Yurt Dışında Çalışacakların ya da Staj Yapacakların Dikkat Etmesi Gereken 11 Şey

Yurt dışına seyahat etmek bilgi, birikim ve eğlence konusunda her ne kadar dolu olsa da bir o kadar da yorucudur. Peki ya yurt dışına çalışmak için gitmek? Hepimiz eminiz ki çok zorludur. Bu zorluğu aşmak için aklımızdan çıkartmamamız gereken birçok detay var.

1) Yaşayacağınız yasal değişiklikler hakkında size yardım edecek bir işveren olmasına dikkat edin.

Evinizden ayrılarak çalışmak için yurt dışına yerleşmek öngörüldüğü üzere hayli zor ve zahmetli bir iş. Bu yüzden çalışacağınız yerin sadece vize sağlayan bir yer olması yeterli değil. Adaptasyon süreci sadece yaşantınızdaki değişiklikleri değil aynı zamanda yasal sorumluluklarınızı da doğrudan etkileyecek. Özellikle de bir dil engeli mevcut ise bu sürecin zorluğu katlanarak artacaktır. Bu noktada işvereninizin tüm bu süreç boyunca size yardım edecek olması, tüm bu zorluklarla daha rahat başa çıkmanızı sağlayacaktır.

2) Şirket Kültürlerini ve özellikle İş-Yaşam Dengesi’ni iyi anlayın.

Tatil süreleri ve iş hayatı dengesi söz konusu olduğunda, farklı ülkelerde çok farklı normlar olabilir. Örneğin Londra’da çalışırken yılda 25 gün tatil yapabilirken, ABD’de bu süre 12 ila 15 gün olabiliyor. Bunu mutlaka öğrenin ve kendinizi hazırlayın.

3) Çalışacağınız şirketin, sizin hakkınızdaki planlarını bilin.

Avrupa’da genellikle işverenlere, bir pozisyon bırakılmadan üç ay önceden haber verilmesi bekleniyor. İşlerin aksamaması adına bu gibi durumlarda işverenler farklı planlar yapabiliyorlar. Şirketinizin sizin hakkınızdaki planlarını mutlaka öğrenin ve kendi planlarınızı ona göre yapın.

4) Vizenizin koşullarını iyi öğrenin.

İstifa etmeniz veya işten atılmanız durumunda vizenizin türüne bağlı olarak ülkenize dönmeniz gerekebileceğini unutmayın. Aynı ülkede başka bir iş yerinde kolay kolay iş bulamazsınız. Her ülkenin çalışma vizesinin çeşitleri vardır. Tipik olarak; işverenler, karmaşık süreçler nedeniyle çalışanına iş vizesi almakla yükümlüdür. Bununla birlikte, hala çok sayıda evrak işiyle uğraşmanız gerekecek. Bu nedenle kaleminizi hazırlayın!

5) Bir kredi planınız var ise bunu kendi ülkenizdeyken halledin.

Yeni bir ülkede kredi almak hiç de kolay değildir. Bu nedenle ülkenizi terk etmeden planlarınızı yapın ve kullandığınız kartı yurt dışında kullanabilecek hale getirin. Farklı bir ülke, farklı vergi kanunları ve bankacılık uygulamaları anlamına gelir, bu nedenle sürprizlerden kaçınmak için dersinize iyi çalışın.

6) Bankacılık hizmeti karmaşık olabilir.

Yurt dışında banka hesabı açmak durumunda kalırsanız ülkenizde kullandığınız bankalarla iletişime geçmeyi unutmayın. İş ortakları veya referans mektupları işinizi kolaylaştıracaktır. Yerel bankaların fiyatlandırma politikalarını detaylıca inceleyin.

7) Ortak ilgi alanlarına sahip arkadaşlar edinin.

Yurt dışında arkadaş edinmeye bir hobi belirleyerek başlayabilirsiniz. Dans, müzik, spor vb. etkinlikleri takip ederek doğal yollardan ortak ilgi alanlarına sahip insanlarla tanışmak size daha mutlu hissettirir. Bunun yanında sıklıkla gurbetçilerin toplandığı toplantılara katılmak da işinize yarayabilir.

8) Popüler kültürü tanıyın.

Popüler kültür dergilerini ve popüler şovları takip etmeyi unutmayın. Bu size birlikte yaşadığınız insanları anlamakta, yaşadığınız ülkenin mizahını ve yerel dil bilgisini öğrenmekte çok yardımcı olacaktır.

9) Çevrenizi genişletmek tamamen sizin elinizde.

Doğup-büyüdüğümüz ülkede sahip olduğumuz insan ağı istemesek de kendiliğinden büyüyüp genişleyebilir. Bu yurtdışına çıktıktan sonra yaşayacağınız büyük problemlerin başında geliyor. Bu problemi aşmak ise tamamen sizin yeteneklerinize bağlı.
İş hayatınızda alt-üst mevkideki insanlarla ve alt-üst komşunuzla bağlantı kurmak size geniş bir çevre edinmekte büyük bir adım sağlayacaktır.

10) Yolculuğunuz hafif olsun.

Eşyalarınızın bir ülkeden başka bir ülkeye nakliyatı sizi epey yoracak bir iştir. Bunun yerine mobilyalı daireler bulmak ve kiralamak sizi büyük bir yükten kurtarır.

11) Ehliyetiniz geçerli mi?

Ehliyetinizin taşındığınız ülkede geçerli olup olmayacağını mutlaka öğrenin. Geçerli olması için ne gibi işlemler gerekiyor? Araçlarda ve trafikte ne tür değişiklikler var? Bu tür bilgileri henüz gitmeden öğrenin ve hazırlanın.

Eğer yurt dışı tavsiyeleriniz veya tecrübeleriniz varsa yorumlarda belirtmeyi ve içeriği zenginleştirmeyi unutmayın!

Kategoriler: Gündem, Kariyer, Seyahat, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/