Konuyu birkaç ana ve alt başlıkta ele alacağız.
Değişim Eğlencelidir!
Evet, değişim/bilinmezlik korkutucudur. Ama bunun üstesinden geldiyseniz, sürekli yeni şeyler deneyimlemenin zevkini almaya başlarsınız. Belki de denedikleriniz zamanla alışkanlık haline gelir.
Çalışma günlerini azaltın.
Günde kaç saat çalışıyorsunuz? Sekiz? Sekiz buçuk? Dokuz? Peki kaç gün çalışıyorsunuz? Sanırım beş ve altı dışında bir cevap yoktur. Oysa Brigham Young University yaptığı araştırma ile haftada dört gün çalışanların çok daha verimli çalıştıklarını hem de hayatlarında çok daha mutlu olduklarını bulmuş.
Hemde haftalık çalışma saatiniz değişmeden! Spanish Fork şehrinde yapılan araştırmaya göre bazı grup işçiler haftada 5 gün 8 saat yerine haftada 4 gün 10 saat çalışmaya başlıyorlar. BYU araştırmacıları 4/10 çalışanların diğerleriyle haftada aynı saat çalıştıkları halde, işlerinde daha tatminkar olduklarını ve gelecek yıl için iş değiştirmeyi daha az düşündüklerini ortaya çıkarmışlar.
Daha ilginç bulgulardan bahsedeyim. Günde 10 saat çalışanlar 8 saat çalışanlara göre daha az eve yorgun geldiklerini söylemiş. Hobilerine ve ailelerine daha çok vakit ayırabildiklerini, iş ve ev arasındaki dengeyi daha kolay ayarlayabildiklerini ve %60’ı daha verimli çalıştıklarını belirtmiş.
Çalışma saatlerini azaltın!
Günde 4 gün çalışma ile beraber çalışma saatlerini de 10 saat yerine yine 8 saat bıraktığımızı varsayalım. Çok mu ütopik geliyor? Bunu deneyen şirketlerin sayısı hiç de az değil!
2012’de 37signals (şimdiki Basecamp) isimli şirketin CEO’su tarafından kaleme alınmış Be More Productive. Take Time Off. isimli yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Etrafımızdaki her şey mevsimlerle beraber değişirken çalışma şeklinin de değişmesi gerektiği fikrinden yola çıkarak haftalık çalışma saatlerini değiştirmeye karar vermişler. Çoğu aylarda çalışmak birbirine benzerken yaz aylarında çalışmak oldukça zorlaşır. Bu nedenle Mayıs ayından Ekim ayına kadar haftada 4 gün 32 saat çalışmaya geçmişler.
Çoğunluk cuma günlerini tatil olarak seçerken bazıları da başka günleri seçmişler. Tam 6 aylık 4 gün çalışma şeklinin sonuçlarını çok açık bir şekilde görmek mümkün olmuş. Ancak bir şey şirketi çok şaşırtmış, haftada 4 gün çalışılan zamanlarda haftada 5 gün çalışılanlara göre daha kaliteli işler 4 günde bitirilmiş. Çalışmak için daha az zaman olduğunda boş geçirilen zamanlarda azalmış. Zamanı kısıtlamak zamanın kalitesini arttırmış.
Cumalar tatil oldu!
Başka bir örneğe geçelim. Cozmoslabs WordPress eklentileri yazan bir şirket. Son üç yıldır cuma günlerini tatil yapıp haftada dört gün çalışmaya başlamışlar, hem de günlük çalışma saatini değiştirmeden. Bunun sonucunda, yıllık %30 artan gelirleri yıllık %80 artmaya başlamış.
Adrian Spiac daha az çalışmanın başlarda korkutucu geldiğini ama bunu gerçekleştirdikten sonra hem işin hem de hayatlarının kalitesini arttırdığını söylüyor.
Her şey haftada 4 gün çalışmakla ilgili araştırmaları bulmalarıyla başlıyor. Eğer bir iş sahibiyseniz yada işlerin bitirilmesi konusunda bir sorumluluğunuz varsa hafta sonundan önce bir şeylerin bitmesi gerektiğinde, cuma günleri haftanın en uzun günü olmaya başlar. Eve geç ve yorgun gidersiniz. Bu da işten uzaklaşabileceğiniz sadece Cumartesi gününü bırakır. Ayrıca Pazar olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Genellikle beyniniz pazar gecesinden itibaren sizden önde giderek ertesi gün yapılacak işleri düşünmeye başlar. Bu aslında mantıken iyi bir şey, beyniniz önceden planlamaya başlıyor ama tatilinizi erken bitirmesi adına da kötü bir şey. Başka neler sağlar;
Daha İyi Bakış Açısı
Günlük işleriniz için daha fazla boş zaman, büyük resme daha iyi bakabilmenizi sağlar. Çalışmadığınız zamanlar iş ile ilgili bir problemi çözmediğiniz anlamına gelmez. Özellikle yazılım işinde çalışanlar çok iyi bilirler. Bir problemi çözmek için 4–5 saat üstünde çalışmak yerine 2 saat mola verirseniz döndüğünüzde bir anda her şey çözülebiliyor.
2 günlük hafta sonu aklınızı tamamen işten uzaklaştırabilmek için yeterli değildir.
Odaklanmak
Odaklanmak daha az çalışmanın anahtarıdır. Çalışma günlerinizi daha iyi odaklanacak şekilde planlamalı ve size bölebilecek şeyleri azaltmalısınız. Cozmoslabs aynı ofiste yanyana çalıştıkları halde birbirlerini bölmeyi oldukça azalttıklarını söylüyorlar.
Cuma günlerini tatil yaptıktan sonra gelirlerin sunulan servisler ve ürünler olarak ikiye bölündüğünü söylüyor. Bir noktadan sonra haftada 4 gün çalıştıkları için bu ikisinede vakit ayıramayacak hale gelip birinden vazgeçmeye karar vermişler. Sunulan servislerden vazgeçip sadece ürüne odaklandıktan sonra da yıllık gelirleri %80 oranında artmış.
Planlama
Haftalık çalışma saatiniz azaldığında, genellikle çalışma saatlerinizi daha akıllıca kullanmaya başlıyorsunuz (Parkinson Yasası). Her hafta başında bu hafta ne yapılacağını planlamak hem önünüzü görebilmeniz için hem de sabah kafanız daha rahat işe gidebilmeniz için yardımcı olabilir. Ayrıca hafta bittiğinde o hafta ne yaptığınızla ilgili sonuçları görebilirsiniz.
Mutlu Takımlar
Daha az çalışmak, daha mutlu takımlar demek. Ve mutlu takımlar daha fazla verimlilik demek. Cozmoslabs 4 günlük çalışmanın takım moraline yardım ettiğini düşünüyor. Eğer çalışma saatleri yerine sonuçlara odaklanıyorsanız, 5 gün ile 4 gün arasında bir fark göremeyeceksiniz.
Boş Zamanlar
Peki bu kadar boş zamanda neler yapabilirsiniz. Bu konuda WordPress’in kurucusu Matt Mullenweg’in tavsiyesini dinleyebilirsiniz;
“Sevdiğiniz üç hobi bulun: biri para kazanmak için, biri sizi zinde tutmak için ve biri de yaratıcı olmak için.”
Sonuç olarak saatlik ücretiniz artıyor ama işleride daha kısa sürede bitirmiş oluyorsunuz. Şirket açısından değişen bir şey neredeyse olmuyor. Ama çalışanlar/yöneticiler daha mutlu ve kendilerine daha fazla vakit ayıran insanlar haline geliyorlar.
[divider]Konuk Yazar[/divider]
Yorumlar (0) Yorum Yap