Liderlik kavramak için zor bir özellik olabilir. Hangi özellikler birini iyi bir lider yapar? Bu özellikler hayatın her alanında geçerli midir veya bir insan bir spor takımını başarılı bir şekilde yönetirken toplantı odasında başarısız olabilir mi? İnsanlar lider olarak mı doğarlar yoksa herhangi biri diğerlerini etkileyerek izinden gelmelerini sağlayabilir mi?
Bu soruların cevabını biliyormuş gibi yapmayacağım ve birçok insanın da bilmediğine eminim.
Ama etkili bir lider olmanın ne gerektirdiğini düşündüğümde her zaman dedemle Martha’nın Bağı’ndaki evinin güvertesinde yaptığımız yaz sonu sohbetlerimizi hatırlıyorum. Birlikte her şeyden konuşurduk – Red Sox’ların durumundan, o gün topladığımız istiridyelerin kabuklarını soymak için kullanacağımız yönteme kadar. Ama arada sırada sohbetler daha iş odaklı konulara yönelirdi ve ben de böylece en iyisinden ücretsiz bir liderlik dersi alırdım.
Size biraz zemin hazırlamak için şunu söyleyebilirim; dedem, Don Davis, 1988’de emekliliğini MIT’nin Küresel Operasyon Liderleri programında bir profesör olarak sürdürebilmek için Amerika’da kurumsal ve seçkin bir kariyeri bıraktı. Okulda görev yaptığı 22 sene boyunca iş hayatında öğrendiklerini öğrencileriyle paylaştı ve günümüzün en etkileyici liderlerine ilham verdi.
Eminim onun eski öğrencileri de size anlatacaktır ki onun tüm derslerini tek bir yazıda özetlemek imkânsız. Neyse ki öğrencileri ölümünden sonra onun öğretilerini paylaşmak için bir anı kitabı derlediler ve müfredatının özü olan 20 Liderlik Mantraları olarak isimlendirdiler.
1) Liderler takipçilerini seçmezler, takipçiler liderlerini seçerler.
Bir kişi sadece yön vermek için bir grup insan seçemez. Unvanınız lider olabilir fakat takipçileriniz size ve vizyonunuza güvenmiyorlarsa meşru bir lider sayılmazsınız.
2) Takipçiler inandıkları, saygı duydukları ve yanında güvende hissettikleri liderleri seçerler.
Eğer takipçilerinizin güveni ve saygısına sahip değilseniz onlarla nasıl bağlantı kuracak ve harika şeyler başarmaları için ilham vereceksiniz?
3) Kendiniz olun. Herkesin farklı bir liderlik tarzı vardır.
İyi bir liderin nasıl olması gerektiğini belirten bilimsel bir formül yok, başarılı olmak için hem kendi kabiliyetinize hem de takipçilerinizin becerilerine güvenmelisiniz.
4) Liderler temelde otoriteye ve iktidara ihtiyaç duyarlar – ama ne kadar kullanırlarsa geride o kadar azı kalır.
Söylemeye gerek olmasa da, etkili bir liderlik için yeterli bir otoriteye ihtiyacınız var. Sermaye gibi gücün de bir sonu vardır. İdareli ve yalnızca gerektiğinde kullanın.
5) En iyi liderlik ikna ediciliğe dayanır.
Herkes bir vizyon sahibi olabilir. Fakat liderler diğerlerini kendi görüşlerine inandırmak için ikna edici olmalıdır.
6) Liderler etik standartları ve takımlarının gücünü davranışlarıyla belirlerler.
Bir lider olarak, siz bir örnek teşkil edeceksiniz. Bu durumda, New York Times’ın kapağında görmek istemeyeceğiniz tüm davranışlardan kaçınmalısınız. Takipçileriniz meraklı okuyuculardır.
7) Bütünlük etkili liderliğin temel taşıdır. Sadece siz bütünlüğünüzü bozabilirsiniz.
Etik olmayan davranışlar kaygan zeminler gibidir. Bu tür davranışlardan ne olursa olsun kaçının çünkü herkesin ayağı kayabilir.
8) Bencillik liderliğin düşmanıdır.
Gerçek bir lider kendi başarısından çok takipçilerinin başarısını önemser.
9) Övmek için çabuk olun fakat uyarmak için yavaş. Toplum içinde övün ama uyarıyı özel olarak yapın.
Eğer birini övecekseniz bunu herkesin içinde yapabilirsiniz fakat eğer birini kınayacak veya uyaracaksanız bunun doğruluğundan emin olmalısınız. Tabi ki uyarınızı saygılı çerçevesinde yapmayı da unutmayın.
10) Liderin temel sorumluluklarından biri kendisi için çalışma arzusunu bastırmaktır.
Bir lider olarak işiniz tüm grubu etkilemektir. Hiçbir kişi gruptan önemli değildir, lider bile.
11) Öncülük ettiğiniz insanlar hakkında bilebileceğiniz kadar çok şey bildiğinizden emin olun.
Bir kişiyi neyin motive ettiğini bilmiyorsanız onu nasıl etkileyebilirsiniz ki?
12) Biri, bir şeyi yönetir ama insanlar, insanlara liderlik eder.
Biraz klişe olabilir ama günün sonunda takipçileriniz de insanlar. Bu gerçeği göz ardı etmeyin.
13) Bir takımdaki çeşitlilik sadece yasal olarak gerekli ve sosyal olarak arzulanan bir şey değildir aynı zamanda oldukça efektiftir.
Her problem, engel veya meselenin farklı bir çözümü vardır. Farklı bakış açıları doğru çözümün bulunmasını sağlar.
14) Liderlik, aynı zamanda öğretmenlik olarak görülmelidir.
Microsoft Word’ün sözlüğü kabul etmese de liderlik ve öğretmenlik eş anlamlıdır.
15) Gerekmedikçe zor kararlar vermeyin. Çoğu problem zamanla kendi kendine düzelecektir.
Ertelemek her zaman negatif bir eğilim değildir. Sonuçlara hemen atlamayın. Bazen problemlere kendi kendilerini çözebilmeleri için zaman vermeniz gerekir.
16) İnsanlar hakkında karar verirken içgüdülerinizi dinleyin.
Doğru yeteneği tanımlayabilecek kabiliyetiniz olduğuna inanın. Bu sizin vizyonunuz, yani kendi vizyonunuzu somutlaştırabilen birini her halde tanırsınız.
17) İnsanlar hile ve oyunları fark ederler. Herkes sahte olanı belirleyebilir.
Bu lider ve takipçiler arasındaki karşılıklı saygıya ve güvene dayanmaktadır. Manipülasyonlarla bu karşılıklı saygıyı ve güveni baltalamayın, takipçilerini kaybedebilirsiniz.
18) “Yanlış yaptım.” ve “Bilmiyorum.” demeyi öğrenin.
Lider olabilirsiniz ama bilge değilsiniz. Öyle görünmeye çalışmayın.
19) Bir plan veya kararın yanlış olduğunu biliyorsanız bunu uygulamayın. Bunun hakkında konuşmayı deneyin.
Kare bir cismi yuvarlak bir deliğe sokmaya çalışmayın. Takımınızla birlikte deliğe oturtabilmek için kenarları yuvarlaklaştıracak bir yol bulmaya çalışın.
20) Her birimiz takip edebilir, edilebilir veya tek başımıza da olsak bir şeye katkıda bulunabiliriz.
Potansiyelimiz limitsizdir ve herkes başarılı bir görüşe katkıda bulunabilme yeteneğine sahiptir. Bu durum o görüşe ne kadar inandıklarıyla alakalıdır.
Neyin iyi bir lider yarattığını anlatan bir tarif yok ama bu alıntılar size değerli bir kılavuz olabilir. Ben güvertedeki sohbetlerimizi hiçbir şeye değişmezdim.
Bu alıntılardan herhangi biri size göre doğru mu? Eğer değilse onları nasıl değiştirirdiniz?
Yorumlar (0) Yorum Yap