Neredeyse Yok Olacak Ormanı 20 Yıl Boyunca Ağaç Dikerek Yeniden Yaratan Çift 

Edanaz Aksoy

Edanaz Aksoy

Editör - Bilgi Hukuk

Ekolojik dengenin bozulmasıyla doğal yaşamda ayakta kalamayan Brezilya’da bulunan Minas Gerais bölgesine hayat verebilmek için Salgado çifti 20 yıl mücadele verdi. Brezilyalı Sebastião ve Lélia, azimli çalışmalarının sonucunda Minas Gerais bölgesini yeniden doğal hayata kazandırdılar ve binlerce farklı türün yaşam alanı haline getirdiler.

“Toprak benim kadar hastaydı.”

Brezilyalı fotoğrafçı ve gazeteci Sebastião Ribeiro Salgado, Minas Gerais bölgesinde bulunan sığır çiftliğini devralmak için gittiğinde hayallerini süsleyen çiftliği göremediğinde hayal kırıklığına uğradı. Çünkü gittiğinde bölgenin sadece %0,5’lik kısmı ağaçlarla kaplıydı. Bu durumu fotoğrafladıktan sonra The Guardian’a röportaj veren Salgado gözlemlerini şu şekilde aktardı: “Toprak benim kadar hastaydı.”
Damlaya damlaya göl olur diyerekten eşi Lélia ile birlikte yeni ağaçlar dikilerek ormanın yeniden canlandırılabileceği fikrini ortaya attılar. Her bir fidanla bir umut daha filizlendirebileceklerinin farkında olan çift 1998 yılında ‘Instituto Terra’ isimli bir organizasyon kurdu. Organizasyonun amacı, Doce Nehri Vadisi’nin sürdürülebilir gelişimine katkı sağlamaktı. İlerleyen yıllarda Salgado çifti organizasyon ekibiyle birlikte yoğun çalışmalar yürüttüler. Kararlı oldukları bu yolda 1,754 dönümlük ormanı yavaşça tropikal bir cennete dönüştürdüler.

Çiftlikten ormana uzanan bir dönüşüm hikayesi

Ribeiro Salgado ailesine ait ola çiftlik, artık özelleşmiş bir Doğa Koruma Alanı olarak karşımıza çıkmakta. Yeryüzünde yeniden hayat bulan bu orman yüzlerce canlı türüne ev sahipliği yapıyor. Orman 293 ağaç türüne ek olarak 33 farklı memeli türü ve 15 değişik sürüngen türüne ev sahipliği yapıyor. Bu farklı canlı türleri arasında nadir görülen ve soyları tükenmekte olan türler de bulunuyor.
Ormana yeniden hayat verilmesiyle içerisinde bulunan canlı ve cansız organizmaların etkileşime girmesi ormanın ekosistemini de zenginleştirmiş. Sürdürebilirlik açısından dengenin korunmasını esas alan bu proje, kuraklığa eğilimli bölgelerdeki kaynakları yeniden canlandırma ve sıcaklığı olumlu yönde etkileme açısından oldukça başarılı olmuş.
“Bir kuşağın diktiği ağacın gölgesinde gelecek kuşaklar serinler.” – Çin atasözü

Daha detaylı bilgiler ve görseller için 2014 yılında çıkan The Salt of the Earth belgeselini izleyebilirsiniz;

Kategoriler: Başarı, Uncategorized @tr

Yorumlar (0) Yorum Yap

/