İş görüşmeleri hemen herkes için zorlu ve stresli bir süreçtir. Bu süreci başarıyla geçirebilmek içinse herkesin çeşitli yöntemleri vardır. Çoğu insan vücut dilini, konuşma biçimini, hatta kılık kıyafetini uygun hale getirebilmek ve bu stresi azaltabilmek için prova yapar. Bu saydıklarımızı prova etmek stresi azaltmada etkili olsa da stresin en çok etkilediği, iş görüşmelerinde çok büyük önem taşıyan bir madde daha var: O da görüşme sırasında ağzımızdan çıkan cümleler.
Bu yazıda stres nedeniyle veya yanlış bir strateji sonucu iş görüşmelerinde söylenmiş bazı cümlelere yer verdik. Aman dikkat diyelim ve mümkün olduğunca bu cümlelerden kaçınmaya çalışalım.
1) “Bu iş için doğru kişi olduğumdan eminim.”
İş ilanında yazan kısa bir iş tanımını okuyarak böyle iddialı bir cümle kullanmak karşınızdaki işverenin pek hoşuna gitmeyecektir. Kendinizden emin olmanız güzel bir şey, ancak şirketi ve şirketin ihtiyaçlarını yeteri kadar bilmeyen biri olarak buna benzer bir cümle kullanmanız profesyonel olmayan bir görüntü sergilemenize sebep olur.
2) “Bu işe gerçekten ihtiyacım var!”
Herkesin bir işe ihtiyacı vardır. Kimse sizi kötü hissettiği için işe almaz. Eminiz siz de biri size üzüldüğü için işe alınmak istemezsiniz. Bu nedenle asla görüştüğünüz kişiyi duygusal olarak etkilemeye kalkışmayın. Alındığınız işe kişisel nitelikleriniz ve becerileriniz için alınmış olun.
3) “Patronum olmanızı istiyorum!”
Bu cümle kiminize komik gelmiş olabilir. Daha ilginci, pek çok işverenin bu cümleyi belki de onlarca kez duymuş olması. İyi direktörler işe alım sürecinde karşılarındaki insanların durumunu anlar ve onları daha iyi tanıyabilmek için felsefeden sanata kadar çeşitli konularda sohbet açabilir. Bu durumun iş görüşmesine gelen kişide o işverenle çalışma isteği yaratması gayet olasıdır. Ancak bunu dile getirmesi onun zararına olabilir.
4) “İşi aldığım takdirde istediğiniz her saatte çalışabilirim. Gece gündüz fark etmez!”
Bu cümle de ikinci maddedeki cümle gibi kişinin kendini acındırmasına sebep olur. Kişinin kendini acındırmasından da önce, uygulanabilirliği olmayan bir iddia olduğundan dolayı işverenin gözünde kişinin güvenilirliğini azaltacaktır. Özgüveni olan ve yaptığı işten emin olan insanlar kendini acındırmaya ihtiyaç duymaz. İşi almanızı sağlayacak olan sizin kaliteniz ve yaratıcılığınızdır. Bu ikisine sahip iseniz başka yollara ihtiyaç duymazsınız.
5) “Daha önce bu işi onlarca kez yaptım.”
Her insan, her şirket, her işveren birbirinden farklıdır. Bu yüzden işvereninize bu işi daha önce kaç kere yaptığınızı anlatmayın. Bunu yerine, işvereninize bu işin bu kurumdaki farklarının neler olduğunu sorun. Odaklandıkları ve önem verdikleri noktaları bilmek sizi yaptığınız işte daha ileriye taşır. Bu noktaları bilmek istediğinizin görülmesi de fark yaratmak istediğinizi gösterir.
Yorumlar (0) Yorum Yap