Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Nedir, Ne Değildir?

Zeynep Güçlükol

Zeynep Güçlükol

Bogazici University

Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) bölümü ülkemizde yeni yeni popülerliğini kazanan bir bölüm olmasına karşın, gelecek vaadeden bölümlerden biri. Adı dolayısıyla insanların anlamakta güçlük çektiği ve alışık olmadığı bu bölümü biraz yakından inceleyelim.

Dış mihraklar tarafından iki yıllık olduğuna inandırılmaya çalışan YBS, aslında dört yıllık bir bölümdür. Ülkemizde ilk olarak 1994 yılında Boğaziçi Üniversitesi çatısı altında açılmış ve şu anda 19’u devlet, 13’ü de vakıf üniversitesi olmak üzere toplam 32 üniversitede bulunmaktadır.Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü, adından da tahmin edilebileceği gibi hem işletme alanında hem de bilişim teknolojileri alanlarında dersler içeren interdisipliner bir bölüm. Bu nedenle Boğaziçi Üniversitesi’ndeki mottosu “Dünyaya Bilişim Yöneticileri Yetiştiriyoruz” olarak belirlenmiş. Aslında bu motto, Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünün ne amaçla ortaya çıktığını ve öğrencilerine kazandırmak istediği yetkinlikleri çok güzel özetleyen bir cümle. 

Bir YBS öğrencisiyseniz ya da olmayı düşünüyorsanız, bilmeniz gereken şeyler var. Örneğin, evet siz kapsamlı bir eğitim alacaksınız ama önemli olan bu aldığınız eğitim sürecinde gerçekten hangi alana yönelmek istediğinizi belirlemeniz ve kendinizi bu doğrultuda geliştirmeye çalışmanız gerekiyor. Çünkü aslında YBS, “Little, little, into the middle.” kafasında bir bölüm. Bu yüzden size tavsiyemiz, eğitimi alırken hangi konuda başarılı olup, hangi konuda başarılı olamadığınızı ölçüp tartmanız ve gerçekçi sonuçlar elde edip, kendi yolunuzu seçmeniz. 

Peki YBS mezunları hangi alanlarda çalışabiliyor?

Amacımız size sınırlarınızı çizmek değil ama çoğu mezun aşağıdaki alanlarda kariyerini sürdürmeyi seçmiş:

—Sistem Analisti ve Tasarımcısı,
—Programcı,
—Bilgi Sistemleri Yöneticisi,
—Proje Uzmanı ve Yöneticisi,
—IT Uzmanı ve Yöneticisi,
—İş Analisti,
—Pazarlama Uzmanı ve Yöneticisi,
—Finans Uzmanı ve Yöneticisi,
—İnsan Kaynakları Uzmanı/Yöneticisi
—AkademisyenÇağımızda, teknolojinin artık vazgeçilmez olduğunu şüphesiz hepimiz biliyoruz. Böyle bir durum söz konusu iken, yalnızca Türkiye’deki gelişmeleri takip etmek yeterli değil maalesef.

YBS, kendinizi globaldeki gelişmelere de adapte edebileceğiniz yetkinlikler kazandırmayı amaçlıyor. Bu sebepten dinamik bir çalışma alanına sahip diyebiliriz.

YBS eğitimi sonrasında Bilişim Teknolojileri alanında çalışmayı hedefliyorsanız, hem o sistemin altyapısı hem de nasıl yönetileceği hakkında fikir sahibi olmak sizi bir adım öne taşıyabilen bir nitelik olabilir.

YBS, girişim ruhunu içinde bulunduran bir bölüm.

Alınan dersler neticesinde, teknoloji girişimciliği konusunda size destek veriyor. Örneğin, eğitiminiz sonrasında hem bir uygulama yazıp, hem de onun iş planını, pazarlama stratejisini hazırlamanız için hatırı sayılır bir bilgi birikimine sahip olabilirsiniz.

 Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünün kapsamı yukarıda da bahsettiğimiz gibi epey geniş. Sizin yapmanız gereken şey ise gerçekten ne istediğinizi bilip, o yolda, bölümde aldığınız diğer derslerin de yadsınamayacak katkısıyla, elinizden gelenin en iyisini yapmak. Bu yolda olanların ve bu yola çıkacak olan yeni arkadaşlarımızın hayalleri umarız bir gün gerçek olur.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/