Hedeflediğimiz kariyer çizgimizde ilerlerken, gelmek istediğimiz konum için muhakkak yöneticileri de bir şekilde etkilememiz, onların onayından da geçmemiz gerekiyor. Peki ya yöneticinin, müdürün, ast-üst ilişkisinin olmadığı bir yönetim şeklinin varlığından bahsetsek?
Holakrasi, aslında yeni bir kavram olmamakla birlikte şu an 300’den fazla şirkette de uygulanıyor. 2007 yılında bu kavramı bir yönetim şekli olarak sunan yazılımcı Brian Robertson, kavramı şöyle açıklıyor:
‘’Holakrasi, bir organizasyonu yönetmenin farklı bir yolu… Normalde bir organizasyonda düzen ve birlikteliğin sağlanması için hiyerarşi aranır ve bunu da yöneticilerin sağlamasını bekleriz. Holakraside ise bunu sağlamak için farklı mekanizmalar var. Yöneticilerin akışı yönettiği bir sistem yerine tüm takım üyelerinin etkileşime geçip kimin ne yapması gerektiğini düşünüp sonuca bağladığı bir yönetişim sisteminden bahsediyoruz. İnsanların ne yapması gerektiğine karar veren yöneticiler yerine nasıl bir özerkliğiniz olacağını belirleyen bir dizi kural var. Bu kurallar çerçevesinde size mantıklı gelen konularda kendi kararlarınızı verebiliyorsunuz.’’
Yani, holakrasi sistemi ile size yapmanız gerekenleri söyleyen, başınızda bir işi yetiştirme konusunda strese girmenize sebep olacak bir yönetici bulunmuyor. Bu sistemde herkes kendi görevini ve sorumluluklarını yapması gereken çerçevede zaten yapıyor durumda oluyor.
Holakrasi sistemi ile hiyerarşi sisteminin ilerleyen süreçte ciddi anlamda azalması ve hatta yok olması da bekleniyor. Online alışveriş sitesi olan Amazon’un 2009’da satın aldığı Zappos Şirketi de holakrasi yönetim şeklini uygulayan ve bunu sürdüren bir yapı olarak örnek gösterilmekte.
Holakrasi yönetim şeklini ortaya çıkaran Brian Robertson verdiği röportajda holakrasi ile ilgili detayları şöyle açıklıyor:
“Holakrasinin sihirli bir şekilde ofis politikalarını yok ettiğini iddia etmiyorum. Holakrasi sadece şirkete daha basit ve daha iyi bir kurallar dizisi sağlıyor ve şirketteki kimse o kuralların dışında davranamıyor. Bu kuralları uygulayanlar isteklerine politika yaptıkları zamanlardan daha hızlı ulaşıyor.”
Kararları ve kuralları kişilerin değil, belli bir ekibin sağladığı holakrasi sistemini en çok tercih edenler ise yeni kurulmuş girişimler (start-up’lar) oluyor.
Bu konuyla ilgili olarak New York Üniversitesi’nden Profesör Anna Lecher, holakrasinin önümüzdeki 10 yıl içerisinde çoğu şirket tarafından kullanılmaya başlanacağı öngörüsünde.
This post is also available in:
English
Yorumlar (0) Yorum Yap