Harikalar Diyarı İnternet
Şöyle bir düşündüğümüzde üreten ve tüketen bir kitle olarak İnternet gerçekten de harika bir dünya değil mi? Nitekim yaratıcı çalışmalarımızı binlerce, milyonlarca insanın karşısına çıkarabilecek daha iyi bir araç şimdiye kadar gelmedi. iPad’imizle ya da grafik tabletimizle ya da kişisel bilgisayarlarımızda vektörel olarak oluşturduğumuz çalışmalarımızı, çizimlerimizi Twitter ya da Instagram aracılığı ile binlerce kişi ile paylaşabiliyoruz. Paylaşmanın yanında beğeniler de alabiliyoruz! (Beğenilmek önemli değil mi?)
Öyleyse soralım: Bu durumda insanların çalışmalarımıza daha fazla zaman ayırmasını ve onların ilgisini çekmeyi nasıl başarırız?
Başkalarının çalışmalarınızı beğenmesinin ve ünlü biri haline gelmenin reklam almak ya da para ödemek gibi birkaç yolu bulunuyor. Bu yollar kısa vadede işe yarasa da uzun vadede bizleri yarı yolda bırakacak, maddi olarak bizleri zorlayacaktır. Buna hiç gerek yok çünkü uzun vadeli olmanın yanında organik çekim ve ilgi için yüksek kalitede ve yüksek hacimli çalışmaları tutarlılıkla meydana getirmek yeterli olacaktır. Bunun için Steve Martin‘in “Çok iyi olun, sizi görmezden gelemezler.” sözünü her zaman hatırlamanız gerekiyor.
Çalışmalarınızın “çekim gücü” olarak bilinen şeyi bulacağı bir nokta mutlaka vardır. “Çekim gücü” eserlerinizin dünyayı etkilediğinin bir işaretidir. Çekim gücü, insanların ürünlerinizi daha fazla satın almaya başlamasıyla paraleldir ve o zaman söz konusudur. Çekim gücünüz, kullanıcı tabanınız katlanarak büyümeye, insanlar çalışmalarınızı daha çok paylaşmaya başladığında ortaya çıkacaktır. Bunun için tutarlı ve istikrarlı bir şekilde üretmek ve vazgeçmemek gerekiyor.
Tekrar İknadır
Dilbert‘in yaratıcısı Scott Adams, “Tekrar iknadır” diyor. Yani sürekli yaptığınız bir şeyi yapmaya devam ederseniz hemen hemen herkesi, herhangi bir şeye ikna edebilirsiniz. Çünkü böyle bir durumda yüksek bir güvenirliğin oluşması söz konusu. Yaratmaktan vazgeçmeyin ve asla pes etmeyin!
Tutarlılığa sahip bir yaratma süreci zanaatkarlığı geliştirir ve bizleri “çekim gücü”nü yakalayacağımız noktaya iter. Aslına bakılırsa “çekim gücü” ve “başarı”yı garantileyecek tek şey budur. Ne kadar çok üretirsek o kadar çok ilgi çekeriz ve bu oranda ilgi oranını artırabiliriz.
Austin Kleon, göreceli olarak, anonim bir şekilde zanaatımızı daha iyi kullanmamızı sağlayacak bir aşamadan bahseder. Bu zamanı çok üretmek için kullanmalı ve çekim gücünü kullanmaya başlamadan önce istisnai olmalıyız.
Bazılarımız için bu gerçeği kabul etmek zor olabilir. Bu, bir şeyler yapan ancak yaptıklarını gerçekten sevmeyen ve yaptıklarıyla görünür olmaya başlayanlar için zordur. Tam da bu nedenle yaptığımız işin bizleri canlı kılması gerekiyor. Görünür olmak için ne yapmak istediğimize karar vermemiz gerekiyor. Bir şeyler yapmamız ve de en önemlisi sabırlı olmamız gerekiyor. Kimseden beğeni alamadığımız anlara hazır olmalıyız. Bu aşamanın varlığını bilmeli ve pes etmeyerek yaratmaya devam etmeliyiz. Para kazanmak istiyorsak da ayrıca çalışmalarımızı iStock gibi vektörel çalışmaların satıldığı platformlarda da sergilememiz gerekiyor.
Yorumlar (0) Yorum Yap