İş Görüşmelerinde Dış Görünüşünüzde Dikkat Etmeniz Gereken 4 Nokta

Kardelen Sepetçi

Kardelen Sepetçi

İAL13'/ YTÜ / #biryenipalmiye

Kendinizi etkili şekilde sunmak için, elbette başvurduğunuz pozisyonla ilgili eğitiminiz, birikimleriniz ve deneyimleriniz kendinize olan güveninizi arttıracaktır. Bunun dışında kişinin dış görünüşünü beğenmesi ve iyi hissetmesi davranışlarından tutumuna, çevresindekilerle iletişiminden, fiziksel enerjisine ve hatta yürüyüşüne kadar etkili olur.İlk iş görüşmesinde de verdiğiniz izlenim çok önemlidir ve bu izlenim işe alınma şansınızı da büyük oranda etkileyecektir. Bir söz vardır ‘’ilk izlenim, son izlenimdir’ diye. Bu yüzden mülakatlarda seçtiğimiz kıyafet, işverenin size karşı tutumunu etkiler. Ancak iş görüşmelerinde kıyafet seçimini yaparken şık, sade ve göz yorucu olmamasın özen göstermelisiniz. Karşınızdaki kişi kıyafetinize değil size odaklanmalı.

1) Renklerin diline güvenin.
Erkeklerde koyu gri veya lacivert,takım elbiseler için doğru seçim olabilir. Ancak düşünülenin aksine siyah renk her zaman tercih edilmemelidir, bu bazen görüşmenin havasına gereksiz bir resmiyet katar. Siyah giyerseniz, bu rengin yanında onu yumuşatan bir renk bulunmasına dikkat edin. Gri ya da mavinin çeşitli tonları bunun için idealdir. İş görüşmelerinde öncelikle güven veren haki, kümbeti, toprak tonlarını tercih edebilir,siyah, lacivert takımlar içlerine beyaz gömlek ya da beyaz basic tişört kullanabilirsiniz. Beyaz renk, temizlik ve saflık çağrıştırdığından karşı tarafa güven olarak yansır, aydınlık olduğundan insanı genç gösterir. Siyah ise kişinin özgüvenini pekiştirir, karşı tarafa kendinden emin olduğunun sinyalini verir. Sarı renk, canlı, hareketli, sıcak ve enerjik olduğunuzu ifade eder. Toprak renkleri karşı tarafın size güvenebileceğinin mesajını verir. Ciddi bir takımın içine de pembe rengin çok uçuk tonunun tercih edilmesiyle duruşunuzda bir özgüven yansır ve tarz sahibi olduğunuz ortaya çıkar.

2) Yanlışlar doğrulardan daha çok hatırlanır.
Parfümünüzü aşırı sıkmayın, bu karşınızdaki kişiyi rahatsız edebilir. Çok pahalı, marka amblemi taşıyan veya designer aksesuarlar (takı, çanta vs.) kullanmayın. Ayak bileğine takılan bilezikler görüşmelerde hoş karşılanmayabilir. Bunun yanında önü ya da arkası açık ayakkabılar görüşmelerde giyilmemelidir. Modası geçmiş ayakkabılar bir kenara atılarak, iş görüşmeleri dışındaki durumlarda kullanılmalıdır. Yazın hava nemli olsa dahi çorap giyilmelidir ve çoraplar doğal renkte olmalı, ayakkabılarınızla uyum sağlamalıdır. Modası geçmiş olan çok geniş ya da dar takım elbiseler giyilmemelidir. İyi bir terzi takım elbiselerdeki bu sorunları halledebilir.

Erkek ceketleri tüm vücudu sarmalı,gevşek ya da çok dar olmamalıdır.Etek boyu dizin üç parmaktan fazla yukarısında olmamalıdır. Ayrıca kapri pantolon gibi giysileri iş görüşmelerinde giymeyi asla düşünmeyin. Çantalar sade olmalı, dikkat çekmemeli ve göze çarpmamalı, baskılı ya da çok renkli olmamalı,sade ve gösterişsiz olmalıdır. Bunun yanı sıra ikinci bir görüşme için arandığınızda giysilerinizde değişiklik yapın. Farklı renk bluz, kravat ya da fular takabilirsiniz. Parmaklarınıza birden fazla yüzük veya kulağınıza birden fazla küpe takmayın.

Kadın ve erkekler için deri ve spor ceketler iş görüşmeleri için ideal değildir. Dış giyim gibi gözükürler. Erkekler için balıkçı yaka da şık da olsa bile doğru bir seçim değildir. En azından ilk görüşmede bir kravat tercih edilmelidir. En kötü ihtimalle yakalı tişörtler giyilmelidir. Giysilerinizin düğmelerinin tam olmasına, söküksüz, lekesiz olmasına, ayakkabıların bakımlı ve boyalı olmasına, çorapların temiz ve kaçıksız olmasına dikkat edilmelidir.

3) Saçı kabartmadan, makyajı abartmadan…
Etek/Ceket ya da pantolon/ceket tercih etmeniz şık bir görünümün başlangıcıdır.Pantolon ve ceketin içine çok dar olmayan bir gömlek ya da trikolar tercih edebilirsiniz.Gömleğin üzerine fazla spor durmayan şık bir v yakalı kazak giymek de ceket yerine bir seçenek olabilir. Bunun dışında iş görüşmesine gideceğiniz sektörü de giyinirken göz önünde bulundurmalısınız. Mimarlık büroları, reklam ajansları, basın organları ya da güzel sanatlarla ilişkili iş yerlerindeki kombinlerde yaratıcılığınızı ve tarzınızı gösterecek, klasik renklerden uzak ancak rahat ve abartısız görünen seçimler yapmalısınız. Klasik yüksek bel pantolonlarda kullanabilirsiniz. Şifon gömlekler üzerine klasik ceketler kombin edebilirsiniz. Ayrıca kış mevsiminin iş görüşmelerinde ceket ya da gömlekle mutlaka kullanmanız gereken aksesuar şallardır. Şifon ya da tül şallar tercih edebilirsiniz. Tüm kombinlerinizi yaparken aksesuar kullanmayı ihmal etmeyin. Ayrıca takacağınız bir saat size hoş bir stil kazanabilir.

Ayakkabılarınızı kapalı burunlu düz tabanlı, kapalı burunlu topuklu, rugan veya deri babetlerden seçebilirsiniz. Asla sandalet ya da açık burunlu ayakkabı tercih etmeyin. Saçınızı çok fazla kabartıp abartılı modeller yapmaktan kaçının. Üniversite yıllarından kalma taçlar, örgüler ve salaş dağınık modellerden vazgeçin. Düzgün ve sade duran bir topuz, at kuyruğu ya da tertipli duran bir fön ideal tercihlerden olabilir. Makyajınız da doğal tonlar, açık ve hafif renklerde, belli belirsiz ancak bakımsız görünmeyen türden olmalı. Bunun için koyu renk ve simli farlar, koyu renk rujları pek tercih etmeyin. Tırnaklarınız da haddinden fazla uzun ve ojeleriniz koyu ve simli renklerde olmasın. Bunun yerine açık nude renkler veya french ojeyi tercih edebilirsiniz.

4) Profesyonel olduğunuzu ilk bakışta gösterin.
Erkekler de koyu gri ya da lacivert üzerinize oturan bedeni küçük ya da emanetmiş gibi büyük durmayan bir takım elbise almakla işe başlayabilirler. İçine genellikle beyaz ya da açık mavi tonlarında tamamını düğmeleyebileceğiniz ve düğmeleri patlayacak gibi durmayacak olan bir gömlek giyilebilir. Bunun yanında düzgün şekil verilmiş ya da tamamen tıraş edilmiş sakal bıyığa sahip olmalı ve çok ağır olmayan bir parfüm ya da tıraş losyonu kullanmalısınız. Saçlarınız da temiz, düzgün taranmış, tırnaklarınız temiz görünmeli. Elinize alacağınız şık bir evrak çantası ve kolunuza takacağınız çok pahalı bir marka olmayacak ama hafif gösterişli olabilecek bir saat kullanmalısınız. İş hayatında saat bir prestij ve zaman kontrolünde iyi olduğunuzun göstergesidir. Kravatınız çok canlı ve parlak renkli, iri desenli veya sembol içeren türden olmamalı. Genellikle giydiğiniz gömleğe veya kemerinize uygun tonlarda ancak takım elbisenizle de tamamen alakasız durmayacak bir renk seçmelisiniz. Kravat tamamen aynı renk olan takım elbisenizde en çok dikkat çekecek aksesuarınız olabilir, bu yüzden belki de en önemli parça kravatınızdır. Açık renk üzerine seçeceğiniz koyu lacivert, yeşil, bordo, gri tonlarındaki kravatlar klasik ve risksizdir. Küçük ekoseler ve çizgiler dışında bir desen tercih etmemenizi öneririz. Bunun dışında kıyafetinizi saatiniz ve şık ayakkabınızla uyumlu deri bir kemerle tamamlamalısınız.

Ne giyerseniz giyin, kıyafetiniz sizin bir profesyonel olduğunuzu, işi almaya ve yeni bir işe başlamaya hazır olduğunuz gerçeğini vurgulamalıdır. Sağ duyunun rehberiniz olmasına izin verin. Moda hatalarının görüşmenin ikinci aşamasına geçmenizi engellemesine izin vermeyin. Bunun için de, görünüşünüzün iyi olması ve iş için uygun olması gereklidir.
    

Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/