Endüstri Mühendisliği Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

Tercih 2021

Tercih 2021

Tercih Yapacak Adaylar İçin Faydalı, Bilgilendirici ve İlham Dolu İçerikler

Endüstri Mühendisliği veya Sanayi Mühendisliği olarak da bilinen bölümün geleceği, dersleri, yurt dışı imkanları, iş olanakları, maaş miktarı hakkında merak edilenleri sizin için derledik.

Endüstri Mühendisliği nedir?

endüstri mühendisliği
Endüstri mühendisliği insan, malzeme ve makinenin yer aldığı her sistemde verimliliği sağlamak adına bu sistemleri kuran ve devam ettiren mühendislik dalıdır. Bölümün ana söylemi şudur: “Minimum maliyet, maksimum kar!” Ana bölüm dersleri sistem kurma ve verimlilik hesapları yapmak üzerinedir. Modelleme, analitik düşünme ve optimizasyon yeteneğini en çok öne çıkaran branşlardan biridir.

Endüstri Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bölümünün eğitim süresi 4 yıldır ve bir lisans programıdır.

Endüstri Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Dersler matematik ağırlıklıdır. Yazılımdan pazarlamaya birçok ders vardır. Seçilen üniversitenin hangi derslere ağırlık verdiği çok önemlidir. Bölümünün başlıca dersleri şunlardır:
● Genel Fizik
● Genel Kimya
● Matematik
● Bilgisayar Destekli Teknik Çizim
● Ekonomi
● Yöneylem Araştırması
● Tedarik Araştırması
● Proje Yönetimi
● Mühendisler İçin Finans ve İşletme Muhasebesi
● Doğrusal Programlama
● Üretim Mühendisliği
● Malzeme Bilimi ve Mühendisliğinin Temelleri
● Üretim ve Hizmet Operasyon Planlaması
● İş Sistemleri Analizi ve Tasarımı
● Kalite Planlaması ve Kontrolü
● Termodinamik
● Sistem Tasarımı

Endüstri Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Endüstri Mühendisliği bölümü mezunları genelde şu pozisyonlarda görev alırlar: Üretim Planlama Mühendisi, Tedarik Zinciri Planlama Uzmanı, Satış/Pazarlama Müdürü, Finansal Planlama Uzmanı, Lojistik Müdürü, Kalite Mühendisi, Güvenlik Mühendisi, ERP Danışmanı, İnsan Kaynakları Müdürü, Risk Yönetimi Uzmanı, Depo Müdürü, İş Geliştirme Uzmanı, Müfettiş, Portföy Yöneticisi…
Pozisyona ve sektöre göre değişiklik gösterse de bir Endüstri Mühendisinin görev ve sorumlulukları arasında genelde şunlar vardır:
● Üretim süreçlerini ve üretim standartlarını belirlemek
● Üretimde meydana gelen sorunları çözmek
● Üretim maliyetini en aza indirebilmek için kalite kontrol faaliyetlerini koordine etmek
● Verimli personel ve tesis kullanımına teşvik etmek
● İş gücü kullanım standartlarını geliştirmek

Endüstri Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Endüstri Mühendisliği bölümü mezunlarının alacakları maaş, seçecekleri sektöre göre değişiklik göstermektedir. Kamuda çalışmaya başlayan bir Endüstri Mühendisinin maaşı ortalama 5.500 TL ile 7.000 TL arasındadır. Özel sektörde çalışmaya başlayan yeni mezun bir Endüstri Mühendisi ortalama 3.000 TL maaş almaktadır. Özel sektörde yönetici pozisyonunda çalışan bir Endüstri Mühendisi ise 10.000 TL ile 15.000 TL arasında maaş almaktadır.

Endüstri Mühendisliği Bölümünün Zorlukları Nelerdir?

Bölümün en zor yanı birçok farklı mühendislik dalından ders alma zorunluluğudur. Üretimin her alanında var olan Endüstri Mühendisleri üretimde etkili olan diğer tüm alanlar hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Her ne kadar kolay bir mühendislik alanı gibi görülse de diğer mühendislik alanlarını bünyesinde barındırır. Örneğin, makine mühendislerinin gördüğü statik dersi, bilgisayar mühendislerinin gördüğü programlama dersleri gibi.

Kimler Endüstri Mühendisliği Bölümünde Başarılı Olabilir?

Aşağıdaki özelliklere sahip birisi bu bölümüde başarılı olabilir:
● Matematiği seven
● Liderlik özelliğine sahip
● Analitik bakış açısına sahip
● Yeni yöntem arayışına yatkın olan
● Teknolojiyi takip eden
● Ekip çalışmasına yatkın
● Zaman yönetimi becerisine sahip olan

Bölümün İş Olanakları Nelerdir?

Bölümün iş olanakları birkaç sektöre bağlı değildir. Çalışma alanları oldukça geniştir. Üretimin var olduğu her alanda Endüstri Mühendisleri de vardır. Savunma, bankacılık, danışmanlık, yazılım, telekomünikasyon, otomotiv, ilaç sektörleri çalışabilecekleri alanlardandırlar. Bir Endüstri Mühendisi hayatı boyunca farklı alanlar arası geçişler yapabilir.
Her ne kadar geniş iş olanaklarına sahip bir bölüm olsa da ülkemizde artan üniversite sayısından dolayı artan mezun sayısı, ihtiyacın çok üzerindedir.

Endüstri Mühendisliği Bölümünün Yurt Dışı İmkanları Nasıldır?

Bu bölüm yurt dışında iş imkanı en yüksek olan bölümlerin başında gelir. Kendini geliştiren bir Endüstri Mühendisi adayı hem eğitim için yurt dışına rahatlıkla gidebilir hem de iş imkanlarından yararlanabilir. Ancak her bölümde olduğu gibi yurt dışındaki imkanlardan yararlanmak isteyen bir endüstri mühendisinin yabancı dilinin çok iyi olması beklenir.

Endüstri Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Alanlarda Uzmanlaşabilir?

Bölümün mezunları üretim, ürünün olduğu her alanda uzmanlaşabilirler. Fakat genelde uzmanlaşmanın tercih edildiği alanlar ulaşım ve lojistik, imalat ve hizmet operasyonları yönetimi, karar destek sistemleri, finans, yönetim gibi alanlardır.

Endüstri Mühendisliği Bölümünün Geleceği Nedir?

Bu mühendislik dalı üretimin ve insanın olduğu her yerde çalışma imkanına sahiptir. Bu yüzden bu bölüm için orta vadede geleceğin önemli bölümlerinden biridir yorumunu yapmak mümkündür.
Diğer tüm üniversite bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz.

This post is also available in: English

Kategoriler: Eğitim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/