Kariyerinizin İlk Gününden Son Gününe Kadar Kendinize Sormanız Gereken 7 Soru

Kariyer yolculuğunuz, özenle hazırlanması gereken bir plandır. Geleceğinize uzanan merdiveninizin ilk tuğlalarını koyup basamakları teker teker tırmanmaya başladığınız andan itibaren kendinizi ve biraz da çevrenizi dinlemelisiniz. Sevdiklerinizi, iş arkadaşlarınızı, yöneticilerinizi, rol modellerinizi… Ama en çok dinlemeniz gereken kişi ise kendinizsiniz. Kendi düşünceleriniz ve fikirleriniz yolunuzu belirleyecektir. Rotanız üzerinde çeşitli tabelalar olacak. Bu tabelalarda yazılı sorulara içten ve gerçekçi cevaplar vererek kariyer yolunuzda emin adımlarla ilerleyeceksiniz.
Peki o sorular neler? Gelin birlikte bakalım.

1) Neleri iyi yapıyorum ve yapamıyorum?

Kariyer planınızı oluştururken yerleştireceğiniz ilk tuğlada sizin kendiniz hakkındaki düşünceleriniz yer almalı. Gerçekçi bir şekilde geçmişte yaptıklarınızı inceleyin. Hangi konularda eksik olduğunuzu ve hangi konularda güçlü hissettiğinizi analiz edin. Kendinizi her anlamda eleştirin. Profesyonel hayatta bu soruyu sık sık cevaplayarak ve eksiklerinizi gidererek ilerlemeye çalışın.

2) Hangi konuyu düşünmeye başladığımda heyecanlanıyorum?

Herkesin heyecanlandığı bir alan vardır. Merdiveninizdeki bir sonraki basamak için bu soruya cevap vermeniz gerekiyor. “Beni ne heyecanlandırıyor?” sorusunun cevabı aslında hangi alanda çalışmak istediğinizi size gösteriyor. Başarının en önemli anahtarlarından biri de bu! Kendinizi tam anlamıyla işe vermek için heyecan duyduğunuz alanları tanımlamalısınız.

3) Kariyerimde varmak istediğim nokta belli mi?

Nereye varacağınızı bilerek yola çıkmanız, size en sağlıklı yolculuğu sağlayacaktır. Varış noktanızı yoldayken belirlemeye çalıştığınızda zaman ve enerji kaybı yaşarsınız. Kendinizi yorar ve motivasyonunuzun düşmesine sebep olursunuz. Bir hedef koymanız, adımlarınızı atarken daha sistematik ve programlı ilerlemenizi sağlar.

4) Bir sonraki basamak için hazırlık yapmaya başladım mı?

Kariyerinizin kaçıncı basamağında olursanız olun, her zaman bir sonraki basamak vardır ve bu basamağa adım atabilmek için bugünkü halinizden daha fazlasına sahip olmalısınız. Yolculuğunuzda bir durağa ulaştığınızda, konfor alanı tuzağına kapılıp rehavete düşerseniz sizi bir sonraki noktaya taşıyacak olan otobüsü kaçırabilirsiniz. Bu duruma düşmemek adına her an tetikte olmalı ve yarını düşünerek hareket etmelisiniz.

5) Yurt dışında yaşamayı düşünüyor muyum?

Kariyer planınızda en önemli sorulardan biri de yurt dışı hayalinizin olup olmadığıdır. Eğer yurt dışında yaşamayı düşünüyorsanız ilk dakikadan itibaren bu doğrultuda hazırlık yapmak gerekir. Yabancı dilinizi geliştirmek, uluslararası bir şirkette staj yapmak ve çalışmak gibi adımlarla kendinize, hayalinize yatırım yapmalısınız. Basamakları tırmanırken her an aklınızda olması gereken bu amacınızı kendinize hatırlatarak motivasyonunuzu artırabilirsiniz ve adımlarınızı bu yönde atabilirsiniz.

6) Beni gerçekten tanıyanlar hakkımda ne düşünüyor?

Profesyonel hayat, uzun bir serüvendir. Bu macerada sözüne güvendiğiniz ve sizi gerçek anlamda tanıyan birilerine ihtiyacınız var. Yaptıklarınızı analiz edebilecek, değerlendirmelerde bulunabilecek ve hatta size yol gösterecek bir yol arkadaşı, adımlarınızı atarken en büyük destekçilerinizden biri olacak. Bu kişinin sizin hakkınızdaki yorumlarını dikkate alarak varmak istediğiniz nokta için ihtiyaç duyduğunuz donanıma sahip olmak adına çalışmalara başlayabilirsiniz. Bu kişi bir arkadaşınız veya mentorunuz olabilir. Kendinizi ona açık bir şekilde ifade etmeli ve söylediklerine kulak vermelisiniz

7) Geleceği düşündüğümde hala bu işi yapıyor muyum?

Kariyeriniz, yalnızca şu an bulunduğunuz konumdan ibaret değil. Geçmişiniz ve en önemlisi hayalleriniz, kariyerinizi asıl etkileyen etmenlerdir. Bugüne kadar başardıklarınızla ve başaramadıklarınızla birlikte geldiğiniz noktadan ileriyi net görebiliyor musunuz? Mülakatlarda sorulan “Beş sene sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?” sorusunu kendinize yöneltin. Yıllar geçtiğinde ben hala bu işte miyim yoksa varış noktasına ulaşmak için yükselişe geçmiş mi olacağım? Aynı işte, aynı şeyleri tekrar etmeye başladığınızda bir süre sonra kendinizi geliştiremediğinizi hatta körelmeye başladığınızı hissedeceksiniz. Bu yüzden amaç odaklı olarak sürekli tetikte olmalısınız. Hayallerinize ancak bu şekilde ulaşabilirsiniz.

Fikirlerini doğru takımla ve doğru yerde hayata geçirmek, uluslararası projelerde birbirinden değerli tecrübeler kazanmak istiyorsan Philip Morris/Sabancı⇗ seni bekliyor.

Philip Morris/Sabancı’nın kariyer fırsatlarına buradan⇗ göz atabilirsin.

Henüz mezun olmadan iş hayatına güçlü bir adım atmanı sağlayacak INKOMPASS staj programının başvuruları ise Ocak ayında açılıyor!

Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/