Hukuk Bölümü Nedir? Hukuk Fakültesi Mezunları Ne İş Yapar?

Tercih 2021

Tercih 2021

Tercih Yapacak Adaylar İçin Faydalı, Bilgilendirici ve İlham Dolu İçerikler

Hukuk Bölümü tanımı, iş olanakları, yurt dışı fırsatları, geleceği, mezunları, uzmanlık alanları, zorlukları ve daha birçok şeyi hakkındaki en önemli sorular, Bilgi Üniversitesi Hukuk öğrencisi Edanaz Aksoy tarafından cevaplandı.
hukuk bölümü

Hukuk Bölümü Nedir?

Hukuk, bireyin toplumla olan ilişkilerini düzenleyen kendi içinde bir normatif alan yaratan kurallar birliği. Katı niteliği gereği, disiplin ve kuralcılığa yakın dursa da aslında insanları anlamaya ve yönlendirmeye çalışan bir alan. Hukuk Bölümü de bu kurallar bütününe hakim olan bireyler yetiştirir.

Kimler bu bölümde başarılı olabilir?

Özgüveni yüksek, söylediklerinden emin kişiler hukuk alanında ön plana çıkabilir.

Hukuk mezunları ne iş yapar?

Mezun olduktan sonra yasal stajını tamamlayarak Avukatlık Ruhsatlarını alırlar. Avukat olarak yollarına devam edebilirler. Hakim ve Savcı olmak isteyen mezunlar ise sınavlara hazırlanırlar. 5 sene fiili avukatlık yaptıktan sonra Arabuluculuk makamına başvurabilirler. Akademisyon olmak isteyenler ise yollarına yüksek lisans ile devam etmeliler.


Hukuk Bölümü’nde hangi dersler verilir?

Roma Hukuku: Hukuk’un en temel dersidir. İlk derslerdendir dolayısıyla ilk etapta biraz zor gelebilir.
Anayasa Hukuku: 2-3 senedir çok daha zorlaştı. Devamlı değişen bir dersi kesin ve net olarak görmek çok zor. Her sene değişiyor.
Ceza Hukuku: Genelde ilgi çekici gelir.
Borçlar Hukuku: Alcaklı-verecekli işlerinin tamamını kapsayan, ciltleri göz korkutan bol okumalı ve problem çözmeli bir derstir. Türk Hukuku’nda yeri çok ayrıdır.
Vergi Hukuku: Sistemin içine girdiğiniz ders bu ders oluyor. çok öğreniyorsunuz,. Hayat planınızı ona göre yapıyorsunuz.
İcra-İflas Hukuku: Şöyle anlatmak yeridir; adliyeye bir gün yolunuz düşerse icra nerede diye sorun. Kalabalığı izleyin, dersi de adliyeyi de çözersiniz. Bölüme gelenler bir merak sarar, derse ilgi gösterirler. Hukukun karışık ve uğraştırıcı alanlarından biridir.

Bölümün zorlukları nelerdir?

Her vaktiniz doludur. Dersler genel olarak sözel ve ezbere dayalıdır. Vize haftalarında uzun saatler çalışmak gerekiyor.

Bölümün iş ve staj olanakları nasıldır?

Staj bulmak çok da zor değildir. Genelde hukuk bürolarında stajyerlere ihtiyaç duyulur. Mezun olduktan sonra da orta bütçeli bir iş bulmak zor olmayacaktır.

Hukuk Bölümü’nün geleceği nedir?

Hukuk, her zaman ayakta kalması gereken kurallar birliğidir. İnsanlar oldukça hukuk da var olacaktır. Düzen ve birlik içinde yaşamak her kişinin en doğal haklarındandır. Ancak mezun sayısı gün geçtikçe artmaktadır ve bu durum da rekabeti arttırmaktadır.

Hukuk Bölümü yeni mezunları ne kadar maaş alıyor?

Yeni Mezunlar en az 1.500 TL ile başlıyor. Eğer özgeçmişi ve deneyimleri iyiyse 2.000-2.500 TL alabilir. Akademisyenler ve Araştırma Görevlileri de 3.000-4.500 TL arası maaş alabilirler.


Bölümün ya da sektörün yurt dışı imkanları nasıl?

İkinci yabancı dil olması bu durumda şart oluyor. İngilizce, Hukuk açısından geçerli bir dil. Ancak yurt dışında avukatlık yapmak için denklik almak gerekiyor. Yurt dışı imkanları, Türkiye’deki imkanlar gibi geniş değil. Kesin konuşmamak gerek ancak yurt dışında çalışmak isteyen kişinin yüksek lisansını yurt dışında tamamlaması gerekiyor.

Bölüm mezunları hangi alanlarda uzmanlaşabilir?

Avukatlık: Serbest Avukat olursanız çoğu dalda davaya bakabilirsiniz. En meşhur, Boşanma Avukatı, Ceza Avukatı, Miras vb…
Akademisyenlik: Hukuk da dallar “kürsü” olarak anılır. Tek bir dersin hocası olmak yerine bir den çok derse girebilirsiniz. Anayasa Kürsüsü – Anayasa Hukuku Dersi, Medeni Kürsüsü- Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku, Eşya Hukuku gibi derslere hoca olarak girebilirler. Hukuk dalları birbirleriyle bağlantı halindedir. Zincirleme bir sistem gibidir. Bazı zincirler birbirlerine daha sıkı bağlıdır.

Sizin için oluşturduğumuz tercih robotuna buradan ulaşabilirsiniz.

Kategoriler: Başarı, Eğitim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/