İş Yerinde Sağlıklı İletişim İçin 5 Altın Kural

1) AST ÜST İLİŞKİSİ:

Hiyerarşi, “bir toplulukta veya bir kuruluşta yer alan kişileri alt-üst ilişkileri, görev ve yetkilerine göre sınıflandıran sistem” olarak tanımlanır. Hiyerarşi, birçok organizasyonda ast-üst ilişkisine dayandığı için görev ve yetkiler nedeniyle iletişimsizlik ortaya çıkabilmektedir. Örneğin, şefiniz ya da müdürünüz size karşı fazlasıyla sert ve suçlayıcı davranışlarda bulunuyor ama departman müdürünün karşısında el pençe divan duruyorsa burada bir iletişimsizlik kaynaklı hatalı bir davranış vardır. Olması gereken, hem astına hem de üstüne aynı çerçevede saygılı olmaktır. Karşısındaki kişi, onun astı diye bağırıp çağırma hakkına ya da üstü diye karşısında ezilme duygusuna sahip değildir, olmamalıdır.

2) ZOR KİŞİLERLE BAŞA ÇIKMAK:

İş yerinde, sadece iş yerinde değil, okulda, toplu taşımada, hizmet veren yerlerde şikayetçi tipler, kronik mutsuzlar, bahaneciler, dedikoducular, çok bilmişler ve gevezeler elbet vardır. Böyle kişilerle başa çıkmak zor ve meşakkatlidir. Çok bilmiş (ukala) bir iş arkadaşınızın söylemlerini “evet, aynen” gibi karşılıklarla geçiştirmeli mi  yoksa “git başımdan uğraşma benimle” mi demeli? Bu özelliklerden herhangi birine sahip insanlarla iletişimde çok dikkatli olunması gerekmektedir. Çünkü bu kişiler sizi iş yerinde zor duruma bırakma potansiyeline sahiptir.

3) ÖFKE YÖNETİMİ:

Öfke, diğer duygularımız (mutluluk, üzüntü vb.) gibi sağlıklı bir duygudur, eğer onu kontrol altında tutabiliyorsanız ve istekleriniz doğrusunda şekillendiriyorsanız. Öfke yönetimi için öncelikle öfkenin kaynağını anlamak gerekmektedir. Öfkenin kaynağı bize sorunun nerede olduğunu göstermektedir. Bu durumu atlatmak için temel olarak olaya veya duruma üçüncü bir kişi olarak bakmaya çalışın. Bu bakış, kendimizi uzaktan izlememize imkan sağlayıp öğrendiklerimizi uygulamaya koymamızı sağlayacaktır. 

4) SAMİMİYET SEVİYESİ:

Elbette ki, iş yerinde kimseyle sorun yaşamamak ve istenilen beklenilen tepkiye karşılaşmak için samimiyete, güleryüze ve tatlı dile ihtiyaç vardır. Ama bu davranışların dozunun ayarlanması çok mühimdir. Bu davranışların dozunun ayarlanmaması, işlerin aksamasının belli başlı sebeplerindendir.

5) NET OLMAK

Net olmak, verilen kararlar, takınılan tutumlar hakkında ikilem yaşamamak için çok önemlidir. Yazılan herhangi bir rapordan dilekçeden, gönderilen bir maile kadar iş yerinin her alanında net olmak başlıca prensiplerdendir. Net olmamaktan kaynaklı bir iletişim sorununda ise, karşı tarafa bunu yine “net” olarak belirtmeliyiz. “Yanlış anlamadıysam, teyit etmek için soruyorum. vb.)
Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/