Otomotive İlgi Duyanların Bu Sektörde Daha Başarılı Olmalarını Sağlayacak 7 Güçlü Öneri

Ülkemizde temelleri 1950’lere dayanan otomotiv endüstrisi dünyada ise 1900’lü yıllarda oluşmaya başlar. 1908 yılında Amerikalı Henry Ford, T modeli adındaki ilk seri üretim otomobili yapar. Ayrıca kendisi ilk üretim bandı fikrinin de sahibidir.
O günlerden bu yana hızlı ve güçlü bir değişimin içinde olan otomotiv sektörü, gelecek yıllarda da çağının en önemli alanlarından biri olmaya devam edecek. Sürekli değişim ve gelişim içinde olan otomotiv sektörü pek çok gencin ilgi alanı olmaya devam ediyor. Peki, otomotiv sektöründe iyi bir kariyer isteyenler nasıl başarılı olabilirler? İşte otomotive ilgi duyanların bu sektörde daha başarılı olmalarını sağlayacak öneriler!

1) Asla sonu gelmeyecek bir sektörde olacağınızı unutmayın.

Gelişen teknoloji ile çoğu sektördeki meslekler yerini makinelere, robotlara bırakır hale geldi. Peki, böyle bir zamanda asla bitmeyecek bir sektör var mı? Evet var, otomotiv sektörü. Bu sektör size ömür boyu çalışma imkânı sunabilir. İnsanın araç ihtiyacı yıllardır var ve olmaya devam edecek. Önemli olan değişimin için yer alabilmek!

2) Üretim, entegrasyon ve optimizasyon bir arada!

Otomotivde olay sadece pedala bas hareket etsin, pedala bas dursun değildir. Tek tuşla koltuğunuzu ısıtabiliyor, bluetooth ile telefon konuşması yapabiliyor, otomatik park sensörleri ile çaba harcamadan arabanızı park edebiliyorsunuz. İnsan hayatının gereksinimleri ve arzuları bir araya getirilip tek tuşla kontrol edilmeye çalışılıyor. Sizler otomotiv sektöründe çalışırken bu arzu ve istekleri hayata geçirecek teknolojileri üretiyorsunuz. Tüm hayatınızı tek bir ürün üzerinde çalışarak geçireceğinizi düşünmeyin. Her alanda gelişim göstermeye gayret gösterin. Temel mühendisliği de öğrenin, yazılımı da, malzeme bilimini de…

3) Uluslararası bir kariyer planına hazır olun.

Otomotiv sektörü global bütünlüğünü koruyan sektörlerden biridir. Farklı yerlerde üretilen farklı maddeler, bambaşka yerlerde makinelere ve motorlara dönüştürülüyor. Yani ister istemez uluslararası boyut kazanmış bir sektörün içinde bulacaksınız kendinizi. Sınırları ülke sınırlarını aşan bir kariyer macerasına hem maddi hem de manevi olarak kendinizi hazırlayın.

4) Bölümünüzle ilgili kaygılanmayın. Bu sektör her geçen gün genişliyor.

Otomotiv sektörü sadece makine mühendislerine hitap ediyor algısı artık tamamen yanlış. Değişen ve gelişen koşullarla ortaya çıkan elektrikli araçlar pek çok başka alandan mühendisin de otomotiv sektörüne adım atmasını sağlıyor. Örneğin elektrik elektronik ve kontrol mühendislerine otomotiv sektöründe daha fazla ihtiyaç duyulmaya başlandı. Üstelik sadece mühendislere değil bambaşka alanlardan da insan kaynağına ihtiyaç duyuluyor. Dijital pazarlama ve sosyal medya artık her sektörün vazgeçilmez pazarlama politikalarından. Bu alanlarda yetkinliği olan kişiler de artık bu sektörün çalışanları içinde yer alabilecekler.

5) Alternatif enerjiler konusunda deneyim ve bilgi edinmeye başlayın.

İklim krizi, küresel ısınma gibi kavramlar artık hayatımızın her yerinde. Her türlü sektörde iklim krizi farkındalığıyla adımlar atılırken tabii ki otomotiv sektörü de elinden geleni yapıyor. Yeni üretilen malzemelerle enerji ve yakıt tüketimi en aza indirilmeye çalışılıyor. Petrolden uzaklaşıp yenilenebilir kaynaklara geçiş için büyük adımlar atılıyor. Dolayısıyla bu alanlarda bilgi ve deneyim sahibi olanlar bir adım önde olacaktır.

6) Sadece arabaları değil, yaşamları tasarlıyorsunuz.

Çamaşır makinesinin işlevi çamaşırları temizlemektir, ütününki ise çamaşırlardaki kırışıklıkları düzeltmektir. Oysa bir araba, sadece araba değildir. Bazen bir taksidir, bazen doğuma yetişmek için kullanılan bir ambulans, yangın söndürmeye giden itfaiye ya da çocukları evden alıp okula götüren bir servis aracıdır. Bu nedenle sadece bir araba ürettiğinizi düşünmemelisiniz. Deneyim, verimlilik, tasarım, rahatlık, işlevsellik gibi konularda yapacağınız tespitler ve çalışmalar bu sektörde fark yaratmanızı sağlayacak.

7) Arabaya kişilik katan şey tasarımdır ve iyi bir tasarım sizi ölümsüz kılar.

Gerek dış görünüşü, gerek hızı, gerek iç tasarımıyla arabalar pek çok insanın tutkusudur. Kimi arabalar zamansız tasarımlarıyla, kimileri de dönemsel tasarımlarıyla kendilerini unutturmamayı başarıyorlar. Mesela Lamborghini Countach tasarımı Marcello Gandini’ye, 1998 Audi TT’nin tasarımı Peter Schreyer’e, Chevrolet Corvette C2 tasrımı ise Larry Shinoda’ya aittir. Tüm bu tasarımlar tasarımcılarını ölümsüz kılmıştır.
Çünkü bir arabaya kişilik katan şey tasarımıdır. Görenlerin “İşte bu!” diyecekleri tasarımları gerçekleştirebilir ve bu sektörde unutulmaz olabilirsiniz.
İşte başlamak için doğru bir fırsat şu an tam karşında duruyor!

Toplamda 500.000 TL + Patent Tescil Ödüllerinin sahiplerini bulacağı Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması⇗‘na katıl, otomotivin geleceğine yön ver!

Her yıl Otomotiv İhracatçıları Birliği⇗ tarafından organize edilen yarışma hakkında detaylı bilgiye ve başvuru sayfasına buradan⇗ ulaşabilirsiniz!
Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/