Mezuniyet yaklaşıyor! Ödev, vize, final gibi kavramlar yerini inovasyon, kariyer, ekip, gelecek gibi kavramlara bırakıyor. Bu kavramlar üzerine kurulu olan iş hayatına adım adım ilerlerken her genç gibi, iyi bir kariyere sahip olmak ve başarılarla dolu bir hayatın kapılarını aralamak istiyoruz. Hayalini kurduğumuz bu mutlu, başarılı ve keşif dolu yaşama ferah bir başlangıç yapıp güçlü bir “merhaba” demek gerekiyor. Kariyerinize ferah ve güçlü bir başlangıç yapmak için size yardımcı olabilecek birkaç ipucumuz var.
1) Gerçekçi sorular sorun, dürüst cevaplar verin.
Gerçekten ne istiyorsunuz? İş hayatından neler bekliyorsunuz? Çalışmak için hazır mısınız? Bunun için neye ihtiyacınız var? Bu ve benzeri soruları bir araya getirin. Mezuniyete kadar olan süreçte bu soruların cevapları değişebilir, güncellenebilir. Dolayısıyla bu soruları belirli aralıklarla kendinize hatırlatın ve elbette tüm kalbinizle dürüst cevaplar verin. Hem sorular hem değişen cevaplar size hangi konularda kendinizden emin olup olmadığınızı, hangi noktalarda kendinize daha hassas davranmanız gerektiğini söyleyecek. Daha pozitif bir başlangıç için bu detaylar kendinizi daha iyi anlamanızı sağlayabilir.
2) Hangi becerilerinizi geliştirmeniz gerektiğine odaklanın.
Şu an sahneye çıkmadan önceki son dakikalarınızdasınız. Dolayısıyla bu zamanlar ne tür becerilerinizi geliştirmeniz gerektiğini tespit etmek için harika bir fırsat. Muhtemelen mezun olana kadar bu becerileri ciddi oranda geliştirmek için zamanınız olmayacak. Fakat amaç zaten bu becerilerin farkında olmak, kariyerinizi buna göre tasarlamak, planlarınızı buna göre yapmak. Ayrıca bunu yaparken sosyal becerilerin de teknik beceriler kadar değerli olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
3) Bir alışkanlık olarak kendinize meydan okuyun!
Tecrübe, genellikle bilinmezliğin bilgiye dönüştüğü yerde başlar. Kendinizi iş hayatınızın ilk yıllarında, ne kadar bilinmeze sürükler ve kendinize ne kadar meydan okursanız mesleki gelişiminize o kadar hız kazandırırsınız. Artı olarak genç yaşlarda hata payınız yüksektir ve en büyük tecrübeler hatalarla elde edilir.
4) Güçlü bir kariyer için iyi bir not ortalaması asla yeterli değil.
Genelde okul başarısının profesyonel yaşamdaki başarıya birebir paralel olduğunu duyarak büyüdük. Fakat gerçekler böyle değil. Okul sıraları sadece lisans derslerini öğrenip sınavlarına girdiğiniz bir yer olmamalı. En enerjik, en verimli yaşlarınızda mutlaka farklı vizyonların da peşinde olun; insanlarla konuşun, gönüllü projelerde yer alın, seyahate çıkın, festivallere gidin…
5) Özgeçmiş bir özettir ve sizi anlatamayacak kadar yüzeyseldir.
Sizi gelecekte farklı kılacak, sizi başarıya taşıyacak o kadar çok özelliğiniz var ki özgeçmişiniz bunun yalnızca yüzeysel bir özeti. Bir belgenin ötesinde bir şeyler yaparak kendinizi daha iyi tanıtabilirsiniz. Kendinizi anlatan bir web sitesi yaratabilirsiniz, özgeçmişinizi biraz daha farklı tasarlayabilirsiniz ya da bir blog açarak kendi medyanızı oluşturup kendinizi daha iyi ifade edebilirsiniz.
6) Dünyayı kendiniz için bir üniversite haline getirin.
Yaşam boyu öğrenme uluslararası başarının temel kurallarından biri. Dolayısıyla yaşamınızdaki öğrenimin ve değişimin asla durmasına izin vermeyin. Herkesten ve her şeyden öğrenilecek bir şeyler var, etrafınızda olan biteni ve yaşadığınız dünyanın algılayabildiğiniz kadarını kendiniz için bir üniversite gibi görün.
7) Kariyer hedefi her şey midir?
Kariyer hedefi çok şeydir ama her şey değildir. Çünkü başarıyı getiren şey kariyer hedefinin kendisi değil, bu hedefi gerçekleştirmek için sizin neler yaptığınızdır.
Bu nedenle önemli olan hedefinizin;
Sizi motive edebilme gücüdür,
Size kariyer gelişim planı yaptırabilmesidir,
Sizi fırsatlara hazır olmanızı sağlamasıdır.
Size kariyer gelişim planı yaptırabilmesidir,
Sizi fırsatlara hazır olmanızı sağlamasıdır.
Belki de tam şu an doğru bir fırsatla karşı karşıyasın! ?
Yorumlar (0) Yorum Yap