Dijital Dünyanın Getirdiği 5 Dijital Meslek

Yağmur Avvurur

Yağmur Avvurur

Founder @ceotudent

Dünyamıza her geçen gün biraz daha entegre olan dijital gelişmelerle bildiklerimiz, gündelik yaşamlarımız, algılarımız, fikirlerimiz hızla değişiyor. Gün geçtikçe yeni mecralarda yeni markalarla tanışıyor, alışveriş alışkanlıklarımızı ve hizmet anlayışımızı değiştiriyoruz. Bu değişimin farkına varan markalar bu alanda uzman ve kendi yaşamında da bu dijital dünyanın bir parçası olmayı başarabilmiş insanlar arıyor. Daha üniversitelerde bölümleri yeni yeni oluşturulan bu dijital meslekler de gençler için yeni bir kariyer alanı demek.

1) Dijital İletişim ve Dijital Pazarlama Uzmanlığı
Son yıllarda sıkça duyduğumuz SEO, SEM, Social Media Marketing, Affiliate Marketing, E-Mail Marketing, Content Marketing gibi online pazarlama kanallarını oluşturan platforma dijital pazarlama denmekte. Teknoloji geliştikçe ve insanların internette geçirdiği zaman arttıkça pazarlamayı burada da yapmak isteyenlerin oluşturmuş olduğu bir meslek grubu diyebiliriz. Bu sektördeki uzmanlara da Dijital Pazarlama Uzmanı ya da Dijital İletişim Uzmanı denilmektedir. Sıkı çalışır ve günde 4-5 saat bu konuda kendinizi geliştirirseniz 6 ayda ortalama bir tecrübeye sahip olursunuz. Fakat kendinize alternatif yaratmak için de bunu yapmayın. Bunu gerçekten istiyorsanız yapın.
1

2) İnternet Gazeteciliği
İntenet Gazeteciliği dijital yayın döneminin en önemli mesleklerinden biridir. Günümüzde masa başı gazetecilik olarak adlandırılsa da gündemi gün boyu takip etmek ve en güvenilir kaynaklardan bilgi alma noktasında oldukça meşakatli bir iştir. İstikrarlı bir blog deneyimi yaşamış, kendi medyasını oluşturabilmiş ya da en azından oluşturmak isteyenlerin keyifle yapabileceği bir meslek.
2

3) Veritabanı Yöneticiliği ve Programcılığı
Günümüzde veri tabanı sistemleri, bankacılıktan otomotiv sanayisine, sağlık bilgi sistemlerinden şirket yönetimine, iletişim sistemlerinden hava taşımacılığına kadar geniş bir yelpazede kullanılan bilgisayar sistemlerinin veri alt yapısını oluşturur. Bu verilerin düzenlenmesi, tasarlanması ve güvenli bir şekilde saklanması gerekir. Bu bağlamda veri tabanı yöneticiliği ve veri tabanı programcılığı kavramları ortaya çıkmıştır.

Veritabanı Yöneticiliği, ingilizcenizi geliştirerek, bu alanda bir sertifikasyon sahibi olabileceğiniz bir dal. Microsoft’un ve eğitim kuruluşlarının bu alanda eğitim programları bulunmakta.
3

4) Bilişim Hukuku Uzmanlığı
Dijital dünyanın gelişimiyle birlikte bilişim alanında da hukuksal düzenlemelere dair ihtiyaçlar bulunuyor. Dijital anlamda bireysel verilerin korunması, elektronik ticaret, dijital alanda fikir ve sınai haklar, sanal mülkiyet, bilişim anlamındaki suçlar ve benzeri kavramların hukuk çerçevesinde uzmanlığa tabi olması, Bilişim Hukuku Uzmanlığı mesleğini geleceğe taşıyor.
4

5) Yazılım Geliştirme ve Mobil Uygulama Uzmanlığı
Şu anda nitelikli  personel arayışının çok fazla olduğu, ülkemizde çeşitli sertifika programları ile geliştirilebilen Yazılım Geliştirme Uzmanlığı ya da Yazılım Mühendisliği ve Mobil Uygulama Uzmanlığı gelecekte aranan teknolojik mesleklerin başında geliyor.
5

 

Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/