Yazılım Mühendisliği Bölümü, Türkiye’de çoğunluğu vakıf üniversitesinde bulunan bir lisans türüdür. İlk olarak, Almanya’daki NATO konferansında dile getirilen “yazılım mühendisi” terimi, o yıllardan itibaren tanınan ve bilinen bir kavram haline gelmiştir. Ülkemizde ise ilk başlarda “bilgisayar mühendisliği bölümü” alt derslerinden biri kabul edilen yazılım mühendisliği, son yıllarda başlı başına bir bölüm niteliği kazanarak
bilgisayar mühendisliği bölümünden ayrılmıştır. Geleceğin önemli meslekleri arasında gösterilen Yazılım Mühendisliği Bölümü hakkında tüm detayları, yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Yazılım Mühendisliği Bölümü Nedir?
Yazılım Mühendisliği Bölümü, yazılım programlama dillerini kullanarak son kullanıcıya uygun yazılımların oluşturulmasını sağlayan bireylerin yetiştirildiği bir bölümdür. Dijital dünyadaki tüm yazılımların hayata geçirilmesi ve çalışma prensiplerinin test edilmesi aşamasında aktif rol oynayan bu mühendislik dalı, önceleri
bilgisayar mühendisliği bölümünün bir dersi olarak görülmüştür. Günümüz dünyasında ise ayrı bir bölüm dalı olarak eğitim veren lisans, dünyada ilk kez 1980’lerde bir meslek dalı olarak kabul edilmiştir.
Yazılım Mühendisliği ile Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Arasındaki Fark Nedir?
Bilgisayar mühendisliği bölümünde bir ders olarak okutulan yazılım mühendisliği, ortak çalışma alanlarına sahip gibi görünse de aslında birbirinden ayrılan yanları oldukça fazla. Buna göre bu iki bölümü birbirinden ayıran en temel fark, yazılım mühendisliği bölümünün, yazılım ve kodlama gibi alanlara daha çok yoğunlaşmasıdır. Özetle, yazılım mühendisliği bölümünde, bilgisayar ve donanımlarına dair ders sayılarının oldukça az ve yüzeysel olduğunu söyleyebiliriz.
Yazılım Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Üniversite sınavlarının yalnızca sayısal alanlarından öğrenci kabul eden yazılım mühendisliği bölümü, 4 yıllık lisans eğitiminden oluşmaktadır. Eğitim dili İngilizce olan üniversitelerde bu süre 5 yıla çıkabilmektedir. Ayrıca eğitim gören bireyler, lisans boyunca staj haklarından da yararlanabilmektedir.
Türkiye’de Yazılım Mühendisliği Bölümü Hangi Okullarda Var?
Türkiye’de yazılım mühendisliği bölümünün çoğunlukla vakıf üniversitelerinde yer aldığını söyleyebiliriz. Bölümün yer aldığı saygın vakıf üniversiteleri şu şekildedir:
● Atılım Üniversitesi,
● Altınbaş Üniversitesi,
● Ankara Bilim Üniversitesi,
● Çankaya Üniversitesi,
● Haliç Üniversitesi,
● Hasan Kalyoncu Üniversitesi,
● İstanbul Ayvansaray Üniversitesi,
● İstanbul Okan Üniversitesi,
● İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi,
● İstinye Üniversitesi,
● Nişantaşı Üniversitesi,
● Bahçeşehir Üniversitesi,
● Doğuş Üniversitesi,
● Beykent Üniversitesi,
● Işık Üniversitesi,
● Maltepe Üniversitesi,
● İstanbul Aydın Üniversitesi,
● Üsküdar Üniversitesi,
● Beykoz Üniversitesi,
● Uluslararası Final Üniversitesi,
● Ted Üniversitesi,
● Yakın Doğu Üniversitesi (Kıbrıs),
● Lefke Avrupa Üniversitesi (Kıbrıs),
● Girne Üniversitesi (Kıbrıs),
● Rauf Denktaş Üniversitesi (Kıbrıs),
● İzmir Üniversitesi,
● İzmir Ekonomi Üniversitesi,
● Toros Üniversitesi,
● Yaşar Üniversitesi
● Ostim Teknik Üniversitesi
Türkiye’de yazılım mühendisliği bölümünün yer aldığı devlet üniversiteleri ise şu şekilde:
● Fırat Üniversitesi
● Karadeniz Teknik Üniversitesi
● Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi
● Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
● Kırklareli Üniversitesi
● Malatya Turgut Özal Üniversitesi
● Manisa Celal Bayar Üniversitesi
● Sakarya Üniversitesi
● Samsun Üniversitesi
● Doğu Akdeniz Üniversitesi (Kıbrıs)
Yazılım Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
4 yıllık lisans eğitimi boyunca öğrencilerin bölümde göreceği temel dersler şu şekildedir:
● Algoritmalar ve Programlama
● Nesneye Dayalı İleri Programlama
● Ayrık Hesaplamalı Yapılar
● Programlama Dili Kavramları
● Veri Yapıları ve Algoritmalar
● Bilgisayar Organizasyonu ve Mimarisi
● Bilgi ve Veri Analizi
● Algoritma Analizi
● İşletim Sistemleri
● Veritabanı Sistemleri
● Bilgisayar Ağları
● Veri Madenciliği ve İşlem Yöntemleri
● Mühendislik İstatistiği
● Mühendislikte Etik ve İş Güvenliği
● Yazılım Mühendisliğinin Temelleri
● İnsan Bilgisayar Etkileşimi
● Yazılım Gereksinimleri Analizi
● Yazılım Süreci ve Proje Yönetimi
● Yazılım Tasarımı ve Mimarisi
● Yazılım Kalite Güvencesi ve Testi
● Proje
● Bitirme Projesi
Öğrenciler aynı zamanda matematik, fizik, inkılap tarihi, İngilizce ve Türk dili gibi derslerden de sorumludurlar. Bölüm seçmeli ders hakları da mevcuttur.
Yazılım Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Yazılım mühendisliği bölümünün amacı, çeşitli programlama dillerini kullanarak son kullanıcı için sunulacak yazılım programlarının üretimi, geliştirilmesi ve test edilmesi hususunda yetkin bireylerin yetiştirilmesini sağlamaktır. Öyleyse yazılım mühendisi bölümü mezunlarının, şirketlerin IT departmanlarında çalışan mühendisler olduğu açıkça dile getirebilir. Bu mühendisler, şirket bünyesinde yer alan tüm programların yazılım süreçlerinden sorumludurlar.
Yazılım Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?
Yazılım mühendislerinin maaş skalası çalıştıkları kuruma ve iş deneyimlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Özel sektör ve kamuda iş istihdamı bulunan yazılım mühendislerinin ortalama maaşları şu aralıktaki rakamlardan oluşmaktadır:
● Kamuda yeni başlayan için 5.000 ila 6.000 TL,
● Özel sektörde yeni başlayan için asgari ücret,
● Kamuda tecrübeli yazılımcı için 12.000 ila 15.000 TL,
● Özel sektörde tecrübeli yazılımcı için ise 10.000 ila 20.000 TL
Yazılım Mühendisliği Bölümünün Zorlukları Nelerdir?
Yazılım mühendisliği bölümü sayısal alandan öğrenci kabul eden bir bölüm olduğu için lisans boyunca en fazla karşılaşılan zorluk sayısal derslerin ağırlığıdır. Bölümü seçecek kişilerin, sayısal derslerle arasının iyi olması, onlara büyük avantaj sağlayacaktır.
Kimler Yazılım Mühendisliği Bölümünde Başarılı Olabilir?
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere sayısal derslere olan ilgi bölümde başarı için önemli kriterlerden biridir. Ancak bunun yanı sıra
analitik düşünme yetisine sahip, problem çözmeyi seven, bilgisayar ve programlama dillerine ilgi duyan, yeniliklere kolay uyum sağlayabilen, araştırmayı seven bireyler hem okul hayatı boyunca hem de sektörde başarılı olabilecek kişiler arasındadır.
Yazılım Mühendisliği Bölümünün İş Olanakları Nelerdir?
Yazılım mühendislerinin çalışma alanları son derece geniştir. İstihdam alanlarına genel olarak bakacak olursak;
● Tüm kurumsal firmalar,
● Bankalar,
● Hastaneler,
● Okullar,
● Sigorta Şirketleri,
● Telekomünikasyon Şirketleri
● Otomobil Fabrikaları,
● Ajanslar,
● Medya şirketleri
● Yazılım firmaları
gibi bilgisayar ve donanımlarının bulunduğu tüm kamu ve özel kurum niteliğindeki şirketler, yazılım mühendislerinin çalışma alanlarını oluşturmaktadır. Devlette yazılım mühendisi pozisyonu için temel şartın, KPSS sınavı olduğunu da belirtelim.
Yazılım Mühendisliği Bölümünün Yurt Dışı İmkanları Nasıldır?
Yazılım mühendisliği bölümü okumak isteyen kişiler, yurt dışı avantajları açısından son derece şanslıdırlar. Bireyler, yüksek lisans için Avrupa ve Amerika’daki saygın üniversitelere başvuruda bulunabilirler. Ayrıca Türkiye’de Işık Üniversitesi ile İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin yazılım mühendisliği bölümlerinin, Amerika’daki üniversiteler ile ortak lisans çalışmaları yürüttüğü bilinmektedir. Öte yandan Fırat Üniversitesi yazılım mühendisliği bölümü de Amerika Teksas eyaletindeki bir okul ile 2+2 uluslararası ortak lisans programı yürütmektedir. Özetle, yazılım mühendisliği bölümünün yurt dışı imkanlarının çok açık olduğunu söyleyebiliriz.
Yazılım Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Alanlarda Uzmanlaşabilir?
Yazılım mühendislerinin uzmanlaşabileceği alanlar fazladır. Genel olarak yapay zeka, ödeme sistemler, web programcılığı, görüntü işleme, algoritma, oyun yazılımcılığı, makine öğrenimi, veri tabanı, iş analisti, test yöneticiliği, proje yöneticiliği, yazılım müdürü gibi alanlarda uzmanlık alabilirler.
Yazılım Mühendisliği Bölümünün Geleceği Nedir?
Günümüzü ve geleceği şekillendiren şüphesiz ki teknoloji olacak. Bu sebepledir ki teknolojinin olduğu her yerde yazılımdan bahsetmek yanlış olmayacaktır. Yapay zekanın da gelecekte insanlığa çok daha fazla hizmet edeceğini düşünürsek, yazılım ve kodlamaya olan ihtiyacın sürekli artacağını söyleyebiliriz. Üstelik yalnızca gelecekte değil, günümüz şirket ve fabrikalarının ARGE’lerinde dahi oldukça geniş bir yere sahip olan yazılım mühendisliği, istihdamı geniş meslekler arasında yerini çoktan aldı bile! ?
Diğer tüm üniversite bölümlerine
buradan ulaşabilirsiniz.
This post is also available in:
English
Yorumlar (0) Yorum Yap