Not Tutmanın Önemi

Öğrenme bilişsel bir süreçtir. Okuma veya dinleme ile başlayabilir ancak sadece bununla tamamlanamaz. Bir şeyi dinlediğimizde edilgen bir konumdayızdır. Öğrenme işlemi ise etkin olmayı gerektirir. 
Not tutmak ise tam da bu durumda devreye girer. Okulda ders dinlerken, bir sunum izlerken ya da bir toplantıda dinleyici konumundayken not tutmaya başladığınızda zihniniz gelen bilgiyi işlemeye başlar; önemli – önemsiz noktaları ayıklamaya çalışır, kısa ve öz cümleler kurarak bilginin sizin zihninizde özgün bir karşılığını yaratır. Bu sayede duyduğunuz/dinlediğiniz bilgiler hakkında hızlı bir düşünme ve doğal olarak da değerlendirme işlemi gerçekleşir. Bilgiler anlamlı hale gelir ve zihninizde ihtiyaç duyulduğunda tekrar çağrılabilen daha kalıcı yapılara dönüşür. Ayrıca tuttuğunuz notlar zihninizde kaydedilen bu özgün yapılara tekrar erişebilmenin anahtarıdır. Ve bu notlara her geri dönüp baktığınızda yapılar daha da sağlamlaşır. Öğrenciliğin ilk yıllarından itibaren öğretmenlerin bu konuda ısrarcı olmasının sebebi de tam olarak budur.

Not tutmak yalnızca anlatılanı aynen yazmak değildir.

Bazı durumlarda, özel bilgilerde bunu yapmak gerekebilir. Ancak her zaman bu şekilde not tutmak verimli olmayacaktır. Not tutarken önemli olan;
kısa ve öz cümleler kurmaktır. Yani not özet niteliği taşımalıdır.

Aynı zamanda dinlemeye de devam edebilmeniz ve odağınızı yitirmemeniz için hızlı olmanız gerekir.

Bunun için kendi anlayacağınız şekilde kısaltmalar oluşturmayı deneyebilirsiniz.

Küçük not defterleri yerine renkli A4 kağıtlar kullanmak dikkatinizi toplayacaktır.

A4 kullanmak dosyalamak ve yeniden düzenlemek için de pratik olabilir.

Bilgilerin karmaşık bir yığına dönüşmemesi adına;

Belirli bir başlık sırasını takip etmek, tarih atmak da çok önemlidir.

Gün sonunda notlarınızı yeniden düzenleyerek hem tekrar edebilir hem de başarılı bir arşiv oluşturabilirsiniz.

Bu şekilde okul ve çalışma yaşantınızda ya da özel ilgi alanlarınızda daha verimli olmaya başladığınızı çok kısa süre içerisinde gözlemleyebilirsiniz.

Kategoriler: Eğitim, Uncategorized @tr

Yorumlar (0) Yorum Yap

/