece çalışmalar verimsiz hale geliyor. Birçok ülkede yapılan siesta geleneği bu bulgulardan yola çıkarak anlaşılabilir hale geliyor.
Yıl İçinde Verim
Toronto’da ki Quuen’s Üniversitesi’nde ekonomist Don Drummond işteki en verimli olunan gün için ise şunları söylüyor;
“İnsanların zihinsel ve fiziksel olarak taze olduğu, ilk iş günü olarak Pazartesi günleri en verimli gündür denebilir; bu verimlilik hafta içinde giderek azalır.”
Pazartesi ve salıdan sonra verimde ciddi bir düşme gözleniyor Cuma günü ise verim çok az oluyor.
Kışın havaların erken kararmasıyla canlılık ve üretkenliğimizde azalma olurken yaz tatilinden sonra zihin kendini tazeliyor ve sonbaharda motivasyonumuz yükseliyor. Ekim ayında ise mental olarak daha canlı olduğumuz yapılan araştırmalarla belirlendi.
Ekonomist Drummond şirketlerin bu verileri göz önünde bulundurması gerektiğini ve çalışanlarını bu zamanlarda daha çok teşvik ederek yaratıcılıklarını kullanmaları için fırsat tanımaları gerektiğini söylüyor.
Yorumlar (0) Yorum Yap