Att ne iş yapar sorusu günümüzde sıkça karşımıza çıkan sorular arasında yer almaktadır. Sağlık meslek liseleri ve yüksek okullarının açılmasıyla birlikte bu alana ilgi artmaya başlamıştır. Bu nedenle günümüzde oldukça sık tercih edilen mesleki alanlar arasındadır. Peki Att nedir? Att kısaltmasının açılımı acil tıp teknisyeni demektir.
Acil tıp teknisyeni en genel anlamıyla acil durumlar için eğitim formasyonu almış kişidir. Acil durumlarda hasta, kazazede ve mağdurların hastanelere ulaşmasını sağlayan kişidir aynı zamanda. Acil tıp teknisyeni aynı zamanda tıbbi destek sunar. Tıbbi destek sunmanın yanı sıra acil aramaları cevaplandırmak gibi görev alanları da bulunur.
Acil Tıp Teknisyeni Ne İş Yapar?
Acil tıp teknisyeninin görevi kamu ve bireysel sağlık için oldukça elzemdir. Att görevlisinin ihtiyacı olan kişilerin yardımına hızlı ve zamanında ulaşması oldukça önemlidir. Acil tıp teknisyeninin görevini yerine getirmesi sonucunda hastalar kısa sürelerde tıbbi desteğe ulaşabilir. Herhangi bir kaza, afet, yaralanma veya tıbbi ihtiyaç durumunda ilk olarak Att görevlisi alana ulaşır.
İlk müdahale de doğal olarak acil tıp teknisyeni tarafından verilir. Bu anlamıyla acil tıp teknisyenin görev ve sorumluluk alanının oldukça kapsamlı ve önemli olduğunu belirtelim. Att görevlisi ilk olarak kapsamlı eğitim alarak ve sonrasında bulunduğu başhekimliğe bağlı şekilde çalışmalıdır.
Hastalara ilk müdahalede ağız yoluyla veya damar yolu açmak şartıyla ilk triyajı sağlamalıdır. Ardından hastaların nakledilme koşullarını eksiksiz şekilde hazırlaması gerekir. Bu sırada hastaların emniyette olduğundan emin olmalıdır. Hastada herhangi bir açık yara veya kanama varsa kanamayı durdurmak için müdahale etmek. Oksijen seviyesi düşen hastalara oksijen desteği sağlamak gibi görevleri de bulunmaktadır. Tıbbi ve medikal araç gereçleri titizlikle kullanmak ve hastaları en yakın hastaneye transfer etmek diğer görevlerindendir.
Hangi Eğitimlerden Gereklidir?
Att ne iş yapar başlığının belki de en merak edilen sorusu kuşkusuz mesleğin eğitim formasyonu. Acil tıp teknisyeni olabilmek için öncelikle sağlık meslek liselerinden mezun olmak gerekmektedir. Ardından dört yıllık acil tıp teknisyenliği (att) lisans eğitimi alınması gerekir. Bu eğitimin ardından kişiler acil tıp teknisyenliği görevine başlayabilir.
ATT Mesleğini Yapacak Kişilerin Özellikleri Neler Olmalıdır?
Acil tıp teknisyeni olağanüstü sağlık durumlarını kapsadığı için öncelikle mental anlamda yeterli seviyede olması gerekir. Ardından belli başlı olaylarda hastaların bilinci kapalı olma ihtimaline karşı hastaları taşıyacak fiziksel donanıma ihtiyacı bulunur. Bazı hastaların psikolojik temelli olarak kendilerini yıpratmalarını engellemek için psikolojik destek sunması gerekir. Att ne iş yapar başlığı altında belki de en önemlisi görevlinin oldukça yoğun iş hayatına ayak uydurabilmesidir.
Ortak ve kolektif çalışmaya açık olmak, ekip ortamıyla uyumlu hareket edebilme gibi yeterlilikleri bulunur. Oldukça karmaşık ve kompleks durumların üstesinden gelebilme gibi yeteneklere sahip olunması gerekir. Sözlü ve beden dili iletişiminin güçlü olması oldukça önemlidir. Acil tıp teknisyenliğini düşünen erkek adaylar için askerlikten muaf olma zorundalığı bulunmaktadır. Askerliğin tecil ettirilmiş olması veya askerliğin bu anlamıyla tamamlanmış olması gerekmektedir.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap